Spektroskopi (spectroscopy) yöntemi ile. Bugüne kadar keşfedilen 500 kadar öte gezegenin özellikleri bu yöntemle belirlenmiştir.
Spektroskopi; madde, elektromanyetik radyasyon ile etkileşime girdiğinde veya yaydığında üretilen spektrumların araştırılması ve ölçülmesi ile ilgili bilim dalıdır. Bunu anlamak için ışık spekturumu da bilmemiz gerekir. Güneşten gelen ışığı, cam bir prizmadan geçirirseniz, gökkuşağına benzeyen renkler elde edersiniz. Bu güneşin spektrumudur. Her renk elektromanyetik spektrumun farklı dalga boylarına karşılık gelir.
Maddelerin soğurduğu, yansıttığı, kırdığı her ışık, elektromanyetik spektrometrede izler bırakır. Isıtıldığında veya elektriksel olarak yüklendiğinde, bazı kimyasallar emisyon çizgileri adı verilen çok özel renklerde veya dalga boylarında radyasyon yayar. Aynı zamanda, spektrumu belirli dalga boylarında bölen koyu işaretler gibi görünen soğurma çizgileri de vardır. Işığın ne kadar soğurulduğunu da görebiliriz.
100 ışık yılı uzaklıktaki bir yıldıza bakarken, önünden geçen gezegen, yıldızın spektrometresini değiştirir. Çünkü yıldızın ışığı gezegene çarpacak, kırılacak veya gezegenin atmosferinin içinden geçerek bize gelecektir. Astronomlar da, hangi maddelerin tayfı nasıl değiştirdiklerini bildikleri için, spektrometreye bakarak gezegen hakkında bize bilgi verebilirler. Kısacası, o uzaklıktaki yıldızın ışığı, ayağımıza kadar bilgi getirmektedir.
Kaynaklar
- Yazar Yok. Evrim Ağacı. (4 Aralık 2019). Alındığı Tarih: 4 Aralık 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı