Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Umut Korkmaz
Umut Korkmaz
3,641 UP
Üye
2

Aşkın evrimi nasıldır?

533 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Çınar Civan
Evrim Araştırmacısıyım

Bu soru hakkında Evrim Ağacı'nda yayınlanmış detaylı bir içerik bulunmakta. Buradan içeriğe gidebilirsiniz.

Öncelikle aşk nedir? Bunu iyi bilmeliyiz.

Tüm Reklamları Kapat

Aşkın bilimsel arka planını anlamak isteyen biri, ilk olarak şunu anlamalı ve kabullenmelidir: Aşk, diğer tüm bedensel olaylar gibi, tamamen biyokimyasal bir süreçten ibarettir ve hiçbir madde üstü ve mutlak olarak “soyut” olan bir anlam taşımamaktadır![1]

Bu bir gerçektir. Peki aşk işlevsiz mi? İşlevliyse ne işe yarıyor?

"Aşk" ne işe yarar?

Tüm Reklamları Kapat

Aslında bu sorunun cevabı, aşkın evrimsel süreçteki yerini anlamak içinde çok önemli bir cevap. Çünkü bir adaptasyon, canlılardaki özellik gibi durumların ne işe yaradığını bilmek bizlere genellikle bu özelliğin evrimsel süreçte nasıl şekillendiği hakkında fikirler de vermektedir.

Aşk, başta bakıldığında seks için evrimleşmiştir. Aslında bu garipsenecek bir durum değil. Çünkü biliyoruz ki bütün canlılar hayatta kalmak ve üremek için yaşıyor. Üremek, yaşamın var olabilmenin temel şartıdır ve bu tüm en basit yapılı bakterilerden, en karmaşık yapılı hayvanlara kadar böyledir. Bu sebeple aşk cinselliği sağlamak ve seksi garantiye almak için çok önemli bir görev oynamaktadır.

Çünkü aşk, bireylerin birbirini anlaması ve birbirine bağlanması için çok güçlü bir hormonal unsurdur ve bu sayede, duygusal birliktelikten doğacak olan cinsel birleşme şansını kat kat arttırır.[1]

Mesela, cinsel seçilim mekanizmasının bir diğer adı "rastgele olmayan çiftleşme"dir. Aslında buradan bakarak bile aşkın cinsel seçilime olan katkısını görebiliriz.

Özet & Sonuç: İşte bu sebepler ele alındığında "aşk" kavramının soyut bir kavram olduğu ve cinsel seçilime katkıda bulunan, cinselliği sağlayan ve garanti eden bir mekanizma olduğunu görebiliriz. Dolayısıyla "aşk" çok yüksek bir ihtimalle evrimsel süreçte, bu sebeplerden dolayı evrimleşmiş olabilir.

168 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Ç. M. Bakırcı. Aşk Nedir? Neden Evrimleşmiştir? Nasıl Aşık Oluruz?. (27 Ocak 2013). Alındığı Tarih: 3 Eylül 2022. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Görkem Öge
Toprak Mühendisi
Orijinal Soru: Aşkın evrimdeki yeri nedir, biz neden aşık oluruz?

Bu soruya defalarca kez cevap verildi. Ayrıca sitemizde konu ile ilgili makaleler de var.[1] Ama madem sordunuz, tekrar cevap verelim.

Doğada bireyler, çeşitli kıstaslarla partner seçer. Bu kıstaslar kabaca da belli. Dişi erkeği hayatta kalma yeterliliği ile, dişi erkeği cinsel verimlilik ile seçiyor. Buraya kadar tamam mıyız?

Tüm Reklamları Kapat

İnsanda ise dengeler değişiyor. Çünkü doğadaki en karmaşık canlıyız. Bizde partner seçme kıstasları çok daha çeşitli ve karmaşık. Bu karmaşıklığa sosyal, kültürel, cinsel, dini, mesleki vs. bir ton kıstas ekleniyor. Sonuç? Gerçekten kendimize göre kusursuz partner bulma şansı çok düşük.

İşte bu karmaşada, aradığımız kıstasları yüksek oranda içerdiğini düşündüğümüz bir partner bulduğumuzda ona karşı çok büyük bir çekim duyuyoruz. Çünkü o, çok ama çok özel oluyor. Yani doğada bir birey olmazsa diğeri olur, çok kafaya takılacak bir şey değil bu. Bireyler arasında çok büyük farklar yok zaten. Ama insanda aynı durum geçerli değil. Herkes özel.

Tüm Reklamları Kapat

İşte kendimize özel birini görmemiz bizi çok etkiliyor. Buna da aşk diyoruz. Evrimsel dinamikler de bizi buna itiyor zaten. Hayat boyu birlikte yaşayabileceğimize inandığımız, sağlıklı çocuklar dünyaya getirebileceğimiz, günümüz modern dünyası ile birlikte savaşabileceğimiz bir partner bulmak çok zor olduğu için, çok fazla gereklilik bir arada olması gerektiği için insanda partnere duyulan hisler çok yoğun.

Gayet de evrimsel, gayet de anlaşılır bir dinamik aşk.

Kaynaklar

  1. Ç. M. Bakırcı. Aşk Nedir? Neden Evrimleşmiştir? Nasıl Aşık Oluruz?. (27 Ocak 2013). Alındığı Tarih: 15 Kasım 2022. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close