Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
0

Aşk neden can yakar?

Bir duygu nasıl bize bu kadar zirveleri yaşatabiliyor bu sanki dünyaya ait bir şey değil gibi bize ağır geliyor sanki yoksa biz insanlar mı bunu bu kadar karmaşıklaştırdık?
490 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

Aşkı büyütmüyoruz, aşk dediğimiz olgu zaten büyük. Çünkü insanın varoluş mücadelesinin en önemli parçalarından biri. Bir gün öleceğiz, bunun farkında olup buna karşı direnen tek canlıyız ve bundan korkuyoruz. Var olmaya devam etmek istiyoruz. Bunun da en garanti yollarından biri üremek. Genimizi bırakmak. Bunun için de bir partner lazım. O partner de, mecburen kendi genimizi birleştireceğimiz bir birey olacak. E madem partnerimizin geni bizimki ile birleşecek, o partnerin nasıl genlere sahip olduğu çok önemli. Seçkin, güçlü, sağlıklı bir genle kendimizinkini birleştirmek istiyoruz. Çünkü biliyoruz ki kusursuz değiliz. Kusurlarımızı kapatacak ve genimizi yukarıya taşıyacak bir gen arıyoruz. Ve çevrede çok sayıda olasılık ve rakip var. Çoğunluğu da kusurlu. Kendimize göre kusursuza yakın bir gen bulduğumuzda ona inanılmaz bir çekim duyuyoruz. Aşk da bu zaten. Bakıyoruz, o kişinin geni harika. Sağlıklı, güçlü, güzel, çekici, zeki vs. Ve bunlara sosyal, kültürel etkiler giriyor. O sağlıklı gen, manevi dünyamızı da temsil ediyorsa onu öyle fazla arzuluyoruz ki kendi varlığımızı bu çekim üzerinden tanımlamaya başlıyoruz. Genimizi o kişi ile birleştirebilirsek tam olarak istediğimiz gibi bir gen açığa çıkaracak ve bırakacağımız nesil tam olarak bizi temsil etmesini istediğimiz kişi olacak. O nedenle diyoruz ki ya o olmalı ya da hiç olmasın.

Evet, aşk meselesini çok karmaşıklaştırdık çünkü aradığımız seçkin gene, dediğim gibi kültürel, sosyal, dini gereklilikler de eklendi. Dindar olan dindar partner istiyor. Kültürlü partner kültürlü partner arıyor. Bileşenler çoğaldıkça seçim zorlaşıyor ve beklentiler artıyor.

Ve aslında bütün bunlar o kadar saçma ki... İnsanın bir varoluş mücadelesi vermesi, aşkın bunun bir açılımı olması, kişinin seçkin bir gen araması falan normal ama dünya artık o kadar karmaşık ve büyük ki insanın varoluş mücadelesini bir gene indirgemesi çok ama çok çocukça. Ki zaten insanoğlu çok naif bir canlı hâlen. Milyarlarca insan, binlerce onbinlerce yıl boyunca yaşadı ve öldü. Ve bugün hiç biri yok, onlardan kalmış herhangi bir şey de yok. Yani her birimiz, öyle bir yok olacağız ki geriye bırakın geni hücremiz bile kalmayacak. Hiç bir ayrıcalık sunmayan atomlara kadar çözüleceğiz. Gelmiş geçmiş, yaşamış ölmüş milyarlarca insandan biriyiz ve hiç bir önemimiz yok. Önemimiz olsun diye uğraşmamız da zaten bir performans, bir tiyatro. Önemin vardır ya da yoktur, olsun diye uğraşmak zaten gerçek değil bir oyunculuk oluyor.

Tüm Reklamları Kapat

İşte aslında bu kadar önemsiz bireyler olduğumuz gerçeğini kabullenemediğimiz için bireysel varoluş mücadelemizi çok abartıyoruz. Bu yaklaşımın abartılı olduğunu fark edebilmenin tek yolu da bakış açımızı genişletebilmek. Dünyaya ne kadar yakından, ne kadar öznel bakarsak kendimizi o kadar fazla önemsiyoruz. Ne kadar nesnel, gerçekçi ve genel bakarsak da gerçekleri o kadar fazla görüyoruz ve hiç bir önemimizin olmadığını görüyoruz. Bu gerçeği kabullenebilmek de bir erdem. Herkesin ulaşamadığı bir erdem.

127 görüntülenme
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close