Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Aşk duygusunu neden kalpte hissederiz?

Aşk denen duygu neden kalpte hissedilir? Aşık olunca neden kalbe bir ağırlık düşer? Neden beyin ya da başka bir organ değil? Kalbin bu durumdaki ayrıcalığı nedir?
1,088 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Murat Avcim
Murat Avcim
57K UP
Lise öğrencisiyim, 17 yıldır Adana'da yaşıyorum

Karşı tarafla yaşanan bir durumun ardından beyin oksitosin,endorfin, adrenalin, dopamin, serotonin gibi hormonları salgılar daha sonra gerçekleşen olaylar; en belirgin etkisini kalp üzerinde gösterir. Bu durum için şunları söyleyebiliriz aşkın kaynağı beyindir, duygular beyinde doğar. Kalp ise beyinden aldığı iletiler ile duruma göre vücutta zincirleme bir reaksiyon oluşturur. Üzüldüğünüzde, duygularınız incindiğinde ya da öfke gibi yoğun duygularda stres hormonu olan kortizol seviyeleri artar, kan damarları daralır ve bunun sonucu olarak kan basıncı, yani tansiyon yükselir. Kısaca kalbe daha hızlı çarpmasını beyin söyler. Aşkın sesi kalpten gelir ama kararı beyin alır. [1]

107 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Julia Shaw,. This Is Your Memory On Love. (9 Şubat 2016). Alındığı Tarih: 20 Ağustos 2022. Alındığı Yer: Scientific American Blog Network | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
182K UP
Bilim ve felsefe okuru

Ahtapot kolları düşünebilir. Ahtapot kolları kendisine gelen dokunsal sinyalleri sinirlerindeki bağımsız veri işleme yapan nöronlarla kendi kendine yorumlayabilir. Bu demektir ki organların da bu anlamda kendi akılları olabilir ve kendisine belli bir konuda gelen dışsal veriyi decode edip yani çözümleyip bunun o canlı tarafından algılanmasını sağlayabilir. Burada özel bir veri işleme biçimi vardır. Canlılarda tıpkı ahtopotun kollarındaki gibi bazı uzuvlardaki sinirler beyindeki nöronlar ile aynı nitelikte olabildiği için bu özel veri işleme yapılabilmektedir. Bu nedenle kalp dediğimiz organın da bu özel veri isleme nöronlarına özellikle ayna nöronlara sahip olması mümkündür. Henüz bu konuda yeterli bilimsel veri yoktur ancak ben ileride bunun ortaya çıkacağından şahsen eminim. Çünkü tüm insanlar kalbinde duygu işleme hissini yaşıyor ve deneyimliyor ve bunu bütün dünya dillerinde insanlar 'kalbim' diyerek ifade ediyorsa burada önemli bir gerçeğe işaret olabilir. Dediğim şey ilerde bilimsel olarak da ortaya çıktığında kalp ile (hissederek) düşünmek olgusu bilimsel olarak ispatlanacaktır. bu konuda diğer bir olasılık da Kalp vs beyin arası sinirsel bağlantı sayesinde beyinden kalbe iletilen hissel veri kalbte hissedilen duyguların oluşmasına neden oluyor olabilir. Çünkü örneğin sizin eliniz kesildiğinde sinir sistemi bir bütün olduğundan acıyı elinizde hissediyorsunuz. Bu acıyı oluşturan şey elinizdeki sinirlerdir ve bunlar bu acı verisini beyne iletirler ancak acı hissi buna rağmen elinizde hissedilir. Bunun gibi insanların sevgiyi ağırlıklı olarak kalpleri ile ilişkilendirmeleri de benzer bir durumun eseri olabilir. Yani önce hisler beyinde oluşup buradan kalbe iletilip kalpte yorumlanıyor olabilir. Kalbin bu konuda işlevi olmadığını düşünenler fazla acele etmemeli. İnsan bağırsakları için bile ikinci beyin olduğunu kabul edenler sırf felsefi düşünceleri nedeniyle inatçılıkla bu konuda çok aceleci bir red düşüncesi içindeler ancak kişisel olarak inanıyorum ki henüz bunun için erken ama mutlaka bilimsel gelişmeler bu konuda ilerde çok farklı yönde olacaktır.

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close