Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
6

Asit yağmurları yağmadan önce tarihi eserlerin üzerine baz koyup tarihi eserleri koruyabilir miyiz?

asit ve bazlar karıştığında nötrleşme olmasına rağmen niye asit yağmurlarından önce tarihi eserlerin üzerine baz konulmuyor
1,131 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Zack Dwarf
Zack Dwarf, kimyacıyım

Asit Ve Bazlar tepkimeye girdiğinde "Nötralizasyon" olur. Ancak, Nötralizasyon öncesi konulan baz maddesi uygulanan tarihi esere daha fazla zarar verebilir. Peki nasıl? Anlatayım.

Öncelikle şu olayı kesin olarak anlamamız gerekir: Asitler ve/veya bazlar, Cam, Metal, Porselen, Mermer gibi genel olarak tarihi eserleri oluşturan ve oluşturması muhtemel maddelere zarar verir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu durumda atıyorum Özgürlük Heykeli'ne baz koymak(??) zaten mümkün olmayacağı gibi, konulduğu durumda daha da kötü, belki de asit yağmurlarından göreceği zararların çok daha kötüsünü çok kısa bir zamanda görecektir.

İşin bu kısmını anladığımıza göre bir diğer bakış açısından bakalım.

Tüm Reklamları Kapat

Yağmurları su döngüsünün bir parçası olarak görürüz. Peki yağmur dediğimiz şey aslında ne? Nasıl oluşur?

Su Küreden buharlaşan suyun, su buharı halinde yukarı çıkıp bulut oluşturması ile birlikte, basınç düştüğü zaman su buharı kütlesi yani bulut yoğunlaşarak sıvı hale geçer ve yer yüzüne iner. Bu döngü tamamlanır ve tekrarlanır. İşte bu doğal yağışların açıklaması.

Ancak unutmamak gerekir, havadaki nem de serbest su buharı olarak açıklanır. Yani tarihi eserlerin olduğu yerlerde de su bulunur. Gaz halinde de olsa.

Asit yağmurları ise SO2, NO gibi asidik gazların, yani serbest dolaşan asidik gazların solunabilir havaya, havadaki buhara, buharın oluştuğu buluta kadar karışıp basınç, sıcaklık gibi çeşitli faktörlere göre yoğunlaşıp sıvı hale geçilmesi ve yere inmesi ile oluşur.

Dikkat ettiysen bu gazlar havada serbest olarak dolaşabilir, ve yine tarihi eserleri oluşturması muhtemel metal, mermer gibi cisimlerle tepkimeye girer, ve yine tarihi esere zarar vermesi ile sonuçlanır.

Yağmur yağacağı zaman baz koymak başlı başına bir işe yaramayacağı gibi tarihi eserleri havada serbest dolaşan asidik gazlardan korumak için yine baz koymak gerekecek, ve bazlar yine eserlere zarar verecektir.

Özetle baz koymak bir çözüm olmayacaktır.

Esasen bu yöntemin işe yaradığı senaryoda kullanılan yöntem bir çözüm yolu değil, günü kurtarmaktır. Çünkü tarihi eserleri korusakta daha önemli bir sorun var.

Asit yağmuru, denizlere, göllere, içilebilir su kaynaklarına, toprağa, havaya, bitkilere, biz insanlara , çocuklarımıza, diğer hayvanlara ve sonuç olarak ekolojik sisteme zarar veriyor. İşte bu gerçek sorun. Bununla mücadele etmeliyiz. Çünkü nihai sonuç bu yoldan elde edilir.

124 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yusuf Yiğit Arslan
Kimyayı takip ediyorum TÜBİTAK kimya olimpiyatları öğrencisiyim

Çünkü bazlar da asitler gibi masum maddeler değildirler her ne kadar asitler kadar olmasada bazlar da zarar verecek güce sahip maddelerdir yani baz koymak o tarihi esere zarar verecektir o yüzden konulmamalıdır.

114 görüntülenme
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Enes Zxs
Enes Zxs
42K UP
Fikir

Bir zamanlar benimde düşündüğüm bir soruydu sonuca şöyle vardım belki doğrudur. Tarihi eserler bizim medeniyetimizin sembolleri onlara ihtiyacımız var tarihi açıdan belki estetik. Onları boyamamız ya da başka bir şekle sokmak o yapının gerçekçiliğin bozar gibisinden onları korumak için elimizden geleni yapmamız lazım ama bunu parçanın yapısını bozarak değil.

154 görüntülenme
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close