Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Tesla 73
Tesla 73
1,234 UP
Üye
3

Aşırıya kaçmadan video oyunu oynamak frontal lobumuzu geliştirir mi, yoksa aksine zarar mı verir?

Günümüzde yediden yetmişe çoğu insanın oynadığı ve kimi insanın hayatının bir parçası haline dönüşen video oyunlarının aşırıya kaçıldığında birtakım sorunlara yol açtığı bilinmektedir ancak belirli saatlerde oynanırsa , tıpkı satranç veya sudoku gibi faydası görülebilir mi?
248 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Murat Avcim
Murat Avcim
59K UP
Bir maarif platformunun âmir-i hatâdarıyım

Aşırıya kaçmadan video oyunları oynamanın ön lobu geliştirip geliştirmediği veya zarar verip vermediği konusunda karışık görüşler vardır. Bazı çalışmalar aksiyon video oyunları oynamanın görsel dikkati geliştirebileceğini öne sürmektedir [1] ve video oyunlarının öğrenmeye ve beceri geliştirmeye yardımcı olabileceği. [2]

Bununla birlikte, diğer çalışmalar, video oyunları oynama sıklığı arttıkça, prefrontal lobdaki aktivitede gözle görülür bir azalma olduğunu ve bunun da artan huysuzluk, anksiyete ve saldırganlık gibi semptomlara yol açabileceğini bulmuştur. [3]

Ayrıca, bazı çalışmalar video oyunlarının oyuncuları daha şiddet yanlısı veya saldırgan yapabileceğini öne sürmektedir. [2]

Tüm Reklamları Kapat

Video oyunlarını ölçülü oynamanın beyin gelişimi üzerinde bazı olumlu etkileri olabileceği gibi olumsuz etkileri de görülmektedir. Bu nedenle, oyun oynama sıklığı ve oyun içeriği gibi çeşitli faktörleri göz önünde bulundurmadan video oyunları oynamanın ön lob üzerindeki etkisi hakkında kesin bir açıklama yapmak zordur. Ancak, aşırı oyun oynamak prefrontal loba zarar verebilir ve olumsuz semptomlara yol açabilir. Video oyunları oynamak ve beyin sağlığını destekleyen diğer faaliyetlerde bulunmak arasında bir denge sağlamak önemlidir.

Kaynaklar

  1. BrainFacts/SfN. How Playing Video Games Affects Your Brain. (15 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 15 Mart 2023. Alındığı Yer: brainfacts | Arşiv Bağlantısı
  2. C. Adair. How Gaming Affects The Brain. (18 Eylül 2022). Alındığı Tarih: 15 Mart 2023. Alındığı Yer: Game Quitters | Arşiv Bağlantısı
  3. L. Patel. Video Games On The Brain – Arts On The Brain. (1 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 15 Mart 2023. Alındığı Yer: scholarblogs | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close