Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 16 Ekim 2023
7

Aşılara bilerek konulan grafen oksitin vücuttaki Lökositi yok edip mikroplara karşı hassaslaştırdığı ve bu maddenin 5 yılda ölüme yol açtığı doğru mu?

1,241 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Çağrı Mert Bakırcı
PhD 16 Ekim 2023

Hayır, değil. Çünkü aşıların hiçbirinde "grafen oksit" bulunmuyor. Aşıların içinde ne bulunduğu firmalar tarafından yayınlanan, FDA tarafından onaylanan ve bağımsız laboratuvarlar tarafından doğrulanabilen bir karışım. Üstelik bu karışım, bilmediğimiz bir şey de değil; mRNA kısmı hariç hepsini geleneksel aşılardan da tanıyoruz ve on yıllardır kullanıyoruz.

Grafen oksitin aşılar içinde kullanılması için hiçbir kimyasal gerekçe yok ve aşı karşıtı şarlatanlar da bu gerekçeyi sunamıyorlar. Sadece sağdan soldan duydukları saçmalıkları tekrar etmekle yetiniyorlar.

Mesela grafen oksit, kriyojenik elektron mikroskopisinde kullanılabiliyor; çünkü incelemek istediğimiz nesnelerin yapısal özelliklerini analiz etmemizi kolaylaştırıyor. Örneğin aşılar sayesinde üretilen mızrak/spike proteinlerinin virüsünkülere benzeyip benzemediğini görmek için bu görüntüleme çalışmalarının yapılması gerekiyor. İşte bu çalışmalarda da grafen oksit kullanılabiliyor. Ama bunun "aşı üretimi" ile hiçbir ilgisi yok. Tabii ki okuduğunu ilkokul düzeyinde bile anlama becerisi bulunmayan aşı karşıtları, bu tür bir kelimeyi gördülerinde sazan gibi atlayıp "Bakın aşı içinde grafen oksit varmış, Pfizer da kabul etti!" gibi bir yalanı saçmaya başlıyor ve bilimi şarlatanlardan değil de bilim insanlarından öğrenmesi gerektiğini halen öğrenememiş kitleler de bu yalanlara kanmaya inatla devam ediyor.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. AP News. No, Pfizer Doc Doesn’t Say Graphene Oxide Is Vaccine Ingredient. (7 Nisan 2023). Alındığı Tarih: 16 Ekim 2023. Alındığı Yer: AP News | Arşiv Bağlantısı
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
43
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ufuk Derin
Skeptik 22 Ağustos 2021
Orijinal Soru: Aşılarda grafen ya da grafen oksit olduğu iddiası doğru mu?

FDA'nın açıkladığı üzere Biontech aşısında mRNA, lipitler, potasyum klorit, monobazik potasyum fosfat, sodyum klorit, dibazik sodyum fosfat dihidrat, sükroz bulunuyor. Grafen oksit yok. Grafen oksit olduğunu iddia eden çalışma ise Prof. Dr. Pablo Campra Madrid isimli biri tarafından yapılmıştır. Çalışma, üniversite adına yapılmamış ve hakemli bir dergide yayınlanmamıştır. Kontrolden geçmemiştir. Ayrıca yazar, bir kuryenin kaynağı belirsiz bir yerden getirdiği "aşı"yı mikroskop altında incelediğini ve çektiği fotoğrafların fotoğrafına baktığı grafen oksite "benzediği" için böyle bir şey söylediğini de ekliyor. Yani bilimsel bir çalışma değil. Kanıt hiç değil. Tıpkı evrim karşıtlarının fosillere bakıp "Bunlar benziyor, hiç değişmemiş!" demesi gibi. Grafen içerseydi aşının koyu ya da bulanık olması gerekiyordu ama aşının oldukça şeffaf olduğunu biliyoruz.

3,658 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Ö. H. Keskin. Pfizer/Biontech Covid-19 Aşısının Yüzde 99'Unun Grafen Oksit Olduğu Iddiası. (8 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 22 Ağustos 2021. Alındığı Yer: Teyit | Arşiv Bağlantısı
  2. E. Güngör. Pfizer - Biontech Aşısının Grafen İçerdiği İddiası. (9 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 22 Ağustos 2021. Alındığı Yer: Doğruluk Payı | Arşiv Bağlantısı
  3. D. Ercan. Covid-19 Aşısında Grafen Oksit Bulunduğu İddiası. (21 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 22 Ağustos 2021. Alındığı Yer: Malumatfuruş | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Bu soru yeni cevap alımına kapatılmıştır. Tekrar açılana kadar lütfen diğer soruları ziyaret ediniz.
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close