Anladığım kadarıyla siz aşı karşıtı münazara takımında olup tarafsız bir tartışma yapmaya çalışıyorsunuz ve "aşı karşıtı olsam nasıl savunurdum" şeklinde bir soru soruyorsunuz.
Aşı karşıtlığı temelinde modernizmin toplumsal olarak benimsenip yaygınlaşmamasının sonuçlarından birisi. Daha çok modernizme karşı premodernizmi koyan bir aklın ürünü. Kabaca:
#) modernizmin savunduğu naturalizme karşı super-naturalizmi koymanız gerekir. bilim naturalisttir ve doğa gözlemlerine dayanır oysa insanın ilkel algısında doğa insandan ayrı görülmemiş. Bu durumda bilimi insanı doğadan koparan ve doğayla arasına mesafe koyan bir düşünce olarak algılar. Yani aşı olmak, teknoloji ve teknolojik ürünler bizi doğadan ve insan olma özelliğimizden uzaklaştırır. O sebeple aşı olanların robota dönüşeceği, aşı yolu ile mikroçip takıldığı gibi yorumlar yaygın. Aşı karşıtı takımdaysanız aşı gibi teknoljik ürünlerin insanı kendi doğasına yabancılaştıran bir aygıt olduğu ve buna teslim olursanız insanlıktan çıkmakta ilk adımı atmış olacağınızı savunurdunuz.
#) modernizm bilginin kaynağını aramada objektif olmayı, ölçülülüğü, ölçüp tartmayı ve kıyaslamayı benimserken premoderizmde bilginin kaynağı inanç, mitler ve geçmiş tecrübelerin ortaya koyduğu ortak aklın nasihatleridir. Aşı karşıtı grupta iseniz atalarınızın yaşadıkları yaşamda daha mutlu ve harmoni içinde olduğunu ortaya atıp, modern toplumlarla birlikte gelişen kapitalizmin doğaya ve insana verdiği zararı ve ayrıştırıcılığını ve yıkıcılığını yermeniz gerekir. Çünkü modernizm sanayi devrimi ile ortaya çıkmıştır ve kapitalizm de sanayileşen toplumlarda sermaye birikiminin eşit dağıtılmayıp sermaya sahiplerinde toplanması sonucudur. Bugün kapitalizmin bu birkaç elde (hatta Rothschild gibi isimler verilir) birkaç kişide toplanmış olduğunu ve diğer insanları sermayenin kölesi olarak gördüklerini ve aşıların bu köle toplumu idame ettirme araçları olarak kah insanların üremesini engellemek, kah akıllarını kontrol etmek için kullanabileceğini öne sürmelisiniz.
#) modernizm insan doğasını tabula rasa yani yeniden yazılmaya açık yeni bir sayfa olarak alır ve bireyin iradesine işaret eder. Premoderizmde ise insan Allah'ın kuludur ve kaderini yaşar. Burada aşı karşıtı olarak Kovid-19 özelinde pamdeminin laboratuvarda insanlar tarafından oluşturulmuş olduğunu, doğada ise böyle pandemilerin normal koşullarda her yerde eş zamanlı yaşanmayacağını bunun kesinlikle Allah'ın gazabı değil insan eliyle oluşturulmuş bir felaket olduğunu savunursunuz.
#) modenizim bireyselliği, premodernizm ise kollektivist ve alturistik bir yaşamı etik olarak görür. Yani aşı olarak bireysel bir karar verip kendinizi toplumdan soyutlarsınız oysa aşı karşıtları birleşip aşı baskısına topluca direnmeyi insanlığın faydasına görür, insanlığın kurtuluşu asıl birleşip politikacıların dayattığı aşı zorunluluğunu delmekle olur şeklinde savunur.
#) politika ve ekonomi olarak da modernizm liberal kapitalizm ve günümüzde küreselcilik olarak da adlandırılan üretimin Dünya'nın her yerine yayılmasını getirmiştir. Buna göre bir ülke tek başına bir ürün üretemez ancak birkaç ülke veya birlik her biri başka bir aşamayı gerçekleştirecek şekilde ürünü oluşturur ve uluslararası organizasyonlar önem arz eder. Premodernizm ise feodel bir yapı, kendi ürününü olabildiği kadar kendi koşullarında üretmeyi benimser. Bir aşı karşıtı olarak DSÖ gibi kurumların taraflı ve güvenilmez olduğuna, bazı devletlerin bu kurumlarda ağırlığı olduğuna ve eşit temsilin sözkonusu olmadığına inanmanız gerekir. Ayrıca aşılar da her biri ayrı ülkede üretilmiş yani kendi milli değerlernizin denetimi ve güvencesini taşımaz ve güvenilmezdir. Zaten belli başlı ülkelerin bu kadar hızlı aşı üretebilmiş olması danışıklı dövüşün de başka bir emaresidir şeklinde yaklaşır.
Yani temelde aşı bedensel bütünlüğümüze müdehaledir, toplumsal geçmişimizi hiçe sayan ve güvenilmez uluslararası kurumların dayatmasıdır temelinde bir savunma yapmanız gerekir. Hatta linkte modernizm ve premodernizmi tanımlayan bir kaynak da mevcut.
Kaynaklar
- S. Hicks. Modernizim Ve Premodernizmi Tanımlama. (26 Aralık 2009). Alındığı Tarih: 28 Aralık 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı