Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim 1 ay önce Üye
4

Aşağıdaki paragraf deprem sonrası, bir eğitimci dostumun, benim de gözlemlediğim bir tespiti. Bunun bilimsel temelde izahı var mı?

" Deprem, herkesi baskın karakteri doğrultusunda uçlara taşıdı. İyiyi daha iyi, kötüyü daha kötü yaptı. Bencili ve bizcili, kibirliyi ve tevazu sahibini, aptalı ve akıllıyı da ve nicesini öyle. Daha önce kitaplardan okumuştum, tıpkı savaş sonrası toplumun psikolojisi gibi..."
203 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Barış İnönü
1 ay önce Araştırmacıyım

Saygıdeğer öğretmenim,

Deprem ve diğer büyük felâketler, insanların karakter özelliklerini derinlemesine ortaya çıkarır. Bu olaylar, bireylerin baskın vasıflarını güçlendirir ve onları uçlara taşır. Bu durum, sosyal psikolojide “baskı altındaki davranış” (stress-induced behavior)[1] ile açıklanır. Felâketler, kişinin bilinçaltındaki değer yargılarını, korkularını ve içsel karakterini yüzeye çıkararak reaksiyonlarını şekillendirir. Meselâ, bir kimse içten içe yardımlaşma meylindeyse, zor durumda yardıma koşar; tam tersi, bencil biri, yalnızca kendini düşünmeye başlar.

Bunu örneklendirmek gerekirse, İkinci Dünya Harbi sonrasında insanların pek çoğunun ahlâkî değerlerinde değişim olduğu görülmüştür. Savaş, kimi insanları cesur ve fedakâr kılarken, kimilerini de korkak ve bencil yapmıştır. Benzer şekilde, deprem anında da bazı kimseler çevresine yardım elini uzatırken, diğerleri yalnızca kendi çıkarlarını düşünür. Bu, insanın aslî karakterinin zor şartlar altında kristalize olmasından ibarettir.

Tüm Reklamları Kapat

Bilimsel olarak bu durum, "travma sonrası büyüme" ve "travma sonrası stres bozukluğu" gibi kavramlarla da izah olunur. Felâketi yaşayan bazı kimseler, olgunluk ve dayanışma gösterirken, diğerleri içine kapanır yahut negatif davranışlar sergiler. Her iki tepki de, insanın psikolojik altyapısına dayanır.

Sözleriniz, büyük felâketlerin ardından gözlemlenen bu sosyo-psikolojik olguları veciz bir surette ifade etmektedir.

Saygılarımla.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close