Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ali Umut Akkaya
Üye
0

Arılar neden bal peteklerini altıgen yapar?

427 görüntülenme
Arılar neden bal peteklerini altıgen yapar?
Arılar neden bal peteklerini altıgen yapar?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yaren Hazar
Yaren Hazar
121K UP
Öğrenci

Doğada zeki bir işçi arıyorsak direkt arılara bakmalıyız. Kovanlarındaki şekliyle dik duran her petekte, petek gözleri yatayla sabit bir açı yapacak şekilde inşa etmişlerdir. Peteklerinin yapımında arılar inşaata 2,3 yerden başlarlar. Ve aynı anda iki-üç dizi halinde peteği örerler. Çok sayıda arı , değişik yerlerden başlayarak, aynı ölçüleri altıgen yaparak bunları birbirine ekleyerek peteği örer ve en sonunda ortada buluşurlar. Altıgenlerin birleşme yerleri o kadar ustaca yapılmıştır ki görünürde sonradan eklendiklerine dair hiçbir iz bulunmaz.

Altıgenlerin kullanılması, arıların mümkün olduğunca az balmumu kullanırken alanı verimli kullanmalarını sağlar. Aslında bir bal arısı peteğindeki hücreler de başlangıçta dairesel bir şekle sahiptir. Ancak petek yapılırken altıgen şekle dönüşür. Altıgen yapı tasarruf için en etkili formdur. Peteğin geometrisi, yapıyı oluşturmak için gereken balmumu miktarını en aza indirirken, arı kolonisinin depolama alanını en üst düzeye çıkarmasına izin verir. Arılar aynı anda çalışırlar. Bu nedenle de arıların, tüm hücrelerin otomatik olarak birbirine uyacağını bilecekleri bir planına sahip olması gerekir. Bu da bal peteğinin altıgen olması anlamına gelir.

Bir işçi arı için bal yapmak, binlerce çiçeği ziyaret etmek ve çok sayıda kanat çırpmayı gerektiren çok fazla iş yapar. Altıgen, bir arı için çabayı ve enerji harcamasını en aza indirir.

Tüm Reklamları Kapat

[1]

[2]

[3]

[4]

[5]

Kaynaklar

  1. Debbie Hadley. How Do Honey Bees Make Beeswax?. Alındığı Tarih: 15 Nisan 2023. Alındığı Yer: ThoughtCo | Arşiv Bağlantısı
  2. E. Ağacı. Arılar Peteklerini Neden Altıgen Yaparlar? Bunu Nereden Biliyorlar Veya Nasıl Öğrendiler?. (19 Şubat 2020). Alındığı Tarih: 15 Nisan 2023. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
  3. Ferat GENÇ. Farkli Tip Petek Kullaniminin Bal Arisi (Apış Mellifera L.) Kolonilerinde Ağirlik Kazanci, Yavru Yetiştirme Ve Petek İşlemeye Etk. Alındığı Tarih: 15 Nisan 2023. Alındığı Yer: Dergipark | Arşiv Bağlantısı
  4. Selcen PİRGE. Mühendislik Harikaları Bal Petekleri. (16 Ocak 2020). Alındığı Tarih: 15 Nisan 2023. Alındığı Yer: Atlas | Arşiv Bağlantısı
  5. Bilinmiyor. Bal Arısı Anatomisi – Maybir. Alındığı Tarih: 15 Nisan 2023. Alındığı Yer: MAYBİR | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close