Araçların tam otonom olabilmesi için gerekli şartlar vardır. Otoban ve yolların bu duruma göre dizayn edilmesi ve tüm araçların tam otonom olması. Tüm araçların otonom olması da yetersiz olacaktır. Eğer birbirleri ile haberleşebilecek kadar teknoloji ilerlerse, yani insan faktörü tamamen ortadan kaldırılırsa, günümüzde gerçekleşen trafik kazaları nerdeyse sıfırlanmış olur.
Nesnelerin İnterneti, Sanayi 4.0, Sanayi 5.0, gibi kavramlar artık günlük hayatımızın bir parçası olma yolunda ilerlemektedir. Bu teknolojilerin temel amaçları verimliliği artırmak, hataları minimuma indirmek olsa da, gelişen teknoloji, internete bağlanabilen tüm araçların birbirleri ile iletişim halinde olmalarını da sağlamaya başlamıştır.
Araçlar arası iletişim(V2V) şu an geliştirme aşamasındadır. Bu teknolojiye göre; araç, çevresindeki araçların hızlarını, kavşaklarda ne yöne döneceklerini, ışıkların ne zaman kırmızıya veya yeşile döneceğini (trafik lambaları da sistemin içerisinde) önceden bilebilir haldedir. Tüm veriyi çevresinden alan araç, sadece sensörlerinin algıladıklarına göre değil, gelen bilgiyi de işleyerek ne zaman duracağını, ne zaman hızlanacağını, hangi aracın geçiş üstünlüğü olduğunu önceden bilmiş olacaktır.
Sonuç olarak; yakın bir zaman içerisinde, önce deneysel, sonrasında gündelik hayatımızın bir parçası haline gelmesi 10-15 yıl içinde gerçekleşebilir. [1]
Kaynaklar
- Anonim. Araçlar Arası İletişim (V2V Communication). Alındığı Tarih: 26 Eylül 2023. Alındığı Yer: endustri40 | Arşiv Bağlantısı