Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Yaşar Sarıcan Pusula
Üye 25 Eylül 2023
3

Araçlar tamamen otonom olmalı mı?

Benim fikrim insan faktörünü ortandan kalkması riskli bir durum. Bu başlık altında fikirlerinizi almak isterim.
221 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
İlhan Taşlı
İyi Bir Gözlemci 26 Eylül 2023

Araçların tam otonom olabilmesi için gerekli şartlar vardır. Otoban ve yolların bu duruma göre dizayn edilmesi ve tüm araçların tam otonom olması. Tüm araçların otonom olması da yetersiz olacaktır. Eğer birbirleri ile haberleşebilecek kadar teknoloji ilerlerse, yani insan faktörü tamamen ortadan kaldırılırsa, günümüzde gerçekleşen trafik kazaları nerdeyse sıfırlanmış olur.

Nesnelerin İnterneti, Sanayi 4.0, Sanayi 5.0, gibi kavramlar artık günlük hayatımızın bir parçası olma yolunda ilerlemektedir. Bu teknolojilerin temel amaçları verimliliği artırmak, hataları minimuma indirmek olsa da, gelişen teknoloji, internete bağlanabilen tüm araçların birbirleri ile iletişim halinde olmalarını da sağlamaya başlamıştır.

Araçlar arası iletişim(V2V) şu an geliştirme aşamasındadır. Bu teknolojiye göre; araç, çevresindeki araçların hızlarını, kavşaklarda ne yöne döneceklerini, ışıkların ne zaman kırmızıya veya yeşile döneceğini (trafik lambaları da sistemin içerisinde) önceden bilebilir haldedir. Tüm veriyi çevresinden alan araç, sadece sensörlerinin algıladıklarına göre değil, gelen bilgiyi de işleyerek ne zaman duracağını, ne zaman hızlanacağını, hangi aracın geçiş üstünlüğü olduğunu önceden bilmiş olacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Sonuç olarak; yakın bir zaman içerisinde, önce deneysel, sonrasında gündelik hayatımızın bir parçası haline gelmesi 10-15 yıl içinde gerçekleşebilir. [1]

Kaynaklar

  1. Anonim. Araçlar Arası İletişim (V2V Communication). Alındığı Tarih: 26 Eylül 2023. Alındığı Yer: endustri40 | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close