Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Canan Gül
Üye
3

Annelik içgüdüsü diye bir şey insanda gerçekten var mı? Yoksa bu bir cinsiyet rolü olarak mı yüklenmektedir?

Bugüne kadar doğadaki canlıların dişilerinin soy devamı için yavrularının tehlikeye düşmesi halinde kendilerini feda edişlerini birçok kez belgesellerde izledik fakat ekteki video aksini iddia ediyor.
6,882 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Gizem Kalkan
Gizem Kalkan, Sosyolog

Annelik içgünüsünün tüm memeliler kadar insanlarda da olacağını varsaymak ne yazık ki oldukça indirgemeci ve yanlış. İnsan dil ile iletişim kuran bir canlıdır. Bir dile, bir inanç ve değerler sistemine doğar ve bu dil ile etkileşim içinde şekillenir. Hastalandığı zaman doktora giden, marketten paketinde tavuk alan yahut takım elbise giyen kişilerin duygu ve eylemlerini diğer memelilere bakıp, "o da emiziriyor o zaman benzerdir" diye yorumlamak oldukça yetersiz. Hatta bir o kadar zararlı çünkü yok saydığı toplumsal güç ilişkilerini cehaletiyle körüklemekte.

Günümüzde iyi bir anne nasıl olur sorusuna verdiğimiz cevapları bir düşünelim. Çocuğuna aşı yaptırır mı yaptırmaz mı? Çocuğunu nasıl bir okula yollar? Çocuğu için ne gibi fedakarlıklar yapar? Çalışmalı mıdır çalışmamalı mıdır? Bu sorulara annelerin "içgüdüleri" ile karar vermelerini mi bekliyoruz? İyi okulu nasıl hissetmeli mesela? Aşıları yaptırmadan önce koklasın mı ne yapsın? 2021 yılında bir anneye bakıp dişi yeterince keskin değil, bu çocuğuna iyi yemek getiremez demiyoruz değil mi (neyse ki!)? Maddi imkanları, sosyal çevresi, psikolojik ve fiziksel sağlığı giriyor devreye. Bunlar da çoğunlukla "iç" değil oldukça "dış" güdüler.

Ne yazık ki birçok anne kendini annelik içgüdüsü olmadığı için suçluyor. Oysa ki annelik toplumsal bir olgudur, "doğal" olduğu iddia edilen ama hiç de öyle olmayan bir çok anlam yüklüdür bu tanımda. Annelik hissediliveren değil öğrenilen bir şeydir.

Tüm Reklamları Kapat

Son olarak son araştırmalar gösteriyor ki anneler gibi babalar da hatta bakım veren diğer kişiler de, bakım verme sırasında biyolojik tepkiler veriyorlar. Çocuklardaki bağlanma da sadece anne ile bebek arasında değil, çocuk ile bakım veren arasında oluyor.

Velhasıl, sabah işe gitmem lazım diye yavrusunu ananesine bırakan ya da ona marka ayakkabı alan bir kedi görmeden anneliği içgüdüye indirgeyemeyiz.

Bilme yapılan feminist eleştirinin kapımızı çalması dileğiyle...

655 görüntülenme
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Emre Ertürk
Emre Ertürk
29K UP
Evrim Ağacı çevirmeni

Böyle bir içgüdü olmasaydı hiçbir anne aciz bir bebeği kendi ayakları üzerinde durabilen bir bireye dönüştürecek bunca emeğe ve zorluğa yıllarca dayanamazdı. Yani annelik diye bir şeyden bahsedilemezdi. Muhtemelen, yavruların çoğu kısa sürede ölür, tür devam edemez, bu günleri hiçbirimiz göremezdik.

Canlılığın önemli bir bölümü, memelilerin de tamamı için hayati olan annelik işlevinin garantisi olan bu içgüdünün insanda puf diye ortadan kaybolması için hiçbir sebep yok. Hatta insan yavrusunun diğer memeli türlerinin çoğuna göre daha fazla ebeveyn yatırımı gerektirmesinden yola çıkarak insan dişilerindeki annelik içgüdüsünün başka birçok türe göre daha güçlü olmasını beklemek mantıklı olur.

Bebeğin tetiklediği annelik özellikleriyle ilgili beyin yapısındaki değişimler, nöral aktivite değişimleri ve hormonal değişiklikler sadece farelerde değil insanlarda da gözlemlenebiliyor. 

Tüm Reklamları Kapat

İleri okuma/izleme:

Is Maternal Instinct Only for Moms? Here's the Science. https://news.nationalgeographic.com/2018/05/mothers-day-2018-maternal-instinct-oxytocin-babies-science/https://news.nationalgeographic.com/2018/05/mothers-day-2018-maternal-instinct-oxytocin-babies-science/

Maternal Instinct Is Wired Into the Brain. https://well.blogs.nytimes.com/2008/03/07/maternal-instinct-is-wired-into-the-brain/

Science of Love with Bianca Jones Marlin – AMNH SciCafe https://youtu.be/olHKw9q6ybw

Tüm Reklamları Kapat

Decoding the maternal brain | Laura Glynn | TEDxChapmanU https://youtu.be/71LT-MnfMEY

      

1,391 görüntülenme
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Efe Akdoğan
Efe Akdoğan
1,580 UP
Antropolog

aslında annelik iç güdüsü değilde aktarılarılan DNA yı bilgiyi koruma iç güdüsü olarak görebiliriz. bir sonraki versiyonu koruma. Bu makalede gen aktarımından söz ediyor . 

785 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close