Böyle bir içgüdü olmasaydı hiçbir anne aciz bir bebeği kendi ayakları üzerinde durabilen bir bireye dönüştürecek bunca emeğe ve zorluğa yıllarca dayanamazdı. Yani annelik diye bir şeyden bahsedilemezdi. Muhtemelen, yavruların çoğu kısa sürede ölür, tür devam edemez, bu günleri hiçbirimiz göremezdik.
Canlılığın önemli bir bölümü, memelilerin de tamamı için hayati olan annelik işlevinin garantisi olan bu içgüdünün insanda puf diye ortadan kaybolması için hiçbir sebep yok. Hatta insan yavrusunun diğer memeli türlerinin çoğuna göre daha fazla ebeveyn yatırımı gerektirmesinden yola çıkarak insan dişilerindeki annelik içgüdüsünün başka birçok türe göre daha güçlü olmasını beklemek mantıklı olur.
Bebeğin tetiklediği annelik özellikleriyle ilgili beyin yapısındaki değişimler, nöral aktivite değişimleri ve hormonal değişiklikler sadece farelerde değil insanlarda da gözlemlenebiliyor.
İleri okuma/izleme:
Is Maternal Instinct Only for Moms? Here's the Science. https://news.nationalgeographic.com/2018/05/mothers-day-2018-maternal-instinct-oxytocin-babies-science/https://news.nationalgeographic.com/2018/05/mothers-day-2018-maternal-instinct-oxytocin-babies-science/
Maternal Instinct Is Wired Into the Brain. https://well.blogs.nytimes.com/2008/03/07/maternal-instinct-is-wired-into-the-brain/
Science of Love with Bianca Jones Marlin – AMNH SciCafe https://youtu.be/olHKw9q6ybw
Decoding the maternal brain | Laura Glynn | TEDxChapmanU https://youtu.be/71LT-MnfMEY