Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ali Alcan
Ali Alcan
54K UP
Üye 3 Eylül 2020 1 Cevap
1

Anneliğe bilimsel olarak nasıl yaklaşırız? İnsan türü dışındaki canlılarda da annelik yoğun duyguları içerisinde barındırır mı?

İnsan türü olarak anneliğe oldukça kutsallık yüklemekteyiz, bizi her türlü zararlı etkilerden korumaya çalışan, deyim yerindeyse bizleri kendilerinden daha çok düşündüklerini görüyoruz. Bu emosyonel duygular diğer canlı türlerinde anne ve yavru bireyler arasında da var mıdır? Varsa derecesi ne düzeydedir?
654 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Elif Erdoğan
Elif Erdoğan
59K UP
bilim sever 3 Eylül 2020

Araştırmacılar, yayınladıkları bir makalede memelilerde önce isteksizlikle başlayıp doğumdan sonra dayanılmaz bir cazibeye dönüşen ebeveynlik güdüsünü yöneten biyolojik mekanizmaları inceledi. Rahmi gebelik için hazırlayan, süt üretimini teşvik eden ve doğumu başlatan aynı moleküllerin; anne babaların yavrularına şefkat göstermesi, bağlanması ve onları koruması için belli sinir yollarını harekete geçirdiğini söylediler.

Young, Yerkes Araştırma Merkezi'nde Davranış Bilimi ve Psikiyatrik Bozukluklar Bölüm Başkanı, Emory'de Aktarılabilen Sosyal Sinirbilim Merkezi'nde yönetici, Emory Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümü'nde William P. Timmie profesörü ve insanlarda ve hayvanlarda seks ve ebeveynlik davranışlarını düzenleyen beyin mekanizmaları arasındaki benzerlikleri özetleyen "The Chemistry Between Us: Love, Sex and the Science of Attraction" (Aramızdaki Kimya: Aşk, Seks ve Cazibe Bilimi)'nin yazarıdır. Yerkes araştırmacısı ve Emory Antropoloji Bölümü'nde doçent doktor olan Rilling şöyle diyor:

İnsan beyni ebeveyn-çocuk bağını desteklemek için mekanizmalara sahiptir, bu mekanizmalar düzgün çalıştığı takdirde güvenli bağlanma gelişimine ve nesilden nesile geçecek olan ruh sağlığının oluşmasına olanak sağlar.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırmacılar incelemelerini insan ebeveyn ilgisinin sinirsel bağlantılarını, ikisi ebeveynlik ve oksitosine özel, ikisi özellikle babalar tarafından verilen ebeveyn terbiyesine odaklanmış olan, ikisi sosyal gelişimde ebeveynliğin ilgisi ile ilişkili dokuz bölüme ayırdılar.

Bu kategorilerdeki örnekler yenidoğanın yatıştırılamaz ağlamasının neden olduğu endişenin, hassas ebeveynlikte yenidoğan istismarı için duygu düzenlemesinin öneminin altını çizen bir risk faktörü olduğu, oksitosinin annelik güdüsünü ve terbiye etmek, yavrulara bağlanmak ve onları korumak için önemli olan babaya ait davranışları etkilediği, testosteronun ebeveynlik çabaları ile ilişkili olabileceği, ve ebeveyn terbiyesindeki farklılaşmanın beyin gelişimini etkileyebileceği, dolayısıyla gelecekteki sosyal davranışları etkileyebileceği gibi konuları içeriyor.

Young şöyle anlatıyor ;

Bu kapsamlı inceleme ile, türler arası sinir sistemi ilişkilerinin olumlu ya da olumsuz ebeveyn ilgisi olarak sonuçlandığını görebiliyoruz. Bu bilgiler, ilerde yapılacak sosyal gelişim çalışmalarında gelecek nesillerin olumlu ebeveyn davranışları oluşturabilmelerine yarayacak olması yönünden önemli.

Bir çok canlıda da annelik içgüdüsü ön planda.Çeşitli canlılardaki anne /yavru ilişkisi için de aşağıya kaynak bırakıyorum.

209 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. İnsan Ebeveynliğinin Arkasında Yatan Sinirsel Mekanizmalar, Diğer Memeli Hayvanlarınkiyle Aynı!. (3 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 3 Eylül 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Hayvanlar Aleminde Anneliğin Bin Bir Türü. (3 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 3 Eylül 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close