Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Berkay Aşcı
Berkay Aşcı
10K UP
Üye
7

Andromeda galaksisinde eğer varsa yaşayan uzaylıların gezegeninde yıldızların fazlalığı nedeniyle gerçekten hiçbir zaman gece olmuyor olabilir mi?

532 görüntülenme
Andromeda galaksisinde eğer varsa yaşayan uzaylıların gezegeninde yıldızların fazlalığı nedeniyle gerçekten hiçbir zaman gece olmuyor olabilir mi?
Andromeda galaksisinde eğer varsa yaşayan uzaylıların gezegeninde yıldızların fazlalığı nedeniyle gerçekten hiçbir zaman gece olmuyor olabilir mi?
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
İlhan Taşlı
Uzay Bilimleri Takipçisi

Gecelerin aydınlık olması; yıldızların yakınlığı, yoğunluğu ve kadir derecelerinin (astronomik cisimlerin parlaklığının ölçüsüdür) büyüklüğü ile ilgilidir ve Samanyolu veya Andromeda galaksilerinin hangi bölgesinde bulunduğunuz ile alakalıdır.

Gezegenimiz bir şekilde Samanyolu'nun merkezine yakın bir yerlerde olsaydı; gecelerimiz neredeyse gündüz kadar aydınlık olabilirdi. Yani bu duruma tanıklık etmek için Andromeda'da olmamıza gerek yok.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. A. Elçi. Andromeda Galaksisi (M31) | Özellikleri, Fotoğrafları, Çarpışması... - Evrim Ağacı. (26 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 27 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Üzeyir Yazıcı
Araştırdığım kadarıyla...

Andromeda Galaksisi gibi büyük bir galakside milyarlarca yıldız bulunur. Ancak, bu yıldızlar arasındaki mesafeler çok büyük olduğu için, bir gezegenden bakıldığında bu yıldızların ışıkları gezegen yüzeyine güçlü bir şekilde ulaşmaz. Bu nedenle, bir gezegende "gece" olabilmesi için gezegenin kendi yıldızına (güneşine) göre dönmesi gerekir. Gece, gezegenin bir tarafının yıldızdan uzaklaştığında oluşur.

Ancak, eğer bir gezegen birden fazla yıldızın olduğu bir sistemde yer alıyorsa, yani gezegenin etrafında döndüğü birden fazla yıldız varsa, bu gezegende sürekli aydınlık olabilir ve "gece" yaşanmaması gibi bir durum söz konusu olabilir. Bu, özel bir durum gerektirir ve Andromeda Galaksisi'ndeki herhangi bir gezegen için genel geçer bir kural değildir.

Kısacası, Andromeda Galaksisi'nde bir gezegende gece ve gündüz döngüsünün olup olmaması, gezegenin hangi yıldız sisteminde bulunduğuna ve bu sistemdeki yıldızların düzenine bağlıdır. Yıldızların sayısı, gezegende gece olup olmaması konusunda doğrudan belirleyici değildir.

Tüm Reklamları Kapat

İleri okuma yapmak için;

Kaynak 1: Andromeda Galaksisi'ndeki yıldız popülasyonları ve bu yıldızların galaksi içinde nasıl dağıldığı ele alınmaktadır.

Kaynak 2: Çift yıldız ve çoklu yıldız sistemlerindeki gezegenlerin yörüngeleri ve bu yörüngelerin gezegen üzerindeki etkilerinden bahsedilmektedir.

Kaynak 3: Gezegenlerin yaşanabilirliğini etkileyen faktörleri, özellikle de yıldızların ışık seviyeleri ve gezegenin yörüngesel dinamiklerini tartışır.

Kaynaklar

  1. G. Gajda, et al. (2021). Unravelling Stellar Populations In The Andromeda Galaxy. Astronomy & Astrophysics, sf: A131. doi: 10.1051/0004-6361/202038381. | Arşiv Bağlantısı
  2. NASA Science. Multiple Star Systems. Alındığı Tarih: 27 Ağustos 2024. Alındığı Yer: NASA Science | Arşiv Bağlantısı
  3. C. Impey. (2023). Worlds Without End: Exoplanets, Habitability, And The Future Of Humanity. ISBN: 978-0262047661. Yayınevi: ‎ The MIT Press.
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close