Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
2

Amerika'daki mahkumların fazla olmasından nasıl kanunların "kırılgan" olduğunu çıkardınız?

Mahkumların fazla olması tam tersine kanunların başarıyla uygulandığını ve devletin tam olarak liberalizmin öngördüğü kadar insan hayatı içinde olduğunu göstermez mi? Buradaki çıkarımınızı nasıl bir bağlam ile yaptınız, açarsanız sevinirim.
442 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Genç Mühendis
Genç Mühendis
262K UP
Düşünür

Merhabalar. Blog yazısı bana ait. Gustave Le Bon’un “Kitlelerin Psikolojisi” isimli kitabını inceledikten sonra bu sonuca vardım. 100 yıl önce yaşamış olmasına rağmen günümüzde de hala geçerli olan çıkarımlar yapmıştır. Onların çıkarımlarından bazılarını olabildiğince sade bir şekilde aktarmaya çalıştım. Liberal ahlakını ve aşırı serbestliği “kanunların en kötüsü” olarak tanımlamıştır ve liberal sistemdeki devletin güçsüz olduğunu, bu güçsüzlüğün kanunları daha kırılgan hale soktuğunu anlatmıştır.

Sizin sorunuzu görünce blog yazımın ilgili bölümünü tekrar okudum ve anlatım hatası yaptığımı kabul ediyorum. Yani gerçekten de Amerika’daki suçların fazla olmasını sadece buna bağlayamayız. En kısa sürede bu hatayı düzelteceğim. Amerika’nın en ahlaksız ülke olduğunu yazmadım ya da bunu iddia etmedim. Ama genel olarak dünyaya baktığımızda suç oranlarının en fazla olduğu ülkelerde ya savaş var, ya aşırı fakirlik var. Amerika’nın suç oranının yüksek olmasının sebeplerinden biri devletin güçsüz olması geliyor. Sebebi:

Devlet kontrolünde olmayan piyasalarda yalan bilgi yaymak ve manipüle etmek suç sayılsa da birçok şirketin yaptığı bir durumdur. Ve çoğu zaman çok fazla üzerine gidilmediği sürece haksız kazanç sağladığı gibi cezasız da kalabiliyor. Mesela Theranos olayını hatırlayın, Elizabeth Holmes yalan bilgi ile milyarder olmuş, yüzlerce belki binlerce insanın sağlığıyla oynamıştır. 20 yıllık bir tiyatro oyunundan sonra uzun süren soruşturmalardan sonra yalanları ortaya çıkmış ve sadece 10 yıl hapis cezası almıştır. Buna benzer bir sürü şirket yalanları, dolandırıcılıkları mevcut. İş işten geçtikten sonra ancak devlet müdahale edilebiliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Bunun dışında vergi kaçakçılığı ya da yalan beyanlarla zengin iş adamlarının devlete vermeleri gereken parayı vermedikleri de bir gerçektir. Buna yalan beyan ile vergi vermemek, kaçak işçi çalıştırmak, doğru olmayan kesintiler hepsi dâhil. IRS'nin 2019 tarihli bir raporuna göre, Amerika Birleşik Devletleri vergi açığının (borç edilen vergiler ile ödenen vergiler arasındaki farkın) yaklaşık %15'i olduğu tahmin ediliyor. Mesela (Amerika kadar kapitalist olmayan ama liberal olan) İngiltere, vergi kurumu HM Revenue & Customs (HMRC) 2019’da yılında hazırlanan raporunda, vergi açığının 2018-19 yılı için vergi yükümlülüklerinin %4,7'sini temsil ettiğini tahmin ediyor. Bu oran Amerika’da 3 katından da daha fazladır.

Gene aynı şekilde rüşvet oranlarına baktığımız zaman da Amerika’nın çok da güzel bir oranı olmadığını görüyoruz. Mesela Yolsuzluk Algı Endeksi ( CPI ) Amerika’nın puanı İngiltere’nin oranından 10 puan aşağı olduğunu görüyoruz. Avrupa’nın ortalamasından daha kötü durumda... En bilinen olayı ise eğitim sisteminde “Varsity Blues skandalı” ile zenginlerin rüşvetleri ile çocuklarını iyi okullara haksız şekilde yazdırması olayı ki cezaları da bir o kadar düşük oldu.

Bu tarz bir sürü elimde veri olunca ve Avrupa ile kıyaslanınca görebiliyoruz ki devlet piyasadan elini çekince ve her şey büyük şirketlerin istekleri doğrultusunda olunca suçlar kaçınılmaz şekilde artıyor. Devlet piyasaya karışsa evet hareketlilik belki düşer ama bu tarz sahtekârlıklarda da düşüşler olur. Yani olağan üstü rekabetlerin döndüğü ortam bir de serbest bırakılıyorsa insanlar para için her yolu denediği bir ortam oluşuyor. Ayrıca bu yukarıda yazdığım örneklerde, içerden insanların vicdan azabı çekip itiraf etmesi sonucu ceza almış olaylar var. Buz dağının görünmeyen kısmının ne derece büyük olduğunu kimse bilmiyor.

Mahkûmların fazla olması kanunların başarıyla uygulandığını göstermez. İnsan doğasını tahmin etmek konusunda liberallerin feci şekilde yanıldıklarını düşünüyorum. O yazdığım yerde anlatmak istediğim hikâye, detletin gücünü azalttıkça suç sayısının artması ve Avrupa gibi karma ekonomiler yani devletin o kadarda güçsüz olmadığı ülkelerle kıyaslama yapmak. Daha kapitalist olan Amerika’nın suçlu sayısının fazla olması elbette onu daha ahlaksız ya da kanunlarını daha çalışır yapmaz. Sadece mahkûm sayısı ile herhangi bir şey ölçülemez, o konuda yanıldığımı kabul ediyorum. Burada vermek istediğim mesaj Amerika’nın sisteminde, bu kadar “serbestçi” olması onun suç işlemeye daha müsait bir ortam yaratmasına sonuç açtığını düşünüyorum. Adalet sisteminin tek amacı ceza vermek değildir. Suç işlenmesini olabildiğince önlemek ve kurallarına uygun bir ortam yaratmaktır. Kapitalist sistemin zayıf yönlerini anlatırken de bu yönden zayıf olduğunu anlatmaya çalıştım. İnsan sevgisinden yoksun her türlü para kazanma aracının yarardan ziyade zarar getireceğine inanıyorum. Yazdığım yazıdaki hatamı gösterdiğiniz için teşekkür ederim, bundan sonraki yazılarımda böyle hatalar yapmaktan kaçınacağım.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close