Altın, yüksek sıcaklık ve basınç altında oluşan bir elementtir. Altın nasıl oluşur? Kısaca şöyle anlatabiliriz:
-Altın, yerin derinliklerindeki magma tabakasında sıvı halde bulunur. Magma, erimiş kayalardan oluşan bir sıvıdır.
-Magma tabakası, depremler ve diğer jeolojik hareketler sonucunda soğur ve katılaşır. Bu sırada içindeki su ve diğer buharlaşan maddeler, magmadan ayrışır ve yüksek basınçla katı kayaların arasına dolar.
-Bu kayalar soğudukça, içindeki maddeler tortulaşır ve kuvars damarları oluşturur. Kuvars, silisyum dioksitten oluşan bir mineraldir.
-Altın ise düşük erime noktasına sahip olduğu için, hidrotermal eriyiklerle birlikte kuvars damarlarının içinde katılaşır. Hidrotermal eriyikler, sıcak su ve çözünmüş minerallerden oluşan bir sıvıdır.
-Böylece altın yönünden zengin kayalar oluşur. Bu kayalar altın madeni olarak adlandırılır. Altın madenleri, genellikle magma gövdesinin katmanlaştığı yerlerde bulunur.
-Altın madenleri, rüzgar, su, buzul gibi doğal etkenlerle aşınır ve parçalanır. Bu parçalar dere yatakları, kumullar, plajlar gibi yerlere taşınır ve altınlı kumlar olarak birikir.
-Altını elde etmek için hem altın madenleri hem de altınlı kumlar kullanılır. Bu maddelerden altını ayırmak için kimyasal ve mekanik yöntemler uygulanır.
Altının oluşumu milyonlarca yıl süren bir süreçtir. Aynı şartları sağlasak yapay olarak altın oluşturabilir miyiz? Teorik olarak evet ama pratik olarak hayır. Çünkü altını yapay olarak oluşturmak için çok yüksek enerjiye ihtiyaç vardır. Bu enerjiyi sağlamak hem çok zor hem de çok pahalıdır. Ayrıca altını yapay olarak üretmenin de çevresel ve ekonomik sonuçları olabilir.
Kaynaklar
- Bilgeyik. Altın Nasıl Oluşur?. (27 Aralık 2018). Alındığı Tarih: 21 Temmuz 2023. Alındığı Yer: Bilgeyik | Arşiv Bağlantısı