Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Uygar Işık
Uygar Işık
22K UP
Üye
1

Alfa-beta-sigma gibi erkek ve kadın tiplerinin bilimsel bir dayanağı var mı?

4,722 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Öykü Yılmaz
Öykü Yılmaz
3,263 UP
Meraklı

Alfa-beta-sigma gibi terimlerle tanımlanan erkek ve kadın tiplerinin hiçbir bilimsel kanıtı yoktur. Bu tür terimleri kullananlar genellikle toplumsal cinsiyet rollerini güçlendirmeyi ve bireyleri haksız bir şekilde genelleştirmeyi amaçlarlar. İnsanların kişilikleri bilimin elbette konusu olabilir; genetik ve çevresel etmenler de kişiliklerimiz üzerinde etkili olabilir. Ancak bahsettiğiniz popüler kültürde yer alan alfa-beta-sigma kavramlarının hiçbir bilimsel kanıtı yoktur. İnsan kişiliklerini basit bir alfa-beta-sigma ayrımı ile açıklamak mümkün değildir.

Öte yandan, alfa-beta terimlerini ilk olarak Dr. L. David Mech, kurt sürülerinin davranışlarını açıklarken öne sürmüştür. 1970 yılında Dr. L. David Mech, kurt sürülerinin hiyerarşik bir yapıya sahip olduğunu ve bir alfa kurdun liderliği üstlendiğini ileri sürdü. Ancak daha sonra geri kalan hayatı boyunca bu araştırmalarında yanıldığını, ilettiği bilgilerin yanlış ve eksik olduğunu ve kurt sürülerinin çok daha karmaşık yapıya sahip olduğunu anlamıştır. Yine de çok eşli türlerde alfa-beta-omega gibi erkek ve dişilerden bahsetmek mümkündür ancak bunlar popüler kültürde kullanılan alfa-beta-sigma tanımları değildir.

Bu alfa-beta-sigma terimlerinin insanlar arasındaki sosyal terimleri açıklamada kullanılmasının hiçbir bilimsel temeli yoktur. Kişilik özellikleri araştırmalarında psikoloji bilimi tarafından şu anda en çok kabul gören yaklaşım: Big Five kişilik özellikleri, insan davranışlarını alfa-beta-sigma gibi yaklaşımlara oranla açıklamada daha faydalı olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Moderatör Uyarısı
Yetersiz Kaynak 1 moderatör tarafından eklendi
İçeriğe yönelik akademik veya güvenilir kaynaklar sunulmamıştır.
0
Enes Özdaş
Enes Özdaş
94K UP
Okur

Evet ancak bunlar statü tanımlamak için kullanılıyor.

Alfa: Toplumun lideri gibidir. Alfa her zaman en güçlüdür yıkılana kadar. Alfa olmanın birçok avantajı vardır daha fazla dişi ile çiftleşmek gibi. Bir alfa maymun yıkıldığında (yerine vakası geçtiğinde)ayrı bir kafese almışlar ve kapısını açık bırakmışlar dişiler hala yemek getiriyor yani faydası çok diyebiliriz.

Beta: Bir Alfanın arkasında olan diğer grup üyeleri bunlar sıradan ya da potansiyel alfa olabilirler.

Tüm Reklamları Kapat

Omega: Bunlar daha çok bir Alfanın arkasında yer almayan bireyler kendilerine alfa denilebilir mi bilmiyorum ama topluluk önünde hayır. Alfa olmadan daha iyi iş çıkarttıklarını düşünürler ve Alfa kavramını sevmezler.

Diğerleri buna benzer türevler.

435 görüntülenme
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close