Alfa-beta-sigma gibi terimlerle tanımlanan erkek ve kadın tiplerinin hiçbir bilimsel kanıtı yoktur. Bu tür terimleri kullananlar genellikle toplumsal cinsiyet rollerini güçlendirmeyi ve bireyleri haksız bir şekilde genelleştirmeyi amaçlarlar. İnsanların kişilikleri bilimin elbette konusu olabilir; genetik ve çevresel etmenler de kişiliklerimiz üzerinde etkili olabilir. Ancak bahsettiğiniz popüler kültürde yer alan alfa-beta-sigma kavramlarının hiçbir bilimsel kanıtı yoktur. İnsan kişiliklerini basit bir alfa-beta-sigma ayrımı ile açıklamak mümkün değildir.
Öte yandan, alfa-beta terimlerini ilk olarak Dr. L. David Mech, kurt sürülerinin davranışlarını açıklarken öne sürmüştür. 1970 yılında Dr. L. David Mech, kurt sürülerinin hiyerarşik bir yapıya sahip olduğunu ve bir alfa kurdun liderliği üstlendiğini ileri sürdü. Ancak daha sonra geri kalan hayatı boyunca bu araştırmalarında yanıldığını, ilettiği bilgilerin yanlış ve eksik olduğunu ve kurt sürülerinin çok daha karmaşık yapıya sahip olduğunu anlamıştır. Yine de çok eşli türlerde alfa-beta-omega gibi erkek ve dişilerden bahsetmek mümkündür ancak bunlar popüler kültürde kullanılan alfa-beta-sigma tanımları değildir.
Bu alfa-beta-sigma terimlerinin insanlar arasındaki sosyal terimleri açıklamada kullanılmasının hiçbir bilimsel temeli yoktur. Kişilik özellikleri araştırmalarında psikoloji bilimi tarafından şu anda en çok kabul gören yaklaşım: Big Five kişilik özellikleri, insan davranışlarını alfa-beta-sigma gibi yaklaşımlara oranla açıklamada daha faydalı olabilir.