Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Merve Özcan
Merve Özcan
1,635 UP
Üye
5

Akraba kayırma fizyolojik mi psikolojik mi?

Bir bireyin akrabamız olduğuna inanıyorsak fakat değilse onu yine de kayırır mıyız? Veya tam tersi durumda da sonuç ne olur?
869 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Baran Anık
Baran Anık
7K UP
Tıp Fakültesi Öğrencisi

Merhaba,

Akraba seçilimi, birçok hayvan türünde görülmektedir. Akraba seçilim, türlerin kendi akrabalarını ve ileri düzeye gidildiğinde kendi türlerini, diğer türlere karşı "kayırmaları" ve bunu yaparken fedakar/özgeci davranışlar sergilemeleridir.

Tüm Reklamları Kapat

Dağ sincapları, bir tehdit unsuru gördüklerinde ciyaklamaya başlar. Bu örnekte bağıran sincaplar yerlerini belli ettikleri için belki de "doğrudan uyum" başarılarını düşürmekteydiler ve ölme risklerini arttırarak genlerini tehlikeye atmaktaydılar. Ancak öte yandan, çok sayıda akrabalarını kurtararak "dolaylı uyum" başarısı adını verdiğimiz durum dahilinde, bir nevi kendi genlerinin yakın kopyalarını da kurtarmış olabilmektedir. Bu da, toplam uyum başarısına olumlu etki etmektedir. Bu durumlar düşünüldüğünde akraba kayırmanın fizyolojik olduğu söylenebilir. Akraba seçiliminin evrim üzerine etkisi halen tartışılmaktadır.

Umarım yardımcı olabilmişimdir. Ayrıntılı bilgi için kaynak bölümüne bakabilirsiniz.

Bilim dolu günler dilerim, sağlıcakla kalın.

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Evrim Ağacı. (10 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 10 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Evrim Ağacı Youtube-1. (10 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 10 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Evrim Ağacı Youtube-2. (10 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 10 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İdealardünyasındaevrimleşmişkuantumparçacığı Evet İsmim Bu
Galaktikidealardünyasındaevrimleşmişbirkuantumparçacığı

Bu tamamıyla gen seçiliminin konusudur( hatta bizzat bu konuyu ele alan akraba seçilimidir ve akraba seçilimi de gen seçiliminin bir alt dalıdır.). Fizyolojikten ziyade evrimsel demek daha doğru olabilir ama psikolojik de diyebilirsin çünkü psikolojiyi şekillendiren de aslında evrimsel geçmişimizdir.????. Akraba seçilimi akrabanızın sizin genlerinizin ne kadarını taşıdığına ve sizin genlerinizi ne kadar bir sonraki nesile taşıyacağına bağlıdır. Ancak takdir edersinki insan dahil hiçbir canlı kendi hayatı yada akrabasının hayatı söz konusu olunca gen benzerliğini düşünmez bu tamamıyla içgüdüsel diyebileceğimiz bir seçimdir. Bir anne yavrusunun canını kendi canının önüne koysada aslında bundaki temel sebep kendi genlerinin büyük bir kısmını taşıması ve kendinden genç olmasıdır bu noktada yavrunun anneden genç olması önemlş bir kısım çünkü birey ne kadar gençse genlerini bir sonraki nesle aktarma olasılığı o kadar güçlüdür.(Ancak yavrunun taşıdığı genlerin yalnızca %50 sinin annesine ait olduğunu unutmayalım. Burada yine türün ortalama yavrulama yaşı devreye girer ve annenin türün ortalama ömrüne göre bundan sonra sahip olabileceği yavru sayısının yarısının yavrusunun ömrünün sonuna kadar sahip olacağı yavru sayısından az olduğu durumlarad türün yavruyu ölesiye koruma durumu söz konusudur. ) Kısacası bir annenin yavrusunu bilmesi yada aynı sürü içerisinde oldukları için yakın akrabası olan kuzenlerini yeğenlerini bilmesi çok da zor değildir. Ancak detayda belirttiğin durumlar ne kadar istisnai olsada bir kediyi sahiplenen köpekte yada evlatlığı olan bir annede de gözlemleyebileceğin üzere öz akrabasıymışçasına özgecil bir davranış söz konusudur. Yinede konuyla ilgili detaylı bilgi için başta evrim ağacı olmak üzere güvenilir kaynaklardan gen seçilimi ve akraba seçilimi üzerine araştırma yapabilirisim. Umarım yardımcı olabilmişimdir. İyi günler.

113 görüntülenme
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close