Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Büşra Dobur
Büşra Dobur
50K UP
Üye
2

Akışta olma hali nasıl bir kimyasal ya da zihinsel süreçle açıklanabiliyor?

Evrim ağacının dopamin detoksuyla ilgili videosunu izledikten sonra aklıma akışta olma halinin nasıl bir kimyasal ya da zihinsel süreçle açıklanabildiği sorusu geldi bu konuyla ilgili bir video ya da yazı gelirse mutlu olurum.
113 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sabri Küsüroğlu
Araştırmacı

Akışa geçmek! Yani o anın içine tamamen dalmak, zamanı, yeri ve hatta kendini unutmak… Neredeyse sihirli bir deneyim gibi. Peki, akış anı gerçekten nasıl işliyor? Beynin içinde ne gibi kimyasal ve zihinsel süreçler harekete geçiyor? Haydi, bu durumu eğlenceli bir bilimsel yolculukla inceleyelim!

Öncelikle, akış anında beynin dopamin adlı mutluluk molekülü ana sahneyi alır. Ancak dikkat: Dopamin burada “yüksekten uçan” parti molekülü gibi davranmaz, aksine titizlikle ayarlanmış bir seviyede kalır. Beyin, dopamini tam gerektiği kadar verir; bu sayede yaptığımız işe olan ilgimiz, kendini tekrar eden ödül ve haz döngüleriyle beslenir ama kontrol elden bırakılmaz. Yani dopamin, bir bakıma beynin işine odaklanmasını sağlar ve bu durumda “dışarıdan gelen ödüllere gerek yok” der.

Akışta bir diğer kilit oyuncu norepinefrin! Bu kimyasal madde, beynin odaklanmasını artıran süper bir dikkat keskinleştirici. Akış anında beynimiz, çevrede olup biten dikkat dağıtıcı şeyleri süzgeçten geçirerek, yalnızca önümüzdeki işe odaklanmamızı sağlıyor. Bunu başaran da norepinefrin! Beynin “şu an bunu yapmalıyız, geri kalan her şey önemsiz” demesi, tamamen onun sayesinde. Sanki sahne ışıklarını tek bir noktaya odaklayan bir sahne yönetmeni gibi çalışıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Bir de endorfin var ki işin eğlenceli kısmı burası! Bu kimyasal, vücudun kendi doğal “ağrı kesici”sidir. Örneğin, uzun bir yürüyüş sırasında ya da yorucu bir aktivitede, endorfin devreye girer ve acı ya da yorgunluk hissini bastırır. Bu sayede akış halindeyken o anki aktiviteye olan ilgimiz azalmaz; böylece tam bir “kaybolmuşluk” hali yaşarız. Maraton koşucuları, müzisyenler ya da saatlerce bir bulmacaya odaklanan insanlar akış haline girdiklerinde endorfin sayesinde fiziksel sınırlarını unutur.

Ve tabii ki anandamid var, bu kimyasal işin yaratıcı kısmını yönetiyor. Anandamid, “yaratıcı düşüncenin yakıtı” diyebiliriz; akış anında karmaşık problemlerle uğraşırken beynimizin farklı çözümler bulmasını sağlıyor. Bu madde sayesinde sıradan düşüncelerin dışında bir akış haline girebiliyoruz. Bilim insanları, bu “beyin dalgalanmasını” anandamide bağlıyor.

Akış durumunun gerçekleşebilmesi için yalnızca beynimizin kimyasallarla dolması yetmez; ayrıca, yapılan işin zorluk seviyesiyle becerilerimizin dengede olması gerekiyor. Ne çok kolay, ne çok zor. Zorluk seviyesi tam gerektiği gibi olduğunda, beynimiz “Bu işi yapabilirim, ama uğraşmam gerek!” diyor ve tam da burada akış başlıyor. Çok zor bir görev beynimizi strese sokar, çok kolay bir görevse sıkıcı hale gelir ve akış alanının dışında kalırız.[1][2][3]

Kaynaklar

  1. A. Dietrich. (2004). Neurocognitive Mechanisms Underlying The Experience Of Flow. Elsevier BV, sf: 746-761. doi: 10.1016/j.concog.2004.07.002. | Arşiv Bağlantısı
  2. M. Csikszentmihalyi, et al. Effortless Attention In Everyday Life: A Systematic Phenomenology. (9 Nisan 2010). Alındığı Tarih: 14 Kasım 2024. Alındığı Yer: OUP Academic doi: 10.7551/mitpress/9780262013840.003.0009. | Arşiv Bağlantısı
  3. A. Dietrich. Introduction To Consciousness. ISBN: 9781403994899.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close