Merhaba,
Ne yazık ki yazdığım detaylı bir cevabı kaydetmeden sayfayı kapattım. Yeniden bir cevap yazıyorum.
Mutasyonlar, hücrelerde rastgele meydana gelen değişimlerdir ve evrimsel süreçte gen çeşitliliğin sağlanmasını sağlayan en önemli evrimsel mekanizmalardan biridir. Bu mekanizmalar arasında mutasyon, doğal seçilim, gen akışı ve genetik sürüklenme gibi mekanizmalar vardır.[1] Diğer evrimsel mekanizmaları da okumak isterseniz Evrim Ağacı Akademi'nin Evrim Mekanizmaları yazı dizisini okuyabilirsiniz.
Mutasyonlar canlının yaşamında herhangi bir anda olabilir. Bu mutasyonlara zararlı güneş ışınları, kimyasallar, radyasyon gibi faktörler sebep olabilir. Ya da hücre çoğalması sırasında DNA kopyalanırken hatalar meydana gelebilir, bu da bir mutasyon sebebidir. Eğer bu mutasyonlar canlıların gamet hücrelerinde (yumurta veya sperm) meydana gelirse bir sonraki nesle aktarılabilir. Ancak diğer hücrelerde meydana gelen değişimler sonraki nesle aktarılmaz yani akılla ilgili kalıcı değişiklikleri sağlamaz.
Aklı zeka olarak yorumladığımda, insanlar olarak çok zeki varlıklar olduğumuzu, biyolojik olarak bize en yakın canlılar olan şempanzeler bize yakın bir zekaya sahiptir. Onlara da yakın bir başka canlı türü ise muhtemelen onlara yakın fakat onlardan daha az zekaya sahiptir. Dolayısıyla, zekanın da tıpkı diğer biyolojik özellikler gibi kompleks bir gelişim süreci geçirdiğini, tek bir nesilde değişmediğini görüyoruz.
Mutasyonun tanımını yaptık ve gamet hücrelerindeki mutasyonların gelecek nesillere aktarıldığını açıkladık. Ayrıca mutasyonların evrimsel mekanizmalardan birisi olduğunu ifade ettik. Zekanın/aklın kompleks bir evrimsel süreç sonucunda ortaya çıktığını açıkladık.
Bu bilgilerle şunları söyleyebiliriz: mutasyonlar, aklın evrimleşme sürecinde muhakkak ki çok önemli bir yer almıştır ancak sadece mutasyonlar aklı açıklamakta yeterli olmaz çünkü daha birçok evrimsel mekanizma vardır. O mekanizmalarla birlikte düşünüldüğünce akıl açıklanabilir. Dolayısıyla 'akıl mutasyonla açıklanabilir mi' sorusunun cevabı hayırdır. Akıl, mutasyonlardan çok daha karmaşıktır.
Hoşça kalın.