Pnömotoraks akciğerde yırtılma meydana gelmesi sonucunda göğüs boşluğunda hava birikmesi anlamına gelir. Biriken hava, akciğerin rahat genişlemesini bozarak nefes alıp vermeyi güçleştirir.
Pnömotoraks Nasıl Tedavi Edilir?
Tedavideki temel prensip göğüs boşluğunda biriken havayı boşaltmak ve akciğer üzerindeki baskıyı azaltmaktır. Bu sebeple, göğüs boşluğuna bir tüp yerleştirilerek hava tahliye edilebilir. Hastaların büyük kısmında bu tedavi yeterli olur, zira akciğerdeki yırtık alanı birkaç günde kendini yenileyerek kapanır. Fakat iyileşmenin uzun sürmesi halinde veya akciğerdeki hava keseciklerinin büyük ve tekrardan patlamaları ihtimali olduğu durumlarda önerilen minimal invazif yöntemlerle yırtık bölgesinin tamir edilmesi ve hava keseciklerinin çıkartılmasıdır.
Hastadaki kaçak %10-15’lik akciğer sönmesine neden olmuşsa, klinik belirti yok veya hafifse, ilk kez pnömotoraks gelişmişse ve radyolojik değerlendirmede belirgin hava keseceği veya bül yoksa bu hastalar gözlem ve oksijen tedavisiyle takip edilebilir.
Eğer akciğer zarları arasındaki hava miktarı fazla ise veya hastada rahatsız edici belirtiler varsa hapsolan havanı çıkartılması için lokal anestezi ile torakostomi olarak adlandırılan meme hizasından 2-2,5 cm’lik kesi ile su altı drenajı uygulanır.
Genellikle ilk atakta gözlem ve su altı drenajı yeterlidir. Fakat bazı hastalarda ameliyat ile tedavi gerekebilir. Bu hastalar:
Hava kaçağı uzayan olgular,
Tekrarlayan pnömotoraks olguları,
Çift taraflı pnömotoraks gelişmiş hastalar,
Tek akciğeri olan hastalar,
Mesleki açıdan pnömotoraks yatkınlığı olan (pilot, dalgıç gibi) hastalar ilk atak olsa bile cerrahi ile tedavi edilir.
Cerrahide açık ve kapalı olmak üzere farklı yaklaşımlar mevcuttur. Kapalı bir ameliyat yöntemi olan video aracılı torekoskopik ameliyatta (VATS) kaçak bölgesi ve varsa eşlik eden büller çıkartılır.
[1]
Kaynaklar
- G. F. Nightingale. Pnömotoraks Nedir? Pnömotoraks Belirtileri. Alındığı Tarih: 5 Kasım 2022. Alındığı Yer: Grup Florence Nightingale | Arşiv Bağlantısı