Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Emre Evrim
Emre Evrim
46K UP
Üye 5 Kasım 2022 1 Cevap
2

Akciğer sönmesi veya yırtılması tedavi ediliyor mu?

Ediliyorsa nasıl?
2,089 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Enes Demir
Enes Demir
99K UP
Araştırmacı 5 Kasım 2022

Pnömotoraks akciğerde yırtılma meydana gelmesi sonucunda göğüs boşluğunda hava birikmesi anlamına gelir. Biriken hava, akciğerin rahat genişlemesini bozarak nefes alıp vermeyi güçleştirir.

Pnömotoraks Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavideki temel prensip göğüs boşluğunda biriken havayı boşaltmak ve akciğer üzerindeki baskıyı azaltmaktır. Bu sebeple, göğüs boşluğuna bir tüp yerleştirilerek hava tahliye edilebilir. Hastaların büyük kısmında bu tedavi yeterli olur, zira akciğerdeki yırtık alanı birkaç günde kendini yenileyerek kapanır. Fakat iyileşmenin uzun sürmesi halinde veya akciğerdeki hava keseciklerinin büyük ve tekrardan patlamaları ihtimali olduğu durumlarda önerilen minimal invazif yöntemlerle yırtık bölgesinin tamir edilmesi ve hava keseciklerinin çıkartılmasıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Hastadaki kaçak %10-15’lik akciğer sönmesine neden olmuşsa, klinik belirti yok veya hafifse, ilk kez pnömotoraks gelişmişse ve radyolojik değerlendirmede belirgin hava keseceği veya bül yoksa bu hastalar gözlem ve oksijen tedavisiyle takip edilebilir.

Eğer akciğer zarları arasındaki hava miktarı fazla ise veya hastada rahatsız edici belirtiler varsa hapsolan havanı çıkartılması için lokal anestezi ile torakostomi olarak adlandırılan meme hizasından 2-2,5 cm’lik kesi ile su altı drenajı uygulanır.

Genellikle ilk atakta gözlem ve su altı drenajı yeterlidir. Fakat bazı hastalarda ameliyat ile tedavi gerekebilir. Bu hastalar:

Hava kaçağı uzayan olgular,

Tüm Reklamları Kapat

Tekrarlayan pnömotoraks olguları,

Çift taraflı pnömotoraks gelişmiş hastalar,

Tek akciğeri olan hastalar,

Mesleki açıdan pnömotoraks yatkınlığı olan (pilot, dalgıç gibi) hastalar ilk atak olsa bile cerrahi ile tedavi edilir.

Cerrahide açık ve kapalı olmak üzere farklı yaklaşımlar mevcuttur. Kapalı bir ameliyat yöntemi olan video aracılı torekoskopik ameliyatta (VATS) kaçak bölgesi ve varsa eşlik eden büller çıkartılır.

[1]

Kaynaklar

  1. G. F. Nightingale. Pnömotoraks Nedir? Pnömotoraks Belirtileri. Alındığı Tarih: 5 Kasım 2022. Alındığı Yer: Grup Florence Nightingale | Arşiv Bağlantısı
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close