Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Fatih Aydın
30 Ekim 2020 Üye
7

Akademisyenliğe uygun olduğumu nasıl anlayabilirim?

Sıradan üniversitelerden birinde Bilgisayar Mühendisliğini üçüncülükle bitirdim. Felsefeyi, bilimi, araştırmayı seviyorum. Fakat hem Türkiye 'deki akademisyenlik kadrolarıyla ilgili sorunların olduğunu biliyorum hem de üniversite sınavında ilk yüz bine giremediğimden analitik biri miyim emin değilim
2,136 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye 30 Ekim 2020 Makine Mühendisi

Akademisyenlik, literatür araştırmaları ve buna dayalı sistemli araştırmayı gerektirir. İşin teorisine hakim olmak ve o teoriyi yorumlayarak başka bir duruma kanalize etmeye yeteneği de diyebiliriz, yani bol bol kaba tabirle kafa patlatmayı gerektirir. Diğer bir deyişle Einstein'ın düşünce deneyi ile başladığını düşünüyorum. Akademisyen arkadaşlar var ise daha iyi cevaplayabilir ama yüksek lisansı da uygulamalı yapan birisi olarak diyeceğim şu ki yönlenmek istediğin konu hakkında teorik bilgine güveniyor iseniz, multi disiplinler için araştırma kabiliyetiniz var ise ve veri toplamak için sistematik çalışma kabiliyetiniz var ise neden olmasın. "felsefeyi, bilimi, araştırmayı seviyorum." bu cümlenin yanına sistemik çalışmayı da eklerseniz ben akademisyenliğin tanımı olarak düşünebileceğimizi düşünüyorum. Ayrıca üniversite sınavlarının kabililyeti değil hatta bilgiyi de değil neyi ölçütüğü konusunda belirsizlik olduğunu düşünüyorum ve bir ölçü saymamanızı öneririm.

Bir diğer önerim de şu olabilir vaktiniz var ise çalışmak istediğiniz bir konuya ilgili bir akademisyen ile görüşüp bir süre deneylerine yardımcı olmayı isteyebilirsiniz. Ben yüksek lisansa girmeden bir yıl önce deneylere başlamıştım. O sırada uygun olup olmadığını da kendi kendine test edebilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

1,511 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Özgün Kabacaoğlu
2 Kasım 2020 Bilim İnsanı

İlk olarak akademisyenlik ile bilim insanlığını ayırmak gerektiğini düşünüyorum. Birisi bir para kazanma yöntemi, diğeri ise bir hayat biçimidir.

Akademisyenlik, muhakkak ki bir para kazanma biçimi olarak içinde üniversite politikalarının da olduğu çok çeşitli birleşenleri barındırır. Kadro imkanları, burslar vs. çeşitli katmanlı bir yolu vardır. Bilim insanı olmak ise kişinin kendinde biter.

Bence her akademisyen hakiki manada bilim insanı değildir. Kariyerlerine bakınız anlarsınız. Lakin başarılı olan her akademisyen ilk olarak bilim insanıdır. Zira o nitelikli yayınlar başka türlü çıkmaz.

Tüm Reklamları Kapat

İyi bir bilim insanı olmak için, ÖSS (benim zamanda bu sınavın adı buydu) puanı, yerleşilen üniversite vs. hiç önemli değildir. Sıradan ad edilen üniversitelerden ne cevherler çıkar, en iyi bilinenlerden okuyup okullara bir daha uğramayanlar da çıkar. Yani mesele kişinin kendisidir.

İyi bir bilim insanı olmak için azimle çalışmak, yeni şeyler öğrenmeyi sevmek gerekir. En önemlisi hayatla ilgili sorular sormak şarttır. Kitap okumak, deney yapmak hayatta bir iş değildir bilim insanı için. Hobidir. Derler ya işle evlenmek, bilim insanı bunu yapar. Boş zamanında yazar, okur, deney yapar. Zira bir derdi vardır. Hayatı anlamak ve anlamlandırmak gibi bir derdi...

167 görüntülenme
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close