Merhabalar.
Dediğiniz durum aslında sadece Türkçe'de değil, İngilizce'de de geçerli sayılır. Teizm ve ateizmle ilgili kaynaklara kıyasla agnostisizmle ilgili çok az sayıda nitelikli kaynak mevcut. Kitap listelerimizi sürekli olarak genişleteceğimizden şüpheniz olmasın. Zamanla felsefeye dair Türkçe ve İngilizce kitapları içeren listelerimizin bibliyografik boyutlara ulaşacağını düşünüyorum. Şimdi agnostisizmle ilgili sorunuza döneyim.
Bence dört nedenden dolayı agnostisizm konusunda nitelikli kaynak eksikliği var:
1. Kamplaşma yönünde bir eğilimimiz var. İki ana ve büyük kamp varken filozoflar ve bilim insanları ister istemez birinden birine dahil olma isteği duyuyor olabilir. Bu nedenle kendilerini agnostik olarak tanımlayanların sayısı, özellikle filozoflar arasında, çok az olabilir.
2. Agnostisizm felsefi açıdan teizm ya da ateizm kadar ilginç görünmüyor. Ateizm ve teizmin özgün felsefi iddiaları var. Bunlar da ister istemez filozofları kendilerine çekiyor. Ama agnostisizmin pozitif iddiaları yok gibi görünüyor.
3. Agnostisizmin meşru olabilmesi için taraflardan biri lehindeki gerekçelerin ağır basmadığını düşünmek gerekiyor. Çoğu felsefeci ya teizm ya da ateizm lehindeki gerekçelerin daha ağır bastığını düşünüyor. Aslında çoğu ateist filozof dinleri ve din felsefesini umursamıyor bile. Dolayısıyla dinlerin yanlışlığı ve Tanrı'nın var olmadığı felsefi çevrelerin büyük bir bölümünde bir anlamda kesin görülüyor. Haliyle filozofların çoğu kendilerini agnostik olarak konumlandırma ihtiyacı hissetmiyor.
4. Ben özellikle popüler bilimin şüphecilik/skeptisizm kanadıyla ilgili kitapların agnostisizmle ilgili kitaplar olduğunu düşünüyorum. Ama onların yazarları bile genelde etiket olarak agnostisizmi değil ateizmi benimsiyor. Agnostisizm bir etiket olarak gözden düşmüş durumda. İnsanlar pozisyonlarını ılımlı etiketlerle değil, iddialı etiketlerle betimlemek istiyorlar. Agnostiğim demek "çok da kendimden emin değilim" demek olduğundan çoğu kişi bunu yeterince tatmin edici bulmuyor. Bu nedenle etiket olarak agnostiğim diyenler ve haliyle agnostisizme dair eser verenler daha az.
Bu dört nedenden dolayı dine/Tanrı'ya dair yazılan eserlerin çok küçük bir bölümünün agnostisizmle ilgili olduğunu düşünüyorum.
Agnostisizme dair İngilizce olarak şu kitapları önerebilirim:
Anthony Kenny - Unknown God: Agnostic Essays
Robin Le Poidevin - Agnosticism: A Very Short Introduction