Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Ağalık sistemi köleliğin atası mı?

596 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ecem @cadıbozmasıı
Kritisist

Değil kölelik kurumu insanların sosyal yapılar oluşturup , komünler halinde bir bölgeyi sahiplendiği tarihöncesi kadim çağlara kadar gider. Bir bölgeyi sahiplenen ilkel atalarımız , diğer bölgeler ile savaşa tutuştuklarında kazanan taraf karşı taraftaki erkekleri öldürüyor -kaçmak zorunda bırakıyor . Sonrada kadınları ganimet olarak alıkoyuyordu . Köleliğin tarihi tarımdan bile önceye , ilkel insanların küçük komünler halinde yaşayıp bir bölgeyi elde tuttukları günlere kadar gider.

İsadan sonraki ilk yıllarda Roma İmparatorluğu kölecilikte birinciydi , Antik çağın köle deviydi. Öyle ki sıradan insanar iş bulamıyor , çoğu işi köleler yapıyor . Orta halli vatandaşlar bile köle edinebiliyordu.

Tüm Reklamları Kapat

AĞALIK SİSTEMİ ÇOK DAHA YENİDİR

Feodal dönemde Orta Çağın başları, İlk Çağın sonunda ortaya çıkmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Antik çağın sonlarında Avrupaya, Kuzey Afrikaya , Anadoluya ve daha pek çok yere hükmeden devasa Roma İmparatorluğu çok sayıda küçük kuzey kabilesinin saldırısı altındaydı Gotlar ,Ostrogotlar, Vizigotlar,Lombardlar,Franklar vs .İmparatorluk zayıflamıştı ve bu devasa toprakları savunmak, şehirlerde asayişi sağlamak ve vatandaşının can güvenliğini, yemek,temizlik gibi temel ihtiyaçlarını sağlamaktan aciz durumdaydı.

Uzun süren savaşlar sonucu ortaya çıkan orduyu besleme ihtiyacı, kaynakların şehircilik, sosyal etkinlikler, halka gıda temini , sivil bürokrasi gibi işlerden alınarak savunma için harcanması buna bağlı olarak şehirilerin bakımsızlaşıp , barbarlar tarafından gerçekleştirilen yağma ve istilalar ile harabeye dönüp kullanılamaz hale gelmesine , vatandaşların yiyecek bulmaz hale düşmesine neden olmuştur.

Bunun sonucunda zaten itibarsızlaşan merkezi otorite zayıflamış , vatandaşlar Roma imparatorluğunun kendilerinin temel ihtiyaçlarını karşılayamayacağını anlamışlardır.

Ve evet kısa bir dönem anarşi olmuştur. Ama Tarihe bakarak söyleyebilirim ki anaraşi asla kalıcı olmaz insanoğlu güce düşkündür, bir otorite yıkılınca her zaman yerine yenileri kurulmuştur tarih bize bunu gösteriyor .

İşte tam da o zamanda , görkemli Romanın sallanıp , vatandaşlarını istila, toplumsal şiddet ve açılıktan koruyamaz hale geldiği o günlere yeni bir dünya düzeni oluşmaya başladı.

Devletten umudu kesen , düzen ve refah içinde yaşamaya alışmış medeni Roma halkı barbar istilalarından korunmak ve yiyecek bir lokma ekmek bulabilmek için SENYÖR denilen birtakım varlıklı ,toprak sahiplerine sığınmışlardır.

Geniş topraklara ve etrafı surlarla çevrili kalelere ve tabi bu kaleleri koruyacak silahlı adamlara sahip bu Toprak Ağaları en başta çok zengin değillerdi belki bir nevi Mafyavari bir güce ve organizasyon yeteneğine sahiplerdi.

Senyörler O kargaşa döneminde bulundukları yeri, şehirlerini , eski hayatlarını can korkusuyla terk eden aç kalabalıkları Kendi Büyük Topraklarına yerleştirdiler. Burada onları yüksek duvarlı kaleleri ve silahlı adamları ile dış dünyadaki korudu, yetiştirdikleri mahsülün 10 da 8 ine O bölgenin Senyörü olarak el koymanın ve onların üzerinde muazzam bir yetkiye sahip olmanın karşılığında onlara karınlarını doyurma şansı verdiler.

Tüm Reklamları Kapat

Sonuçta Devasa Roma İmparatorluğu yıkıldı, Ve bu Senyörlerde korkunç bir zenginliğe ve güce sahip oldu , İlk çağ bitti ve Orta Çağ başladı demokrasi, bilim, sanat ve benzeri özgürlükler uzun bir süre rafa kalktı ,Yerini Baskıcı Orta çağ Dünyası aldı.

Senyörler bir zamanlar insanların yaşamak için muhtaç oldukları kişiler olmaları sebebiyle uzun süre Otorite oldular . İşte Ağalık sitemi böyle kurulmuştur.

Sonra bu otorite kemikleşti ve yıkılması yüzyıllar aldı. Hatta son kalıntıları ancak 1. Sanayi İnkılabı ile yıkılabildi.

Sonuçta devletin vatandaşlarının temel ihtiyaçlarını karşılayamaz hale gelmesi kısa süreli anarşiye yol açmış , sonra bu ihtiyaçları karşılayabilecek alternatif güçler Devletin yerini doldurmuş ve tekrar asayişi sağlamışlardır. Bunun sonucunda da demokrasiler askıya alınmış ve eskiye göre daha Despot bir düzen gelmiştir.

197 görüntülenme
2
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Dünyada Yaşam Var mı?
Dünyada Yaşam Var mı?
Denizdeki GERÇEK Tehlikelere Hazır mısın?
Denizdeki GERÇEK Tehlikelere Hazır mısın?
Mikrodalga Fırın Yemeklerinizi Nasıl Isıtıyor?
Mikrodalga Fırın Yemeklerinizi Nasıl Isıtıyor?
İlk Karadelik Fotoğrafını Nasıl Çektik? | Dr. Feryal Özel (Olay Ufku Teleskobu - EHT)
İlk Karadelik Fotoğrafını Nasıl Çektik? | Dr. Feryal Özel (Olay Ufku Teleskobu - EHT)
Kırık Kalp Sendromu: Aşk Acısı Sizi Öldürebilir mi?
Kırık Kalp Sendromu: Aşk Acısı Sizi Öldürebilir mi?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close