Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Cem Güneş
Cem Güneş
1,227 UP
Üye
1

Acı veya ekşi yediğimizde neden tükürük bezlerimiz çok fazla tükürük üretir?

842 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Helin Özsel
Helin Özsel
6K UP
Biyomühendislik öğrencisiyim

Merhaba Cem,

Tat alma organımız olan dilimizde 2.000-2.800 tane yediğimiz şeylerin tadını alabilmek için reseptör bulunur. Bu reseptörlerin görevleri alınan tat sinyallerini beyine gönderip tükürük salgısını salgılatarak ağzımızdaki yiyeceklerin mekanik sindirimine yardımcı olmasıdır. Tabii bu reseptörlerin ilettiği sinyaller yediğimiz şeylere göre değişiklik gösterir ve buna göre de tükürük salgısı kimi zaman az veya çok salgılanır. Buna bir diğer örnek yanağımızdaki deride bulunan reseptörlerin birisi yanağımızı okşadığında ve tokat attığında hissettiğimiz acının seviyesinin çok farklı olması, burada da gözlemlediğimiz okşandığında reseptörlerin daha az uyarılması tokat atıldığında ise reseptörlerin daha fazla uyarı verip orada acı duygusunun hissedilmesi.

Tüm Reklamları Kapat

Ekşi veya acı yediğimizde de aynısı olur. Ekşi olan yiyeceklerde örneğin limonda ekşi tadı veren şey asittir, limondaki aside de sitrik asit denir, limon yerken dilimizdeki bu reseptörler asidin yarattığı uyarı sebebiyle beynimize ileti gönderip çok fazla tükürük salgılanmasına sebep olurlar çünkü bu asidin zararlı ya da zararsız olduğunu bilemeden asidin yoğunluğunu azaltmak ve ağzımızı asidin yaratacağı zarardan korumak için bunu yapmak zorundadır. [1]

Acı yediğimizde de yine aynı sebepten tükürük salgımız artar. Ayrıca Acı biber gibi acı olan yiyeceklerin içerisinde kapsaisin bileşiği bulunur bu bileşik kimi insanlarda çok fazla uyarıya sebep olur bu insanlar genellikle acı yerken çok daha zorlanırlar.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Kaynaklar

  1. royalwholesalechocolate.com. Why Do Sour Candies Make Our Mouths Water?. Alındığı Tarih: 18 Eylül 2022. Alındığı Yer: royalwholesalechocolate.com | Arşiv Bağlantısı
  2. TÜBİTAK Bilim Genç. Acı Biber Neden Yakar?. (15 Şubat 2018). Alındığı Tarih: 18 Eylül 2022. Alındığı Yer: TÜBİTAK Bilim Genç | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close