Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

ABD doları almak, ABD ve İsrail’e destek olmak demek midir?

310 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
İlhan Taşlı
İşletme Mezunu

Dünya ticaretini veya para tasarruflarını ABD Doları ile yapmak bu ülkenin işine gelir. Neticede diğer ülkeler gibi ABD'nin de iç ve dış borçları mevcuttur. Bu borçlanma kendi kontrolündeki para biriminden olduğu sürece ülke ekonomisinde dalgalanmalara neden olmaz. Dış ticaret açığı, enflasyon, deflasyon, stagflasyon gibi negatif göstergeler çok daha kolay kontrol altına alınabilir. Bizim gibi dış borcu döviz cinsinden olan, dış ticaret açığı veren ülkelerde para birimi değersizleşir ve negatif dalgalanmalara neden olur. Çünkü borçlarınızı kendi kontrolünüzün bulunmadığı para birimi ile ödemek zorundasınız. Bu arada altın yatırımı yapmanız da bir şeyi değiştirmez. Altın ithal eden bir ülke olduğumuz için karşılığını dolar olarak ödemek zorundasınız.

İsrail'in para birimi Şekel'dir. Sonuçta diğer ilkelerin yaşadığı benzer sorunları bu ülkede yaşar. ABD'nin güçlü ekonomiye sahip olması ve İsrail'e ekonomik veya askeri yardımlarda açık çek vermesi, dolaylı yollardan destek anlamına gelebilir.

Sorunuzun amacı, yaşanan siyasi veya askeri gerginliklere dayanıyor. Elbette pek çok kesim yaşanan olaylardan vicdanen rahatsız. Fakat günübirlik gerginlikler ile yüzeysel önlemler almak bir çözüm yaratmaz. Sorunuzun "Türk Lirasını nasıl daha değerli kılabiliriz" olmasını tercih ederdim. Aslında bu kağıt üstünde kolay, uygulamaya gelince zordur.

Tüm Reklamları Kapat

Para birimimizin değerli olması için; Türk Lirası cinsinden olan yatırımlara yönelmek zorundasınız veya harcamalarınızı yerli malı yüzdesi fazla olan ürünlerden tercih etmelisiniz (dolar almam ama I Phone kullanırım, yabancı marka arabaya binerim, aynı kapıya çıkar). Menkul Kıymetler Borsası, banka TL mevduatları, devlet tahvilleri, devlet iç borçlanma senetleri TL cinsinden yatırımlara örnek gösterilebilir.[1]

Kaynaklar

  1. M. Eğilmez. Tl'nin Değer Kaybının Nedenleri. (18 Kasım 2021). Alındığı Tarih: 25 Aralık 2023. Alındığı Yer: Blogger | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close