Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Filo Filo
Üye
0

4 ayaklı hayvanlar 2 ayağı üzerinde durmaya başlasalar insan evrimine benzer bir şey olur mu?

Geçen günlerde 2 ayağı üzerinde duran ayı videosu görmüştüm. Bu bana atalarımızın 2 ayağı üzerinde durarak beynini geliştirmesi ve insan evrimine yol açtığı şeyi hatırlattı. Bu da farklı hayvanlar için benzer özellikleri geliştirebilir mi?
808 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
İlhan Taşlı
EA Akademi Okuru

Evrim mekanizmaları bu şekilde çalışmıyor. Ayılardan yola çıkarsak, sürekli iki ayakları üzerinde durmaları için, ya çok ciddi bir seçilim baskısı, veya ciddi avantajlar yaratacak bir durum olmalı.

"İki ayak üzerinde durunca, ayılar da zeki olacaktır" diye düşünemeyiz. Pek çok dinozor türü milyonlarca yıl boyunca iki ayakları üzerinde durdu, hatta torunları olan, uçan veya uçamayan kuşlar da iki ayakları ile yürüyorlar, ama bu güne kadar, medeniyet kuracak hatta onuda geçtik, alet yapabilecek bir dinozor veya kuş türüne rastlamadık.

Hadi onlar sürüngen ve kuşlar ailesinden, memelilerden de örnek verelim. Mirketler yuvalarından çıkınca, gerek avlarını tespit etmek, gerekse avcılardan kurtulmak için zamanlarının çoğunu iki ayak üzerinde geçiriyor. Ve tabi pek çok primat türü de dik yürüyen insansılar gibi olmasa da iki ayak üzerinde durabiliyorlar.

Tüm Reklamları Kapat

Türümüz ve türümüzün ataları, iki ayak üzerinde duran insansılar için, bu hem avantaj, hem de seçilim baskısını birlikte getirmiş olmalı. Ancak zeki ve alet kullanan türlere dönüşmemiz için, pek çok evrim mekanizması devreye girmesi gerekmiştir.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tuncay Demir
Tuncay Demir
1,020 UP
'Kimyager'

Kısmen olur diyebiliriz, fiziksel olarak benzeyebilme ihtimali ne kadar mümkünse zihinsel olarak benzememe ihtimali de o kadar mümkündür. Örneğin insanoğlunun geçirdiği evrimleşme ile doğum olayında diğer memelilerden farklılaşma kazanmıştır. Diğer memelilerde doğum gerçekleşirken bir yardıma nadiren ihtiyaç duyulurken insanoğlunun iki ayağının üzerinde evrimleşmesi nedeniyle hem yardıma ihtiyaç duyar (sezaryen vb.) hem de doğan canlı diğer memeli türler gibi gelişmiş doğamaz, büyümesi ve gelişmesi için doğum sonrası da belirli bir sürecin geçmesi gerekir. Başparmağa sahip olması hem alet yapabilme hem de onu kullanabilme kabiliyeti kazanmasını sağlamıştır. Bunlar fiziki örneklerdir kısmen mümkün olduğu düşünülse bile elde ettiği bilgileri nesilden nesile aktarabilme olayı ise kültürel ve zihinsel evrimleşmesi ile ilgilidir bu da bir o kadar mümkün değildir.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Joseph Joestar
Tarih Sever Üye

Aslında bugün 2 ayak üzerinde hareket eden hayvanlar var. Kuşların hepsi iki ayak üzerinde hareket ediyor. Ancak herhalde hiçbiri dik omurgalara sahip değil(belki penguenler?).

İki ayağın esprisi şudur. Özellikle memelilerde beyin büyüdükçe beynin etrafındaki kas, kemik, damar dokuları daha da çok büyümek zorunda kalır.

Bir kaplan kafasının anatomisi. Kasların kafatası etrafından dolandığına dikkat edin.
Bir kaplan kafasının anatomisi. Kasların kafatası etrafından dolandığına dikkat edin.
Bir atın kafası ve beyninin oranı.
Bir atın kafası ve beyninin oranı.

Bir de bir insan kafatasının örneğini verelim.

Tüm Reklamları Kapat

İnsan beyin anatomisi
İnsan beyin anatomisi

Yani diğer hayvanların kafaları bizimki gibi beyinle dolup taşmıyor. Kafaları size büyük geliyor olabilir ancak bizimkiyle kıyaslandığında minicik bir beyin barındırıyorlar. 300 kiloluk bir kaplan 300 gram 700 kiloluk bir at yaklaşık 600 gram beyin bulundururken bir insan 1400 gram beyne sahiptir. Bu hayvanların bizimki kadar yüksek hacimli bir beyne sahip olmaları için kafalarının neye benzemesi gerektiğini düşünürsek.. Kafaları bizim kafalarımızın vücudumuza oranından bile büyük olmaları gerekir çünkü bu hayvanların çenelerinin gücü çok önemli. Pek çok işi kafalarıyla yapıyorlar.

Bu durumun en büyük sıkıntısı dengelerinin bozulması olacaktır. Büyük bir kafaya sahip olup dengelerini korumaları çok zor. İki ayak üzerinde durmanın avantajı burada gizli. Bizim kafalarımız yürürken vücudumuzun ağırlık merkezinin üzerine denk gelir. Ayrıca biz iş yapmak için nadiren kafamızı kullanırız. Ellerimiz sayesinde kafamızda daha az kemik ve kas kütlesi bulundurma şansına sahibiz. Böylece kafa büyümesinin bir numaralı dezavantajından yani dengenin bozulmasından kurtulmuş oluruz.

Şimdi kuşların ve dinozorların duruşuna baktığımızda

Devekuşu iskeleti
Devekuşu iskeleti
Gorgosaurus iskeleti(bulduğum haber kaynağına göre)
Gorgosaurus iskeleti(bulduğum haber kaynağına göre)

Dinozorlar ve kuşların çoğu(örneklerdekine benzer biçimde) kafaları ayaklarının dik hizasında durmayan türden bir anatomiye sahipler. Belki bu yüzden denge sağlamak için dinozorların çok büyük kuyrukları evrimleşmiş. Kafaları büyürse denge sorunu yaşamaya başlamaları kesin görünüyor. Penguenler bu konuda bize epey yakın gibi ama muhtemelen penguenlerin önemli hareketleri(avlanma, kaçma vs.) genellikle yüzerken veya kayarken ki hareketleridir. Yani kafaları öne doğru düşüyor.

Tüm Reklamları Kapat

Her neyse görüldüğü gibi sadece iki ayak üzerinde olmak yeterli değil. Aynı şekilde günlük hayati hareketlerin gene iki ayak üzerinde yapılması ayrıca kafasının çok ağırlaşmaması için kafasındaki iş yükünün azalması da gerekli. Tabi bu bizim zeki olmak için geçirdiğimiz evrimin önemli ayaklarından yalnızca birisi. Beyin geliştikçe zekileşmenin karşılığını görebilecek sosyal ve fiziksel özellikler(mesela fonksiyonel eller) gerekli. En azından insanların geçtiği yol bunları içeriyordu.

Tüm bunlara rağmen şempanze ile insanın soy hattı ayrıldıktan sonra oluşan Hominina taksonunda envai çeşit türden sadece bir kaç tanesinin homo sapiens(bizim türümüz) kadar zekileştiğini unutmamak lazım(ki bunlar da homo sapiens ile yakın akrabaydı). Homo cinslerinin hepsi bu saydığım özelliklere sahip olmasına rağmen, her biri hem hayatta kalamadı hem de medeniyet kuracak kadar gelişemedi.

Ayrıca bir canlının zekileşmek için illaki bizim evrimsel yolumu takip etmesi gerekli olmayabilir. Kalamarları ele alalım.

Kalamar anotomisi.
Kalamar anotomisi.

Beyinleri vücutlarının aşağı yukarı ortasında. Eğer kalamarların beyinleri büyümeye başlarsa kara memelilerinin denge sorunlarına sahip olmayacaktır. Ancak kendilerince başka sorunlara sahip olabilirler(beyni koruyacak kemik gibi sert dokularının yetersiz olması). Ayrıca bir su canlısının zekileşmesi mümkün mü mümkünse neye benzer hayal etmesi güç.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close