Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Emre Gugu
Üye 13 Temmuz 1 Cevap
1

326 milyon yılı uzaklıktaki cisimleri mi yoksa yansayan ve bize ulaşan ışıkları mı görüyoruz?

Bu sabah bir gazeteyi okurken, "James Webb Uzay Teleskobu'nun 326 milyon ışık yılı uzaklıkta mavi yıldızlar ve gaz bulutuyla çevrili iki galaksiyi fotoğrafladı." haberini gördüm ve okudum. Sonra aklıma şu takıldı 326 milyon ışık yılı uzaklıkta olduğu nasıl hesaplanıyor? Biz o mesafedeki cisimleri görüyor muyuz yoksa belirli bir mesafeye kadar yakla
220 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Poyraz Sıngın
fizik araştırmacısı 13 Temmuz

Sorunun cevaplanabilmesi için bir kavramın iyi bir biçimde bilinmesi gerekiyor. Işık, boşlukta saniyede yaklaşık 299792458 metre hızla hareket eder ve hızı sınırsız değildir. Dolayısıyla gök cisimleri Dünya'dan ne kadar uzaktaysa onlardan gelen ışık da Dünya'ya ulaşmak için o kadar yol kat eder. Bu da gökyüzüne baktığımızda geçmişi görmemize sebebiyet verir. Örneğin ışık, Güneş ve Dünya arasındaki yaklaşık 150 milyon kilometrelik mesafeyi ortalama 8.30 dakikada alır. Bu sebeple Dünya'dan Güneş'e bakan bir kimse Güneş'in yaklaşık 8.30 dakika önceki halini görmüş olur.

Aynı şekilde bizden 326 milyon ışık yılı uzaklıktaki bir cisme baktığımızda o cismin 326 milyon yıl önceki halini görürüz. Çünkü 326 milyon önce yola çıkan ışık Dünya'ya şimdi ulaşabilmiştir.

Sorunun 2. etabı olan yıldız veya cisim uzaklığının tespiti kısmının cevabı için fizik bilimlerinde önemli bir yer tutan Doppler yasası kullanılır. Bir cisim bizden ne kadar hızlı uzaklaşıyorsa o cisimden gelen ışık o kadar kırmızıya kayacaktır. (ışığın dalga boyu uzayacaktır). Bu durumda cisimlerden gelen ışıkların kırmızıya kayma oranı ölçülerek cisimlerin ne kadar hızlı uzaklaştığı bulunabilir. Bir cismin uzaklaşma hızı ise Hubble yasasına göre v=h*d olarak hesaplanır. Yani Hubble sabiti * cismin uzaklığı. Cismin uzaklaşma hızını zaten bildiğimiz Hubble sabitine bölersek cismin bizden yaklaşık ne kadar uzakta olduğunu da bulabiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

[[1][1][1]1]

Kaynaklar

  1. acikdersankaraedutr. Yıldızların Uzaklığı Nasıl Hesaplanır?. Alındığı Tarih: 13 Temmuz 2024. Alındığı Yer: acikdersankaraedutr | Arşiv Bağlantısı
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close