Sorunun cevaplanabilmesi için bir kavramın iyi bir biçimde bilinmesi gerekiyor. Işık, boşlukta saniyede yaklaşık 299792458 metre hızla hareket eder ve hızı sınırsız değildir. Dolayısıyla gök cisimleri Dünya'dan ne kadar uzaktaysa onlardan gelen ışık da Dünya'ya ulaşmak için o kadar yol kat eder. Bu da gökyüzüne baktığımızda geçmişi görmemize sebebiyet verir. Örneğin ışık, Güneş ve Dünya arasındaki yaklaşık 150 milyon kilometrelik mesafeyi ortalama 8.30 dakikada alır. Bu sebeple Dünya'dan Güneş'e bakan bir kimse Güneş'in yaklaşık 8.30 dakika önceki halini görmüş olur.
Aynı şekilde bizden 326 milyon ışık yılı uzaklıktaki bir cisme baktığımızda o cismin 326 milyon yıl önceki halini görürüz. Çünkü 326 milyon önce yola çıkan ışık Dünya'ya şimdi ulaşabilmiştir.
Sorunun 2. etabı olan yıldız veya cisim uzaklığının tespiti kısmının cevabı için fizik bilimlerinde önemli bir yer tutan Doppler yasası kullanılır. Bir cisim bizden ne kadar hızlı uzaklaşıyorsa o cisimden gelen ışık o kadar kırmızıya kayacaktır. (ışığın dalga boyu uzayacaktır). Bu durumda cisimlerden gelen ışıkların kırmızıya kayma oranı ölçülerek cisimlerin ne kadar hızlı uzaklaştığı bulunabilir. Bir cismin uzaklaşma hızı ise Hubble yasasına göre v=h*d olarak hesaplanır. Yani Hubble sabiti * cismin uzaklığı. Cismin uzaklaşma hızını zaten bildiğimiz Hubble sabitine bölersek cismin bizden yaklaşık ne kadar uzakta olduğunu da bulabiliriz.
[[1][1][1]1]
Kaynaklar
- acikdersankaraedutr. Yıldızların Uzaklığı Nasıl Hesaplanır?. Alındığı Tarih: 13 Temmuz 2024. Alındığı Yer: acikdersankaraedutr | Arşiv Bağlantısı