Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Halil Özcan
Halil Özcan
2,054 UP
Üye
0

2li sarkaç sistemleri neden kaotiktir?

Tek bir sarkaç gayet düzgün bir şekilde basit harmonik hareket yaparken, sarkaç 2ye çıktığında kaotik bir hale bürünüyor. Bunun sebebinin çok küçük değişikliklerden etkilendiği vesaire deniliyor ancak kusursuz bir ortamda sürtünme yokken yada sistemimiz doğruluk açısından kusursuz iken 2li sarkaç sistemi hala kaotik olmaya devam eder mi?
375 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Lüzumsuz Adam
Fizik öğrenicisi

Baştan söylemeliyim ki, sorunun yanıtı, ikili sarkaçı betimlerken kulladığımız modelin nonlineer olması (elbette bu kaos için yeterli değil) ve model çözümünün kaotik davranışı üretmesi. Yani sorunun yanıtını sistemin hareket denklemlerini türetip bunları analiz etmeden vermek kolay değil.

Bununla birlikte, asıl soru "basit (tekli) sarkaç neden kaotik değil?" olmalı. Soruda bahsettiğiniz gibi tek bir sarkaç "gayet düzgün bir şekilde basit harmonik hareket" yapmıyor aslında. Tekli sarkaç da kaotik davranış üretiyor [1].

Doğadaki bir çok sistemi modellerken bazı basitleştirmeler yapıyoruz. Bu basitleştirmeler sonucunda aslında sistemin dinamiğini betimleyen ve nonlineer olan denklemler lineer oluveriyor. Bu da kaos üretmiyor. Ancak doğadaki çoğu sistemin dinamiğini lineer denklemlerle ifade etmek, genellikle gerçekten uzak sonuçlar üretiyor.

Tüm Reklamları Kapat

Bir sistemin kaotik olup olmadığını sisteme dışarıdan bakıp, ona etki eden kuvvet ya da etkenleri belirleyip kabaca analiz ederek söyleyemiyoruz. Sistemin dinamiğine dair denklemleri yazmak ve bu denklemleri analiz etmek yoluyla ancak kaosun ortaya çıkıp çıkmayacağını söyleyebiliyoruz. Bu nedenle soruya yanıt olarak sistemin dinamiğini veren denklemleri ve bunların üzerinde yapılan incelemeyi vermekten başka çare yok sanırım [2].

Kaynaklar

  1. Josh Bevivino. (2009). The Path From The Simple Pendulum To Chaos. Dynamics at the Horsetooth. | Arşiv Bağlantısı
  2. Eric W. Weisstein. Double Pendulum. Alındığı Tarih: 26 Mayıs 2022. Alındığı Yer: Wolfram | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close