Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

28 yaşındayım yönetmen olmak istiyorum, ne yapmalıyım?

Sevgili ilgili ve bilgili arkadaşlarım 28 yaşındayım okul kazan 4 sene oku demeyin öyle bir bütçem de yok hayatım da yok onun için daha kısa bir yöntem veya daha farklı bir yol bilen varsa cevaplarsa sevinirim yani fikirleriniz benim için önemli saksıları çalıştıralım bana bir yol yordam bulalım kendinize iyi bakın
893 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Görkem Öge
Sinema yazarı

Sinemaya ilgi duyan bir çok arkadaştan bunu duymuşuzdur. "Yönetmen olmak istiyorum" diye. Bu, baştan yanlış bir niyet ve motivasyon. Yönetmen olmak istemek, olayı anlamamış olmanın bağıra çağıra itirafıdır aslında. Çünkü "Yönetmen olmak" diye bir şey yok. Bir şeyler biriktirip ve bu birikimler doğrultusunda bir şeyler yapıp yönetmen olarak görülmek diye bir şey var. Ama o biriktirilmesi ve yapılması gerekenlerin biriktirilme ve yapılma amacı, "yönetmen olmak" değil.

Önce yönetmen nedir, onu biliyor muyuz? Film yönetmeni demek, sinemanın temel bileşenleri olan senaryo, fotoğraf ve kurgu üçlüsüne hâkim olmak demek. Ama bunlara ek olarak aslında en temelde, anlatacak bir şeylerinizin olması ve bu anlatmak istediklerinizi anlatmanın en doğru yolunun sinema olması demek. Çıkış noktası burası. E peki anlatmak istediklerinizi anlatmanın sinema olduğunu nasıl anlayacaksınız? İşte bu da biraz yetenek, bakış, vizyon, algı, sinemayı bilmek, araştırmış incelemiş vs. olmayı gerektiriyor.

Tüm Reklamları Kapat

Yani özetle, anlatacak bir şeyleriniz olacak. Bunlar, sinema ile anlatılmaya uygun olacak. Sinema yapabilmek için senaryo, fotoğraf ve kurgu öğreneceksiniz. Ve sonra anlatmak istediklerinizi, senaryoya dökeceksiniz. Sonra bir ekip, ekipman toplayacak ve senaryonuzu çekeceksiniz. Çektiklerinizi birleştireceksiniz (Kurgu bu oluyor). Bunu yaptınız mı? Yaptınız diyelim. Ortaya çıkardığınız film, eğer belirli bir kitle tarafından izlenir ve benimsenir ise (Sevilmesi şart değil) size bir yönetmen denebilir. Ancak bu aşamalarda özellikle şu nokta önemli: Sinema, tek başınıza yapabileceğiniz bir uğraş değil. İnsan tek başına bir film çekemez ya da bu zaten bir ekiple çekmekten çok daha zordur. Bu anlamda bir ekip oluşturmanız gerekir ve bu da zaten insan ilişkileri demektir. Yukarıdaki arkadaşın dediği noktaya geliyoruz. Yönetmenlik, bir yönetici olmak, bir ceo olmak gibidir. Bu da bambaşka yeterlilikleri gerektirir. Ve bunların, yönetmen olmayı istemekle çok da ilgisi yok. Yönetmen olmayı isteyen sinemanın tekniğini öğrensin, buna tamam. Ama insanların sizin için çalışmasını ve emek vermesini nasıl sağlayacaksınız? Zenginlik ya da para bu noktada devreye giriyor. Ya zengin olup kendi filminizi çekeceksiniz. (Müzisyen Teoman'ın yaptığı gibi) Ya da bir yapımcıya ihtiyacınız var. Peki ortada binlerce "yönetmen olmak isteyen" varken hangi yapımcı neden size çuvalla para versin? Size nasıl güvensin?

Son olarak: Türkiye'nin, "tek filmlik yönetmenler mezarlığı" olduğunu biliyor musunuz? Çok sayıda genç sinemacı, tek bir film çektiler ve bir daha ellerine kamera almamak üzere sinemayı bıraktılar. Sizce onlar yönetmen mi? Peki İbrahim Tatlıses'in 21 film yönettiğini biliyor musunuz? İbrahim Tatlıses olmayı ister misiniz? Film çekmediğine şaşırılan, ısrarla "film yönetmeni olmayı istemeyen" ama fazlasıyla bu iş için yeterli olan bir çok insan olduğunu biliyor musunuz? (İlker Canikligil) Hollywood'taki sayısız çok zengin oyuncu, yapımcı, teknik kişinin yönetmen olmayı istemediğini hatta deneyip pişman olduğunu biliyor musunuz?

Tüm Reklamları Kapat

Konu üzerine daha çok uzun açıklamalar yapılabilir ama temelde yönetmen olmak, bir amaç değildir. Yönetmen olmak, yapılmak istenip başarılanların ve belirli kişisel tercihlerin ve yeterliliklerin sonucunda gelen bir isimlendirmedir.

Umarım bir pencere açabilmişimdir. Sağlıcakla...

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Egemen Sak
Egemen Sak
39K UP
Öğretmen

Konuyla alakalı, bu sektörde eğitim almış birisi değilim. Çocukluk yaşlarımda yazın harçlık çıkarmak için kamera asistanlığı veya set asistanlığı vs yaptım.

Şunu söyleyebilirim ki, sisteme ve sete hiç girmediyseniz bu pek olacak bir şey değil. Kendiniz çekip yapmadığınız sürece... Gerçekle hiç alakası olmayan bir yer set. Ev gibi gözüken kartondan kutular, kırk farklı sahneler, sahnelerin birbiriyle alakasızlığı, farklı mekanmış gibi gözüküp aslında aynı yer olan onlarca mekan... En basiti, aynı stüdyolar bile birçok program için farklı farklı dizayn ediliyor...

Tüm Reklamları Kapat

Onun haricinde birkaç arkadaşım var bu sektörde. Birçok kez konuşuruz böyle konuları. Direkt yönetmen olamazsınız diye bir durum ülkemizde hatta belki dünyada söz konusu değil. Direkt yönetmen de olabilirsiniz. Tabii bunun için sizden birkaç şey isterler. Maddiyat, güç ve az da olsa bilgi. Bunların en az birine sahip değilseniz, kendi kendinize bir şeyler yazıp çekebilirsiniz. Tutar mı tutmaz mı bilmem... Ama tam manasıyla bir setin başına güçlü, zengin değilseniz sizi oturtmazlar. Çünkü yönetmen setin amiri. Sorumlusu. Bir nevi ceo su. Nasıl olabilirimden ziyade şu soruyu objektif şekilde cevaplayın. Size neden koca setin yönetimini ve işleyişini bıraksınlar ? Ne kadar set gördünüz bu işlere ne kadar hakimsiniz ki size bıraksınlar ?

Çok iyi bir tecrübeniz varsa bile bu işi yapmayabilirler. Yokken neden yapsınlar ? Yönetmen olmak istiyorsanız sizin için (yazdıklarınızdan yola çıkarak söylemeliyim ki ) en iyi yol kendi setinizi kurmak olacaktır. Tabi bu da ciddi bir para demek. Sadece bir kameranın günlük kiralama maliyeti bugün 2 bin liradan başlıyor. O kadar paranız yoksa da bir amatör kamera da olsa kendiniz çekip kendiniz montajlayıp kendizi yönetmeniz. Aksi halde yüzbinlerce liraya ihtiyacınız olabilir.

Gökten düşme ve uçarak zirveye konmak aile faktörü hariç kimseye pek nasip olacak bir şey değil. Yine de demeye değebilir. Kendiniz bir deneyin isterseniz. Lakin hayde yönetmen olmak istiyorum derseniz size sadece gülerler.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close