Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Mutlu Çatık
Mutlu Çatık
33K UP
Üye
0

28 milyar ışık yılı uzaklıktaki Earendel yıldızını nasıl gözlemleyebiliyoruz?

Gözlenebilir evrenin genişliği 13.82 milyar ışık yılı ise bizden 28 milyar ışık yılı uzaklıktaki Earendel yıldızını nasıl gözlemleyebiliyoruz?
562 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

Nasıl anlatsam...

Ben bir uzay aracının içindeyim, elimde de bir el feneri var. Siz de Nasa'dasınız, camdan araca bakıyorsunuz. Aracımın kırmızı ateşleme düğmesine bastım ve Elon Musk'ın üstün teknolojisi ile aracım bir anda Millennium Falcon gibi ışık hızıyla Dünya'dan uzaklaşmaya başladı. Ve hareket ettikten bir saniye sonra ben elimdeki feneri size doğrultup yaktım.

Tüm Reklamları Kapat

Bu düşünce deneyinde siz asla o fenerin ışığını göremezsiniz. Çünkü zaten fenerin ışığının size ulaşma hızı ile sizden uzaklaşıyorum.

Buraya kadar tamam mıyız?

Tüm Reklamları Kapat

Ama ben o el fenerini, kalkmadan 1 saniye önce yakar ve yaktıktan 1 saniye sonra hareket edersem ne olur?

Siz o ışığı görebilirsiniz. Işığımı, "bırakıp kaçmış" olurum.

Earendel, büyük patlamadan 900 milyon yıl sonra oluşmuş bir yıldız. Bugün için zaten artık yok, bir süpernova patlaması ile uzun süre önce yok olmuş olmalı. El fenerimi, ışık hızına çıkmadan önce size yakmam gibi bu yıldız ışığını yaktığında onunla birbirimize hayli yakın olmalıyız. Yani o zaman biz yoktuk tabi, Ajda Pekkan'ın şarkı söylemeye başladığı yıllar onlar ama yıldız, ışığını yaktıktan ve bulunduğumuz bölge bu yıldızın ışığını gördükten sonra evrenin genişlemesi ile uzaklaşmaya başlamış olmalı. Sonra bizler oluştuk ve bugün, yıldızın bırakıp kaçtığı ışığı yakaladık. Yani bu yıldızın varlığından ancak böyle haberdar olabiliriz, aklıma başka bir seçenek gelmiyor. Dediğim gibi diğer seçenek Ajda'ya sormak. :)

Ha, diyeceksiniz ki bu yıldız madem 12 küsür milyar yıl önce oluştu da şimdi nasıl 28 milyar ışık yılı uzakta olabilir? Bunun cevabı da evrenin genişleme hızının artışı ile ilgili. O zamanlar bu yıldız bizden 1 birim zamanda 1 birim hızla uzaklaşıyordu diyelim ki. Zaman geçtikçe bizden uzaklaşma hızı arttı. Yani 1/1 iken (Oranı atıyorum) 1/2, 1/4, 1/8, 1/16 gibi... Buna göre de zaman geçtikçe daha yüksek hızla uzaklaştı. Ve 12 milyar yıl sonra bizden 28 milyar yıl uzaklığa erişti. E hani yıldız yok olmuştu? Zaten bizden uzaklaşan da yıldızın kendisi değil, onun bırakıp kaçtığı ışığı barındıran uzay bölgesi. Buna göre aslında biz, yıldızın, genç yaşlarında saçtığı bir ışığı yakalamış oluyoruz. Son dönemlerinde saçtığı ışığı görmüyoruz ve göremeyiz de zaten. Çünkü belirli bir zamandan sonra saçtığı ışık, bizim olay ufkumuzun dışında kalmıştır yüksek olasılıkla, tam hesabı uzmanlar belki yapabilir.

Umarım açıklayıcı olabilmişimdir. Sağlıcakla...

7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close