Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Oğuzhan Deran
Üye 2 hafta önce 2 Cevap
6

24 yaşında ikinci üniversite okunur mu?

Arkadaşlar merhaba, 24 yaşında atanmamış Türkçe ogretmeniyim. Hrm öğretmenlik yapmak istemiyorum hem de yeni düzenleme ile en iyi ihtimalle iki yıl sonra atanacağım. Açıkçası hukuk okumak istiyorum fakat xok mu geç diye düşünüyorum.
387 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Nusret Kağan Bilen
Faydalı olabilir 2 hafta önce

24 yaşında ikinci bir üniversite okumak kesinlikle geç değildir. Aksine, bu yaşta alınan kararlar daha olgun bir perspektifle şekillenir ve kişinin geleceğine dair daha bilinçli adımlar atmasını sağlar.

Hukuk gibi bir bölümü tercih etmek, hayata dair uzun vadeli bir plan yapmayı ve güçlü bir motivasyon gerektirir. Elbette, bu mesleği mevcut koşullarda ne derece sağlıklı bir şekilde icra edebileceğiniz tartışmaya açıktır. Ancak eğer bu yönde ilerleme kararı aldıysanız, bu fırsatı değerlendirmekten çekinmeyin. Zaman, böyle bir kararda belirleyici bir engel olmamalıdır. İnsan, geleceğini istediği gibi şekillendirmek ve kendine inanmak zorundadır. Çünkü asıl istediğiniz mesleği yapmadığınız sürece, çalışma hayatı yalnızca bir maaş kaynağı hâline gelir ve bu durum ileride pişmanlıklara neden olabilir.

Bu nedenle, ileride "yapma fırsatım varken yapmadım" dememek için, en azından bu eğitimi sırf arzuladığınız için bile olsa değerlendirmelisiniz. Ancak, sadece duygularınıza ve arzularınıza dayanarak hareket etmek de yeterli olmayacaktır. Rasyonel bir değerlendirme yaparak kendinize şu soruyu sormanız önemlidir: “En kötü senaryoda ne olabilir?” Bu soruya vereceğiniz yanıt, olası durumların üstesinden gelebileceğinize inanıyorsanız, bu kararın alınabilir olduğunu gösterecektir.

Tüm Reklamları Kapat

Unutmayın, hiçbir karar mükemmel değildir. Önemli olan, bilinçli bir şekilde adım atmak ve süreci en iyi şekilde yönetmektir. Kararsızlık, hareketsizliğe dönüşmediği sürece bir problem değildir.

Artı olarak kendimden örnek vermem gerekirse, ben de 24 yaşındayım ve hep okumak istediğim felsefe bölümünde öğrenim görüyorum. Daha önce elimde diplomam ve bir mesleğim vardı ama olmak istediğim yerde değildim. Bu nedenle bir karar aldım ve şu anda en sevdiğim alanda derinleşiyorum. Bu tür konularda yaş sadece bir sayıdır. İnsan, gerçekten istediği alanda başarı sağlamak için asla geç kalmış sayılmaz.

Bir söz vardı: “Hedefler, hayatı anlamlı kılar. Geç veya erken diye bir şey yoktur; doğru zaman, harekete geçtiğiniz andır.”

9
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Aykut Kayı
Mühendis 2 hafta önce

İyi kararlar verebilmek için genellikle karar verme sürecine dikkat etmeniz ve her adımı düzgünce gerçekleştirdiğinizden emin olmanız gerekir. Bunu yaptığınıza emin olmak için, sesli bir şekilde söylemek veya yazmak gibi size düşünce sürecinizi açıkça gösterecek adımları uygulayabilirsiniz.

Bunu yaparken, bilişsel önyargılar gibi karar verme sürecinize müdahale edecek sorunlardan, önyargı azaltma tekniklerinin düzgün kullanımıyla kaçınmalısınız. Örneğin benmerkezci önyargılarınızın başka bir perspektiften bakmayı zorlaştırdığı bir durumdaysanız, kendi kendine mesafelendirme adı verilen yöntemi kullanarak, kendinize siz bu durumda olan bir arkadaşınıza nasıl bir tavsiye verirdiniz diye sorun. Bu teknik, bu konu üzerine bir kitabın belirttiği üzere geniş çaplı durumlarda işe yarayabilir. Decisive: How To Make Better Choices in Life and Work (Doğru Karar: Hayatınızı Değiştirecek En İyi Kararları Vermek) başlıklı eserde şöyle deniyor.

Başkalarına verdiğimiz tavsiyenin iki büyük avantajı vardır; doğal olarak karardaki en önemli faktörleri öncelik haline getirir ve kısa-dönem duygularını bastırır. Bu sebeple bir kararsızlığı yenmemizdeki tek ve en efektif yöntem şu soruyu sormak olabilir: "En iyi arkadaşım bu durumda olsaydı ona ne yapmasını söylerdim?[1]

Yukarıda yazdığım yazı Evrim Ağacı'nda daha önce yayınlanmış bir içerikten kısa bir bölüm daha detaylı okuma için kaynağı veya aşağıdaki linki takip edebilirsiniz. Umarım bu zorlu sürecinizde bir miktar faydası olur.

Tüm Reklamları Kapat

https://evrimagaci.org/s/11138

Kaynaklar

  1. I. Shatz, et al. (). Nasıl Karar Verilir? Kararsız Kaldığınız, Seçim Yapamadığınız Zamanlar İçin Ve Daha İyi Kararlar Vermek İsteyenler İçin Bir Rehber!.. Not: 2021.
10
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close