Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

2019 yılında bir kara delik fotoğraflanmıştı. Acaba aynı yöntem kullanılarak bir ötegezegen fotoğraflanabilir mi ?

640 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Koralp Erin
Koralp Erin
209K UP
Astrofizik meraklısı...

Öncelikle kütleden bahsedelim:

Messier87 (M87)'nin merkezinde yer alan karadelik, süper kütleli karadeliklerden biridir. Çapı yaklaşık 38 milyar kilometredir. Tüm güneş sistemimizin uzunluğunun 3,6 milyar km olduğunu düşünürsek, fotoğrafı çekilen nesnenin ne kadar büyük olduğunu kafanızda canlandırabilirsiniz. Hatta 3 milyon tane dünyayı yan yana dizsek, bir uçtan diğerine olay ufkuna anca yetişir. (Bkz. Kaynak)

Tüm Reklamları Kapat

Gelelim görüntüleme yöntemine:

M87'deki süper kütleli karadelik dünyanın çeşitli noktalarında yer alan 13 devasa radyo teleskobu ile toplam 10 gün boyunca gözlemlenmiş ve elde edilen veriler bilgisayar yardımı ile birleştirilerek oluşturulmuştur. Karadeliğin büyük olmasının yanında, aslında kutuplarından fışkıran jet akımları, karadeliği çok güçlü bir radyo ışınım kaynağına dönüştürmektedir. Eğer gözlerimiz ışığın radyo dalga boyunu görseydi, gökyüzündeki en parlak nokta M87 olurdu.

Tüm Reklamları Kapat

Ötegezegenler:

Güneş sistemi dışında keşfettiğimiz gezegenler, daha çok gaz devleridir. Jupiterden 2-3 kat daha büyük ve çoğu yıldızlarına yakındır. Bunlardan yayılan radyo dalgaları, M87'nin yanında bir kova içindeki bir damla su gibi kalır. Kaldı ki radyo dalgaları gezegenin yıldızından etkilenecektir. Böyle görece ufak bir nesneyi görüntülemek için dünyadan daha büyük bir radyo teleskobuna ihtiyaç duyarız.

Sonuç:

Harhangi bir teleskop ile optik veya radyo farketmez, ötegezegen fotoğraflamak, insanlık için imkansıza yakındır. Onları ancak, Radyal Hızdaki değişiklik veya Transit Geçiş gibi dolaylı yöntemler ile gözlemleyebiliriz. Görmek ise, olayın bambaşka bir boyutudur ki, insanlık bunun için çok uzun bir süre bekleyebilir.

301 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Güneş Sistemiz Ile Karadeliğin Boyut Karşılaştırılması. (31 Ocak 2020). Alındığı Tarih: 31 Ocak 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Arda Erşen
Arda Erşen
1,262 UP
öğrenci
fotoğraflana bilir ama çok kullanışlı olamaz çünkü dünyanın dört bir yanındaki teleskopların (EHT) bulunduğu bölgelerin hava durumunun aynı anda iyi olması gerekiyor ayrıca bu verilerin toplanmasıda bi  hayli uğraştırıcı olmuştu o yüzden bu yöntem pek makul değil. Ayrıca Ötegezegenleri görüntülemek için atmosfer dışında bulunan teleskoplar var zaten 
örn: spitzer , keops , Tess , hubble uzay teleskopları.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close