Öncelikle kütleden bahsedelim:
Messier87 (M87)'nin merkezinde yer alan karadelik, süper kütleli karadeliklerden biridir. Çapı yaklaşık 38 milyar kilometredir. Tüm güneş sistemimizin uzunluğunun 3,6 milyar km olduğunu düşünürsek, fotoğrafı çekilen nesnenin ne kadar büyük olduğunu kafanızda canlandırabilirsiniz. Hatta 3 milyon tane dünyayı yan yana dizsek, bir uçtan diğerine olay ufkuna anca yetişir. (Bkz. Kaynak)
Gelelim görüntüleme yöntemine:
M87'deki süper kütleli karadelik dünyanın çeşitli noktalarında yer alan 13 devasa radyo teleskobu ile toplam 10 gün boyunca gözlemlenmiş ve elde edilen veriler bilgisayar yardımı ile birleştirilerek oluşturulmuştur. Karadeliğin büyük olmasının yanında, aslında kutuplarından fışkıran jet akımları, karadeliği çok güçlü bir radyo ışınım kaynağına dönüştürmektedir. Eğer gözlerimiz ışığın radyo dalga boyunu görseydi, gökyüzündeki en parlak nokta M87 olurdu.
Ötegezegenler:
Güneş sistemi dışında keşfettiğimiz gezegenler, daha çok gaz devleridir. Jupiterden 2-3 kat daha büyük ve çoğu yıldızlarına yakındır. Bunlardan yayılan radyo dalgaları, M87'nin yanında bir kova içindeki bir damla su gibi kalır. Kaldı ki radyo dalgaları gezegenin yıldızından etkilenecektir. Böyle görece ufak bir nesneyi görüntülemek için dünyadan daha büyük bir radyo teleskobuna ihtiyaç duyarız.
Sonuç:
Harhangi bir teleskop ile optik veya radyo farketmez, ötegezegen fotoğraflamak, insanlık için imkansıza yakındır. Onları ancak, Radyal Hızdaki değişiklik veya Transit Geçiş gibi dolaylı yöntemler ile gözlemleyebiliriz. Görmek ise, olayın bambaşka bir boyutudur ki, insanlık bunun için çok uzun bir süre bekleyebilir.
Kaynaklar
- Yazar Yok. Güneş Sistemiz Ile Karadeliğin Boyut Karşılaştırılması. (31 Ocak 2020). Alındığı Tarih: 31 Ocak 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı