Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
17

20 yıl önce haberlerde ozon tabakası deliniyordu o delinmenin sonucu ne durumda?

1,214 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap

Bilime kulak verilmesi sayesinde yanlış yoldan dönüldü ve gerçekten de bilim insanlarının öngördüğü üzere, 1987 yılında imzalanan Montreal Protokolü ile kloroflorokarbonlar gibi tehlikeli kimyasalların üretim zincirlerinden çıkarılması sonucu ozon tabakasındaki delinme tersine döndü. Şu anda Antarktika üzerinde halen bir delik var, ama her yıl ortalamada giderek küçülüyor:[1]

Ozon deliğinin 1979 yılından beri gelişimi...
Ozon deliğinin 1979 yılından beri gelişimi...

Maalesef gezegene zarar vermek çok kolay ama o zararı tersine çevirmek çok zor: Yapılan hesaplara göre antlaşma şartlarına uyulmaya devam edilirse, bu yüzyılın ortalarında delik tamamen yok olmuş olacak. Ama bu, her türlü muhteşem bir başarı olacak!

Bu, bilimin ürkütücü gücünü ve maalesef halk ile bilim arasındaki kopukluğu da gösteriyor: Bilimin söyledikleri dinlendiğinde, bilimin öngördüğü dehşet senaryoları gerçekleşmiyor ve halk sanıyor ki zaten onların hiçbiri gerçek değildi. Bilimin başarısı, sanki bilim başarılı değilmiş gibi bir algı yaratıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Bunun bir benzerini COVID'de gördük: Dünya genelinde en az 6, muhtemelen 15-20 milyon insanı öldüren bir salgın, gezegenin yarısının aşılanması sayesinde ve maalesef yüz milyonlarca insanın bilimi dinlemeyip göz göre göre hastalığa yakalanmayı seçmesi (ve hem ölmesi hem de Uzun COVID nedeniyle halen yatakta vakit geçirmeleri) nedeniyle durdu. Şimdi sosyal medya, aşının boşuna yapıldığıyla ilgili yalanlarla dolup taşıyor. Keza kızamık aşıları gibi çocukluk hastalıkları için de bu böyle: Aşılar bize kızamığın berbatlığını unutturduğu için, şimdi kendini bilmez densizler kızamık aşılarının aslında gerekli olmadığını söylüyorlar. Çünkü bilimin başarısı, dehşeti ortadan kaldırdığı için, o dehşetin aslında gerçek olmadığına yönelik yayınlar yapan şarlatanlara ister istemez alan açıyor. Bu, insan denen türün aptallığının müthiş bir göstergesi...

114 görüntülenme

Kaynaklar

  1. J. Diaz. The Ozone Layer Is On Track To Recover In The Coming Decades, The United Nations Says. (10 Ocak 2023). Alındığı Tarih: 9 Temmuz 2023. Alındığı Yer: NPR | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
76
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yunus Bilece
Yunus Bilece
32K UP
Öğrenci

Firmalar ve devletler mantıklı davranarak bir anlaşma gereğince (Montreal Protokolü) ozon tabakasına zarar veren kimyasalları kullanmayı ve üretmeyi aşamalı olarak bıraktılar bu sayede ozon tabakası kendisini bir yere kadar onarabildi. Artık deliğin insan sağlığını tehdit etmediğini söylemek doğru olacaktır galiba.

Ozon tabakasının delinmesi tabi ki de korkunç bir olaydı ama bence kurşunlu benzinin kullanımının bıraktırılması gibi bize harika bir örnek verdi insanlar bir hedefe kolektif bir şekilde ulaşmayı denediklerinde o hedefe ulaşabiliyorlar. Ozon tabakasının delinmesi gibi bir felaketi bu şekilde atlatmamız bence gerçekten harika bir olaydı.

Bence buradaki en yanlış şey ozon tabakasının harika bir kümülatif çaba ve doğru hareketle onarılmasının elaborate edilmemiş olmasıdır. Bunun hakkında kaliteli ve izlenebilir belgeseller çekilmeliydi ve vizyona sokulmalıydı çevreciler bunu büyük bir zafere çevirmeliydiler ama zar zor konudan bahsediliyor. Dünyanın en fazla izlenen belgeselleri keşke bu çevresel zaferler hakkında olsaydı Kaplan Kral gibisinden saçmalıklar (izlemesi zevkliydi yine de ama olay tam bir saçmalıktı bence belgeseli yapan o kadar iyi yapmamış olsaydı izlenmezdi) yerine.

Tüm Reklamları Kapat

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close