Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mert Canipek
Mert Canipek
153K UP
Üye 30 Ekim 3 Cevap
9

120. Element neden önemli ne zaman bulunabilir?

607 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Fatma Nur İnakçı
Bilimsever Okuyucu 30 Ekim

120 . element önemli çünkü bu bildiğimiz periyodik tablonun sınırlarını zorlayan bir element olurdu. Teoride bu Ununbinyum (Ubn) olarak biliniyor. Bu elementin önemi periyodik tablonun bilinen sınırlarını genişletmesi ve süper ağır elementler hakkında yeni bilgiler sunmasından gelir. Süper ağır elementler dediğimiz şey ise kararsız oldukları için saniyenin çok küçük dilimlerinde var olan elementlerdir ve onların incelenmesi atom çekirdeklerinin dayanıklılığı ve elementlerin sınırları hakkında derin bilgiler sağlar. Fakat bu elementler laboratuvar ortamında çok güçlü parçacık hızlandırıcılarla üretilebildiğinden henüz keşfedilmemiş. Yani 120. element teoride var ama pratiğe geçirebilmek yıllar alabilir. Eğer bir gün bulunabilirse bu yeni teknolojiler ve yüksek enerjili deneyler sayesinde olacak. [1][2]

Kaynaklar

  1. K. Bourzac. Heaviest Element Yet Within Reach After Major Breakthrough. (23 Temmuz 2024). Alındığı Tarih: 30 Ekim 2024. Alındığı Yer: Nature doi: 10.1038/d41586-024-02416-3. | Arşiv Bağlantısı
  2. BEEAST. Element 120: Current Research And Challenges In Superheavy Element Synthesis - Beeast. (28 Temmuz 2024). Alındığı Tarih: 30 Ekim 2024. Alındığı Yer: BEEAST | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
7
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Göksu Aras
Göksu Aras
100K UP
Metalurji ve Malzeme Mühendisiyim. 14 Ocak

Bilimde öngörüler istatistik ile yapılır. Ne zaman bulunacağıyla ilgili öngörüde bulunabilmemiz için elimizde yeterli ve alakalı veri yok. Üzerinde deney yapılmamış bir elementin önemi hakkında kimse yorum yapamaz. Periyodik tablonun sonuna doğru yer alan elementler doğal olarak bulunmazlar. Sentezlenebilirler. Sentezlenen elementler de çok kısa sürelerde (bir kaç milisaniye) bozunurlar.[1] Sorunuz mantık çerçevesinin dışında.

Kaynaklar

  1. KURIOUS. Süperağır Elementler - Kurious. (12 Şubat 2016). Alındığı Tarih: 14 Ocak 2025. Alındığı Yer: KURIOUS | Arşiv Bağlantısı
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Merve Mv
Merve Mv
53K UP
Öğrenci 30 Ekim

Yeni bir elementin bulunması mevcut atom veya atomaltı parçacıklar hakkında daha fazla şey öğrenmemiz sağlayabilir.

Unbinilyum ya da radyum (Ubn), atom numarası 120 olan hipotetik yapay bir elementtir. Adı ve simgesi IUPAC tarafından geçici olarak belirlenmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. en.unistra.fr. In Search Of Element 120 In The Periodic Table Of Elements - University Of Strasbourg. Alındığı Tarih: 30 Ekim 2024. Alındığı Yer: en.unistra.fr | Arşiv Bağlantısı
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close