Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Hasan Bilge
Hasan Bilge
37K UP
Üye 2 Eylül 2 Cevap
2

%10 vergi yerine haksız şekilde %50 vergi alan devlete, yükümlünün vergi kaçırıp sadece %10 vergi ödemesi etik midir?

362 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
İlhan Taşlı
İyi Bir Gözlemci 2 Eylül

Devletlerin vergi sistemlerinde etik olup olmama durumu vergi oranları ile anlaşılmaz. Topluma dayatılan sistemin adaletli olması ve her bireyin veya kurumun geliri oranında sisteme dahil olması beklenir. Eğer bunu sağlayamıyorsanız vergi adaletsizliği veya eşitsizliği gündeme gelir ve tabii vergi oranları da tartışılır olur.

Basit bir örnek ile açıklarsak: Toplumda üst gelir gurubu %20 (milli gelirden düşen pay %50), orta gelir grubu %60 (milli gelirden düşen pay %40) ve alt gelir grubu %20 (milli gelirden düşen pay %10) olsun. Toplanan verginin de milli gelirden düşen pay ile doğru orantılı olması gerekir. Yani üst gelir grubu toplanan verginin %50'sini, orta gelir grubu %40'ını, alt gelir grubu da %10 kadarını ödemiş olmalı.

Bir toplumda vergi adaletsizliğinin boyutunu bilmek istiyorsanız dolaylı vergilerin (KDV, ÖTV, harçlar v.b.) toplam vergilere (gelir vergisi, kurumlar vergisi) oranına bakarsınız. Bu oran bizdeki gibi %70 ise vergi adalati sağlamaktan çok uzak olduğumuzu gösterir. Konuyu biraz daha açarsak; Türkiye'de toplanan her 100 lira verginin 70 lirası dolaylı vergilerden yani gelir grubu ne olursa olsun her bireyden alınan vergi iken, sadece 30 lirası asıl geliri elde eden bireyler veya kurumlardan gelir vergisi veya kurumlar vergisi olarak toplanmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 6 Eylül

Sermayenin zorunluluğudur, aksi durumda bindiği dalı keser!

Adalet temel bir kavramdır. Onun üzerine inşa edeceğiniz her şeyin ne denli sağlam olacağı, bu temelin ne denli sağlam olduğu ile doğrudan ilişkilidir.

Adalet; kısaca hakkın haklı olana verilmesi olarak tanımlanır. Dolayısı ile hukuk bunun temini için yazılı kurallar bütünüdür ve evrensel temelde haklıyı güçlü kılmaya yöneliktir.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak bir yerde haklı olan güçlü değil de güçlü olan haklı oluyorsa orada hukuktan bahsedemeyiz. Hukukun bir güvence olmaktan çıktığı yerde de adalet topallamaya başlar. Adaletin topalladığı yerde her şey topallar. Tıpkı bizdeki vergi sistemi gibi.

Bütün vergi sistemleri, dayandıkları idare sistemine (ekonomik sisteme) uyumlu olarak işler. Ülkemizdeki ekonomik sistem her ne kadar gendi özgülünde, kendi ayakları üzerinde gelişmemiş olsa da ( bknz:Yeni Sömürge ilişkileri) küresel ölçekte egemen olan ve kapitalizm adı ile bilinen sermaye endeksli, zenginin sitemidir.

Dolayısı ile sadece vergide değil, adalette, ekonomide, üretimde, bölüşümde, eğitimde, sağlıkta, sanatta, sporda, bilimde temel özne kardır ve dolayısı ile her şey burjuva adını verdiğimiz kapitali (sermayeyi) elinde tutanın çıkarına göre dizayn edilir.

Bu değişmediği sürece ne yaparsak yapalım çıkacak sonuç sadece geçicidir ve ağrı kesici görevi görür fakat hastalığı iyileştiremez. Neticede hastalığın kendisi sistemin bi zatihi kendisidir ve hastalığı üreten hastalığa çare olamaz.

Tüm Reklamları Kapat

Vergi sistemi de bundan muaf değildir. Anayasamızda ve ilgili hukuk metinlerinde vergide adalet başlığında her ne kadar “herkesten gelirine göre” ibaresi geçse de; vergide göstermelik, rakamlar üzerinden bir adalet sağlanmış görüntüsü verilse bile, zengine yönelik dolaylı ve dolaysız teşvikler, vergi afları, ihaleler üzerinden yaratılan rant vb. yollarla ( kayıt dışılık ve vergi kaçırma hariç) bu adalet (sizlik) bizi başladığımız yere götürür.

Sermaye yerine emek merkez ve egemen olmadıkça bu duruma yönelik sermaye eksenli çözümler, sadece basit, geçici ve etkisiz müdahalelerle ve göz boyamanın ötesine geçemez. Neticede kapitalizmi kapitalizm yapan şey artı değer üzerinden amansız emek sömürüsü, vergiler üzerinden bunu katmerleştirme çabasıdır. Bundan vazgeçmesi demek kendini inkar etmesi demektir, istese de yapamaz. Sermaye onu o yapan bindiği dalı ke-se-mez.

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close