Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Serdar Kaan Köse
Üye
3

1 - Olumlu olsun, 0 - Zıt ve -1 de Olumsuz. O halde, Işık için 1 dersek, zıttı 0 karanlık olacaktır. O zaman, Işığın olumsuzu -1 ne olur?

Lise çağımda iken bir arkadaşımla sabahlara kadar felsefe vs. konuşurduk, bu sohbetlerden birinde şöyle bir soru sormuştum; Olumsuz ve Zıtlık dediğimiz kavramlar farklı şeyler olduğunu biliyoruz, bir de olumlu var..
698 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur

Sayıları doğadaki durumların ifadeleri ile eşleştiriyorsak sayıların da hangi bağlamda kullanıldığı daha net olmalıdır. Ancak üç durumu da en rahat kapsayabilecek işlemin toplama olduğunu düşünüyorum.

0 durumu, ışığın olmamasını ifade ediyorken artarak 1 durumuna geçtiğini yani ışığın var olduğunu söylüyorsak -1 de 1 durumundaki ışığın başka bir cisim tarafından soğrulması, alınması durumunu ifade eder.

Tüm Reklamları Kapat

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru

Matematikteki sıfır kavramı yokluğu ifade eder ve bu nedenle evren bakımından hatalıdır. Bu yüzden bizim matematiğimiz keşif değil icat olur yani evreni kendimize göre yazdığımız bir dil olur. Bu da çoğu zaman matematiksel mantığın kavramsal olarak yanlış sonuçlar vermesine neden olur. Örneğin aşağıda açıklayacağımız gibi bizim karanlık olarak algıladığımız şey ışıksızlık değildir evrende.

Peki evrenin doğal bir matematiği var mıdır. Olabilir buna yok diyemeyiz. Özellikle fraktal geometri bu konuda güçlü bir adaydır. Evrenin bir hologram olabileceğine dair de bize ciddi ipuçları verebilir bu durum. Çünkü hologramlardaki gibi fraktal geometride de makroda ki şekiller mikroda da devam eder tıpkı hologram desenleri gibi. Bir lazeri hologram üzerindeki şekillere tutunca üç boyutlu bir görüntü oluşur. Evren bir hologramsa ışık yolu ile aynı şey oluyor demektir. Buna göre gözlem yapmak hologramın yeniden görüntü oluşturması gibi bir etkin vizörleme sürecine dönüşür. Tabi holografik evrene dair başka işaretler de var. Örneğin Stephen Hawking'in keşfettiği kara delik entropisinin kara deliklerin üç boyutlu hacimleri ile değil de iki boyutlu yüzey alanları ile orantılı çıkması. Bu da tıpkı hologram gibi bir duruma işaret. Çünkü hologram yukarıda belirttiğim gibi iki boyutlu bir yüzey üzerindeki dalgasal şekillerin lazerle üç boyutlu holografik görüntülere dönüşmesidir. Holografik evrende herşey etkileşim kurulmadan önce evrenin yüzeyine iki boyutlu bir biçimde kodlanmış olabilecektir.

Sorunuza gelirsek 1,0 ve -1 sayılarını sayı doğrusunda düşünürsek niceliksel azalma durumuna denk gelir. Kavramsal olarak ışık ve (karanlık) ışıksızlık dışında bir durum olmadığından -1 bu denklemde herhangi bir şeye karşılık gelmez. Ancak ışık ve karanlık evrende döngüsel bir durumda ise bu durumda matematiksel bir niceliksel çember söz konusu olur ki bu durumda 0'dan sonra tekrar 1 gelecektir. Yani karanlığın en dip yeri tekrar ışığın ortaya çıkmasına neden olacaktır. Bunun evrende esasen örneğini sıcaklıkta görürüz. Mutlak sıcak ve mutlak soğuk evrende birbirine bağlanır. Mutlak sıcaktan sonra negatif mutlak sıcaklığa (mutlak soğuğa) atlama olduğu bilimsel olarak gösterilmiştir. Karanlık ve ışık için de benzer bir durum varsa bu durum söz konusu olabilecektir. Işık dediğimiz şey görülebilir ışıktır. Ancak bu ışığın tayfında küçük bir aralığa karşılık gelir. Yani bizim karanlık olarak gördüğümüz şey evrende ışıksızlık değildir. Biz öyle algılarız ama gerçekte karanlık dediğimiz alanlarda göremediğimiz kızılötesi gibi düşük dalga boylu bir çok ışık vardır. Eğer mutlak karanlık yani ışığın dalga boyunun bittiği (sıfırlandığı) yer söz konusu olursa (yukarıda bahsettiğim sıfırdan sonra tekrar ışığın ortaya çıkması derken bunu anlamak gerekir) ışığın tekrar en yüksek dalga boyuna geçiş yapmasına neden olabilir tabi bahsettiğimiz niceliksel çember durumu sıcaklık için geçerli olduğu gibi ışık için de geçerli ise. Bunu evrene uyarlarsak evren için de başlangıç noktası bitiş noktasına bağlanabilir. Yani evren mutlak ısıl ölüme ulaşınca bunun sonrası maksimum entropiden düşük entropiye tekrar geçiş süreci olabilir. Bunun da sonucu evrenin döngüsel durumda bulunması ve yani bir ak delik-kara delik döngüselliği içinde olması demek olabilecektir. Yani evren ak delik sürecini bitirince (dışa doğru açılma) bundan sonra tekrar kapanma yani kara delik sürecine geçiyor demek olur. Tabi Kara delik ak delik döngüselliği dışında başka tezlerde düşünülebilir örneğin en yüksek entropiden en düşük entropiye geçiş nedeniyle Boltzmann beyinlerinin ortaya çıkışı.

Tüm Reklamları Kapat

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close