Son Yünlü Mamutlar Susuzluktan Öldüler!
Bilim insanları, bilinen son yünlü mamut gruplarından birinin susuzluktan öldüğünü düşünüyor.
Yünlü mamutlar, Alaska sahillerinin uzağındaki bir adada yaşıyorlardı, bilim insanları bu grubun yok oluşlarının 5,600 yıl önce olduğuna dair kanıtlara sahip. İklimin ısınmasının bölgedeki gölleri daha sığ hale getirdiğini ve hayvanların susuzluklarını gidermelerinin mümkün olamadığını düşünüyorlar.
Dünyadaki yünlü mamutların çoğunluğu yaklaşık 10,500 yıl önce öldüler. Bilim insanları, soylarının tükenmesinde insanların avlanmasının ve iklim değişikliklerinin önemli rol oynadığı konusunda önemli kanıtlara sahip.
Fakat Bering Denizi'nde yer alan St. Paul Adası'nda yaşayan bir grup 5 bin yıl daha hayatta kalmayı başardı.
Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayınlanan çalışma bu hayvanların, anakaradaki kuzenlerinden daha farklı bir tehditle yüz yüze kaldıklarını gösteriyor.
Buz Devri'nden sonra ısınan iklim deniz seviyelerinin yükselmesine neden oldu, bu da mamutların adalarının boyut olarak küçülmesine yol açtı. Bazı göller okyanuslar tarafından yuruldu ve kalan rezervlere tuzlu sular doldu, tatlı su ise azaldı. Bu yünlü devler sürekli azalan su kaynaklarını paylaşmak zorunda kaldı. Aşırı su kullanımları da daha büyük bir soruna sebep oldu.
Pennsylvania Eyalet Üniversitesi'nden araştırmanın öncü yazarı Prof. Russell Graham "Göller kurudukça, hayvanlar su kuyuları etrafında toplanmaya başladı. Bu da günümüz fillerinde de gördüğümüz gibi etraftaki bitki örtüsüne zarar verdi. Sonuç olarak da erozyon görülmeye başladı ve suların içine düşen topraklar içilebilecek suyu günden güne azalttı. Bir bakıma mamutlar kendi yok oluşlarını hazırlamış oldular." diyor.
Graham'a göre yağmurlar ve eriyen karlar da gölleri doldurmaya yetmedi. Bu sebeple hayvanlar çok kısa sürede ölmüş olabilirler.
Araştırıcılar, günümüzde yaşanan küresel ısınmanın da küçük adalarda aynı etkiyi yaratabileceğini düşünüyor.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 3
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: BBC | Arşiv Bağlantısı
- Russell W. Graham, et al. (2016). Timing And Causes Of Mid-Holocene Mammoth Extinction On St. Paul Island, Alaska. PNAS, sf: 9310-9314. | Arşiv Bağlantısı
- Rebecca Morelle. Last Woolly Mammoths 'Died Of Thirst'. (2 Ağustos 2016). Alındığı Tarih: 11 Temmuz 2018. Alındığı Yer: BBC | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/12/2024 15:44:38 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7110
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in BBC. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.