Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Sodyum Aljinat Nedir? Plastik Kirliliğini Azaltabilir mi?

3 dakika
14,385
Sodyum Aljinat Nedir? Plastik Kirliliğini Azaltabilir mi? Koopolog
Sodyum aljinatla yapılan yenilebilir su
Tüm Reklamları Kapat

Besin maddelerinin paketlenmesindeki temel prensip, besinlerin dışarıdan herhangi bir fiziksel, kimyasal veya biyolojik bir etkene maruz kalmaması ve bu sayede raf ömrünün uzayıp herhangi bir bozulmaya uğramadan son kullanıcıya ulaşmasını sağlamaktır.

Besinlerin kimyasal olarak değişikliğe uğramasının ve bozulmasının ana nedenlerinden birisi, hava ile temastır. Havadaki oksijen ve azot maddeleri besinlerdeki kimyasallar ile tepkimeye girerek kimyasal değişikliklere neden olur. Bu yüzden gıda paketlerinin havayı geçirmeyecek yapıda olması önemlidir.

Plastik kirliliği önemli bir sorun haline gelmiştir.
Plastik kirliliği önemli bir sorun haline gelmiştir.
Food tank

Hem havayı geçirmeyecek polimer bir yapıda olması bakımından hem de kolay elde edilip kolay işlenebilmesi bakımından plastik, gıda ambalajlarında en çok kullanılan maddelerden biridir. Ancak gıda ambalajlarında kullanılan plastiklerin tek kullanımlık olmaları ve doğada çözünememeleri, onların çevre kirliliğinde önemli bir paya sahip olmalarına neden oluyor. Amerika Birleşik Devletleri Çevre Koruma Ajansı'nın (US EPA) paylaştığı verilere göre sadece 2014 yılında ABD'de 258 milyon ton kentsel katı atık üretilmiştir. Bu atıkların %63'ünden fazlasını (plastik de dahil olmak üzere) besin paketlerinde kullanılan malzemeler oluşturmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Besin paketlemesinde kullanılan plastiklerin yerine, doğa dostu alternatif bir polimer geliştirilmesi, çevre kirliliğinin Dünya çapında yükselişe geçtiği zamanlardan beri bilim insanlarının üzerinde çalıştığı bir konudur. Bu soruna geliştirilen çözüm ise sodyum aljinat. Peki nedir bu sodyum aljinat ve nerelerde bulunur?

Sodyum Aljinat Nedir ve Nasıl Elde Edilir?

Sodyum aljinat, aljinik asidin sodyum tuzudur. Aljinik asit, C6H8O6 formülüne sahip bir karbonhidrat polimeridir. Aljinik asidin ana kaynağı kahverengi alglerdir. Bu kahverengi algler, birçok su yosunu türünde de bulunur ve su yosunlarından da elde edilebilir.

Aljinik asit içeren su yosunları, soğuk kuzey denizlerinde bulunur. Aljinat, su yosunlarında bitkilerdeki selüloz gibi hücre duvarlarında bulunur ve aynı selüloz gibi davranarak hücrenin yapısal formunu korur. Aynı zamanda aljinik asit, suyu tutarak suyun bulunmadığı zamanlarda su yosununa su sağlayarak onun dehidre olmasını engeller.

Aljinatlar su yosunlarından elde edilir.
Aljinatlar su yosunlarından elde edilir.
Peptest

Sodyum aljinat doğal olarak bulunamadığı için, biraz uzun bir üretim sürecine sahiptir. Önce su yosunları toplanır ve su yosunlarının buzlu şekilde özütleri elde edilir. Bu buzlu bulamaç filtre edilmek için oldukça kıvamlıdır. O yüzden su katılarak seyreltilir ve ekstra işlemler kullanılarak saflaştırılıp, aljinik asit elde edilir. Son olarak aljinik asit, alkol sodyum karbonat ile birlikte kimyasal bir karıştırıcıda karıştırılır ve sodyum aljinat elde edilmiş olur.

Tüm Reklamları Kapat

Sodyum Aljinat Nerelerde Kullanılır?

Sodyum aljinatın en çok kullanıldığı alan gıda endüstrisidir. Sodyum aljinat, E401 gıda katkı numarası ile bilinen bir gıda ajanıdır. Katıldığı besinlerin bozulmasını önler ve jel kıvamına sahip olmasını sağlar. Bu yüzden hazır dondurma, yoğurt, puding ve çeşitli sosların üretiminde kullanılır. Ayrıca çeşitli et ürünlerinin elastik olması ve su tutması için de kullanılır. Ayrıca sodyum aljinat moleküler gastronomide de sık kullanılarak çeşitli formlardaki malzemelerden istenilen püre ve jölelerin istenilen kıvamda üretilmesini sağlar.

Sodyum aljinatın üzerinde çok çalışılan bir madde olmasının nedenlerinden birisi de onun gıda ambalajlarında kullanılmak istenmesidir. Çünkü sodyum aljinat hem yenilebilir hem de doğada çözünebilir bir maddedir.

Ancak sadece sodyum aljinat değil, bütün aljinat tuzlarının (kalsiyum, potasyum) paketlemede kullanılması düşünülmektedir. Aljinat tuzları, film formunda üretilip kullanılabilmektedir. Aynı zamanda tuz içeriği de yüksek olduğu için besinlere fazladan bir koruyuculuk getireceği düşünülmektedir.

Aljinat tuzları üretildiğinde 3 farklı polimer zincirine sahip olabilmektedirler. Bunlar; M-bloğu, D-bloğu ve MD-bloğudur. Polimer yapısı su yosunun toplanma zamanına, türüne, kökenine ve olgunluk seviyesine göre değişebilmektedir. 3 farklı polimer yapısı ile aljinit bazlı filmler çeşitli ürünlerin paketlenmesinde kullanılabilir ve ileride bu yöntem yaygınlaşarak plastik kirliliği önemli ölçüde azaltılabilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
35
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Umut Verici! 35
  • Tebrikler! 9
  • Bilim Budur! 7
  • İnanılmaz 7
  • Muhteşem! 3
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Üzücü! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • Güldürdü 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 11:25:31 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9517

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
C. Çolak, et al. Sodyum Aljinat Nedir? Plastik Kirliliğini Azaltabilir mi?. (10 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9517
Çolak, C., Özdil, A. Ş. (2020, November 10). Sodyum Aljinat Nedir? Plastik Kirliliğini Azaltabilir mi?. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/9517
C. Çolak, et al. “Sodyum Aljinat Nedir? Plastik Kirliliğini Azaltabilir mi?.” Edited by Ayşegül Şenyiğit Özdil. Evrim Ağacı, 10 Nov. 2020, https://evrimagaci.org/s/9517.
Çolak, Canberk. Özdil, Ayşegül Şenyiğit. “Sodyum Aljinat Nedir? Plastik Kirliliğini Azaltabilir mi?.” Edited by Ayşegül Şenyiğit Özdil. Evrim Ağacı, November 10, 2020. https://evrimagaci.org/s/9517.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close