Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Siyam İkizleri: Bir Elmanın İki Yarısı?

2 dakika
39,533
Siyam İkizleri: Bir Elmanın İki Yarısı? Mirror
Tüm Reklamları Kapat

UYARI: Aşağıdaki görseller bazı okurlarımız tarafından rahatsız edici bulunabilir. Kendi tercihinizle devam ediniz.

Siyam ikizleri, ana rahminde birbirine yapışmış olan tek yumurta ikizleridir. Her 120.000 doğumdan sadece 1 tanesinde böyle bir durum görülür. Bu vakaların da yaklaşık yarısında ikizlerden bir tanesi veya ikisi de ölü doğar. Geri kalan yarısında da çoğu zaman yapışık halde iki tam (veya tama yakın) vücut bulunmaz; bunun yerine bir tam vücuda ek olarak, ikinci bedenin sadece bazı organları ve uzuvları yapışık olarak gelişir. 

Henüz bu durumu tetikleyen faktörler tam olarak bilinmemektedir ve hem araştırmanın güç olması, hem de yeterli sayıda örnek bulmanın zorluklarından ötürü nelerin siyam ikizliğine neden olduğu da tam olarak anlaşılamamaktadır. Örneğin, henüz bilinmeyen bir sebeple Güneybatı Asya'da, Afrika'da ve Brezilya'da görülme sıklığı daha yüksektir. Benzer şekilde, dişi olan tek yumurta ikizlerinin siyam ikizi olma ihtimalleri, erkek ikizlerden 3 kat daha fazladır! Vakalar genellikle 5 başlık altında toplanabilir:

Tüm Reklamları Kapat

Siyam İkizi Vakaları

Torako-omfalopagus

Vakaların %43'ünü oluşturur ve iki vücut, göğüs hizasında birbirine yapışık doğar. Bu ikizlerde genellikle kalp ortaktır; kimi zaman da karaciğer ve diğer sindirim organları kısmen ya da tamamen paylaşılabilir.

Flickr

Torakopagus

Vakaların %18.5'ini oluşturur. İki vücut, üst göğüsten karnın altına kadar birleşiktir. Bu vakalarda da genellikle kalp ortaktır.

Net Storage

Omfalopagus

Vakaların %10 civarını oluşturur. İki vücut birbirine karnın altından yapışıktır. Diğerlerinin aksine bu tür yapışıklıkta kalp hiçbir zaman ortak değildir. Ancak bu sefer de karaciğer, sindirim sistemi, diyafram ve bazı diğer organlar ortak olabilir.

Verywell Family

Parazitik İkizler

Vakaların %10 civarını oluşturur. Genellikle 2 vücut birbirine asimetrik olarak yapışıktır. Bu nedenle ikizlerden biri küçük kalır, vücudunun daha az bir kısmı oluşur ve diğer, büyük olan ikize muhtaç yaşar. Bu sebeple buna "parazitik yaşam" denir.

Tüm Reklamları Kapat

StoryTrender

Kranyopagus

Vakaların %6'sını oluşturur. İkizler, birbirine kafatasından yapışıktırlar. Ancak hiçbir zaman yüz tarafından yapışık olan ikizlere rastlanmamıştır. Her zaman yanlardan, üstten, kenarlardan veya arkadan yapışıklık görülmüştür.

CBC

Sonuç

Geri kalan çok daha nadir görülen yapışıklıklarda tek bir kafaya zıt yönlerde bakan iki yüz (sefalopagus), ayrı bedenler olmalarına rağmen tek kafaya ve tek yüze sahip olan yapışık ikizler (sinsefalus), kafa ve göğsün bir arada yapışık olduğu vakalar (sefalotorakopagus) gibi durumlar görülür.

Bu ikizlerin birbirinden ayrılmaları için ameliyatlar yapılabilir. Bu ameliyatların başarı ve kolaylık oranı çok değişkendir. Kimi yapışıklıklar çok basit bir şekilde, sorunsuzca ayrılabilir. Kimisi ise çok daha zordur; hatta kimi zaman imkansız olabilir. Bu durum, ikizlerin birleştikleri noktaya, paylaşılan organlara, vs. göre değişir. Ancak vakaların ezici bir çoğunluğu son derece riskli ve ölümcül ameliyatlar gerektirmiştir. Ne yazık ki bu ameliyatlarda, özellikle de kafadan yapışıklıkta ve kalp gibi hayati organların paylaşıldığı durumlarda neredeyse her zaman ikizlerden biri, sıklıkla ikisi de ölür. Bazı araştırmalar, bu ikizleri ayırmaktansa, birleşik tutmanın yaşam kalitesini daha yüksek kıldığını göstermektedir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
23
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 48
  • Üzücü! 26
  • Korkutucu! 21
  • Muhteşem! 11
  • Merak Uyandırıcı! 7
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 6
  • Tebrikler! 3
  • İğrenç! 3
  • Bilim Budur! 1
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Grrr... *@$# 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 04:39:13 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2877

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Protein
İklim Değişimi
Yaşam
Gözlem
Proton
Sinek
Nasa
Kozmoloji
Uluslararası Uzay İstasyonu
Uzay Aracı
Odontoloji
Doğru
Cinsiyet
Kuşlar
Regülasyon
Aminoasit
Üreme
Uzun
Toplum
Bilgisayar
Deney
Kuvvet
Homeostasis
Gebelik
Yaşamın Başlangıcı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Siyam İkizleri: Bir Elmanın İki Yarısı?. (22 Ekim 2014). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2877
Bakırcı, Ç. M. (2014, October 22). Siyam İkizleri: Bir Elmanın İki Yarısı?. Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2877
Ç. M. Bakırcı. “Siyam İkizleri: Bir Elmanın İki Yarısı?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 22 Oct. 2014, https://evrimagaci.org/s/2877.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Siyam İkizleri: Bir Elmanın İki Yarısı?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 22, 2014. https://evrimagaci.org/s/2877.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close