Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Sivilceleri Patlatmalı mısınız? Hangi Tür Sivilceleri Patlatmak Tehlikelidir?

Bir Sivilceyi Patlatmadan Önce ve Patlattıktan Sonra Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Sivilceleri Patlatmalı mısınız? Hangi Tür Sivilceleri Patlatmak Tehlikelidir?
5 dakika
64,590
Tüm Reklamları Kapat

Her ne kadar yüzdeki (veya vücudun geri kalan yerlerindeki) sivilceleri patlatmak rahatlatıcı bir hisse sebep olabilse de, bir sivilceyi patlatmadan önce ne yaptığınıza dikkat etmenizi öneririz. Dermatologlar tarafından yapılan genel uyarı, hiçbir sivilcenin patlatılmaması ve doğal hâline bırakılması gerektiği yönündedir.[1] Bu net uyarıya rağmen, görece daha zararsız bir müdahale olarak görülmesinden ve kişinin benliğine yönelik algısını genel olarak olumsuz etkileyen bir doğaya sahip olmasından ötürü sivilcelerin kurcalanacağını ve patlatılacağını öngörmek de zor değildir. Bu nedenle bu konuda bilmeniz gereken önemli detayları paylaşmaya çalışacağız.

Sivilcelerinizi Kendiniz Patlamanız Zararlıdır!

Bir sivilce, aşırı miktarda deri yağı (sebum) ve ölü deri hücrelerinin, derideki deliklerde (porlarda) birikmesi sonucu oluşan bir komedon çeşididir. Komedonlar, derimizdeki kıl foliküllerinin tıkanmasıyla oluşan bir lezyon türüdür.

Bu tıkanmaların ileri düzeyde iltihaplanması sonucu pustül veya papül denen deri hastalıkları ortaya çıkar. Pustüller, içinde iltihap veya bulutsu renkte parçalar içeren, nekrotik iltihaplı hücrelerdir.[2] Pustüller beyaz veya kırmızı renkte olabilir. Papüller ise sınırları belli olan, sıvı varlığı ise belli olmayan, genelde 5-10 milimetre çapındaki deri kabarmalarıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Bir sivilcenin patlatılması, kolay bir iş gibi gözükse de aslında doğru yapılması gereken, aksi takdirde şu tür sorunlara neden olabilen bir mini-operasyondur:

  • Kalıcı akne yaraları,
  • Daha belirgin akne oluşumu,
  • Daha acılı akne oluşumu,
  • Enfeksiyon oluşumu.

Örneğin bir sivilceyi patlattığınızı sandığınızda, aslında iltihabı daha derin bir deri bölgesine iteleyerek, burada daha yoğun bir enfeksiyona neden olabilirsiniz. Bu enfeksiyon, derinizdeki delikleri genişlettikçe, daha kalıcı izler bırakan ve daha zor kurtulacağınız sivilce ve akneler üretebilirsiniz. Üstelik bu iltihaplar, daha ağrılı ve acılı geçecektir.

Dahası, aslen enfekte olmamış bir sivilceyi patlatmaya çalışırken eğer el hijyeninize dikkat etmeyecek olursanız, bu porlara bakterilerin yerleşmesine neden olabilirsiniz. Böylece aksi takdirde oluşmayacak bir iltihaplanmayı kendi ellerinizle başlatmış olursunuz.

Bu nedenle bir dermatoloğa gittiğinizde, uzman hekim steril enstrümanlar kullanarak siyah nokta ve beyaz sivilceleri çıkarma adı verilen bir işlemle yerinden çıkacaktır. Tabii bu yöntemden önce kremler ve ilaçlar yoluyla aknelerin ve sivilcelerin azaltılmasına çalışılır. Bunların başarısız olması hâlinde, daha masraflı ve uzun süre alan, profesyonel çıkarma işlemine başvurulabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Dermatologlar, kortikosteroid enjeksiyonu yoluyla da sivilce veya akne iyileşmesini hızlandırmaya çalışabilirler. Bu yöntemle kurtulunan sivilce ve aknelerin geride iz bırakma ihtimali daha düşük olmaktadır. Ancak kortikosteroidler sadece uzman bir hekim tarafından enjekte edilmelidir.

Daha ileri düzey akne ve kistleşmiş sivilcelerde ise ensizyon yoluyla boşaltma denen üçüncü bir yönteme başvurmak gerekebilir. Bu durumda dermatolog, steril bir iğne ve cerrahi bir bıçak kullanarak deride ufak bir kesik açıp akne içindeki malzemeyi boşaltacaktır. Bu yöntemlerden hangisi uygulanırsa uygulansın, uzman ellerde yapılacağı için çok daha sağlıklı ve güvenilir olacaktır.

Bir Sivilceyi Ne Zaman Patlatmalısınız?

Ne yazık ki nadiren sivilceler için uzman dermatologlara başvurulduğu için, patlatmaya karar verdiğiniz bir sivilceyi iyi tanımanız önemlidir. İllâ kendiniz patlatacaksanız, yalnızca iltihaplanmamış sivilceleri patlatmayı seçmelisiniz. Bunlar, henüz bakteriyel enfeksiyon geçirmemiş, yukarıda izah ettiğimiz gibi sadece sebum ve ölü deri hücreleriyle dolmuş komedonlardır.

Bunlar arasından en yaygın olanları, siyah noktalar veya kendi başına patlayacakmış gibi duran beyaz veya sarı renkli sivilcelerdir. Beyaz renkli sivilceler, içi dolmuş deri porlarının üzeri kapandığında oluşur. Bunlar, yüzeysel sivilceler oldukları için, patlatılmaları halinde yüzünüzde ciddi bir iz bırakma ihtimalleri düşük olacaktır. Ancak bunun garantisi yoktur: Eğer sadece kendi kendine patlayacak düzeyde ilerlemiş sivilceleri patlatırsanız, iz bırakma ihtimalinizi en aza indirebilirsiniz.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Dahası, bu sivilceleri patlatmaya çalışma sırasında dokunduğunuz sivilcelerde ve civardaki diğer sivilcelerde enfeksiyona neden olabileceğinizi unutmamalısınız. Bu nedenle bir sivilceyi patlatacağınız zaman hijyene özen göstermeniz önemlidir.

Beyaz Sivilceleri Patlatırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Eğer beyaz bir sivilceyi patlatacaksanız ve bunu "doğru" bir şekilde yapmak istiyorsanız, öncelikle:

  • Sabunlu suyla ellerinizi 30 saniye boyunca yıkadıktan sonra temiz bir havluyla kurulayın.
  • Yüzünüzü normal bir yüz temizleyici ile yıkayın.
  • Alfa hidroksi veya beta hidroksi asit içeren bir pullaştırıcı (İng: "exfoliator") kullanın.
  • Pamuk kullanarak sivilcenin olduğu yere bir miktar alkol sürün.

Bu sayede sivilcenin olduğu yeri temizledikten sonra, aşağıdaki adımları uygulayın:

  • 5 dakika boyunca sivilce üzerine temiz ve ılık bir bez bastırın. Bu sayede deriniz yumuşar ve sivilce içeriği daha kolay dışarı çıkar.
  • Ufak bir iğneyi, alkol içinde sterilize edin.
  • Beyaz sivilcenin tam ortasını iğne ile delin. Bazı durumlarda bu delme anında sivilce patlayıp akacaktır.
  • Parmaklarınızla nazikçe aşağı doğru ve derinizin içine doğru basınç uygulayın. Böylece içeriğin dışarı çıkmasını sağlayın.
  • Eğer baskı uyguladığınızda sivilce içeriği dışarı çıkmıyorsa, daha fazla zorlamayın. Sivilce henüz patlamaya hazır değil demektir.

Bu işlem sırasında tırnaklarınızı kullanmadığınızdan emin olun; çünkü tırnaklarınız derinizde kesikler açabilir ve iltihaplanmaya sebep olabilir.

Siyah Noktaları Patlatırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Siyah noktalar, beyaz sivilcelerle aynı yapıda değildir; çünkü bu sivilcelerin üstü kapanmış değildir. Bu nedenle siyah noktalara farklı yaklaşmanız gerekir:

  • Beyaz sivilcileri patlatırken yaptığınızla aynı şekilde elinizi ve yüzünüzü yıkayın.
  • Patlatacağınız sivilcenin olduğu bölgeye 5 dakika ılık ve temiz bir bez uygulayın.
  • Parmaklarınızla yine derinize ve aşağı doğru bastırın.
  • Siyah noktaya çok yakın bir yere baskı uygulamayın, çünkü bu, siyah noktanın çıkışını zorlaştırabilir. Bunun yerine daha uzak bir noktadan başlayın ve parmaklarınızı saat-benzeri dairesel bir şekilde hareket ettirerek, siyah noktaya farklı açılardan yaklaşın.
  • Tırnaklarınızı kullanmayın. Gerekirse öncesinde tırnaklarınızı kesin veya tırnaklarınızı kaplayacak bir bez kullanın.

Piyasada bulunan siyah nokta çıkarıcı ürünlerden birini de kullanabilirsiniz; ama bunların dermatolog onaylı olduğundan emin olmanızı tavsiye ederiz.

Tüm Reklamları Kapat

Patlatmamanız Gereken Sivilceler

Hiçbir zaman enfekte olmuş bir akneyi patlatmamalısınız veya onu kurcalamamalısınız. Papüller, pustüller, nodüller ve kistler gibi akneler derinin daha alt tabakalarında bulunurlar ve bunları çıkarmaya çalışacak olursanız kalıcı yaralara ve enfeksiyona neden olma ihtimaliniz çok yüksek olacaktır.

Bu türden yaraları olan birinin mutlaka dermatoloğa görünmesi gerekmektedir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
15
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 40
  • İğrenç! 8
  • İnanılmaz 7
  • Üzücü! 4
  • Grrr... *@$# 4
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Korkutucu! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Güldürdü 2
  • Muhteşem! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Umut Verici! 1
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/04/2024 22:26:07 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10772

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yeni Doğan
Hayvan Davranışları
Işık Yılı
Bağırsak
Virüs
Psikanaliz
Maske Takmak
Yeşil
Saldırı
Zeka
Solunum
Köpekler
Arkeoloji
Bebek Doğumu
Karar Verme
Genel Görelilik
Mistik
Epistemik
Besin
Evrim Ağacı
Ağrı
Mers
Akıl
Algoritma
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Sivilceleri Patlatmalı mısınız? Hangi Tür Sivilceleri Patlatmak Tehlikelidir?. (27 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 26 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10772
Bakırcı, Ç. M. (2021, July 27). Sivilceleri Patlatmalı mısınız? Hangi Tür Sivilceleri Patlatmak Tehlikelidir?. Evrim Ağacı. Retrieved April 26, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10772
Ç. M. Bakırcı. “Sivilceleri Patlatmalı mısınız? Hangi Tür Sivilceleri Patlatmak Tehlikelidir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 27 Jul. 2021, https://evrimagaci.org/s/10772.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Sivilceleri Patlatmalı mısınız? Hangi Tür Sivilceleri Patlatmak Tehlikelidir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, July 27, 2021. https://evrimagaci.org/s/10772.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close