Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Sınavlara Hazırlanırken Çalışmayı Ne Zaman Bırakacağımızı Biliyor muyuz?

4 dakika
26,799
Sınavlara Hazırlanırken Çalışmayı Ne Zaman Bırakacağımızı Biliyor muyuz? PSU
Tüm Reklamları Kapat

Eğitim-öğretim döneminin sonuna gelindiğinde, dünyanın dört bir yanında öğrenciler sınavlara hazırlanmaktadır. Çalışma sürecinin özünde yer alan önemli bir husus, neye ne kadar çalışılacağına karar vermektir. Örneğin, öğrenciler, bir konuyu yeteri kadar iyi öğrendiklerine, artık başka bir konuya geçebileceklerine veya güzel bir uyku çekmek için çalışmayı tümüyle bırakabileceklerine karar vermek zorundadırlar. Kişinin ne kadar bildiğini kontrol etmesi ve davranışlarını buna göre ayarlaması karmaşık süreçler içerdiğinden, bu yeteneğin insan olmayan primatlarda da bulunup bulunmadığını sorgulamak ilginç olacaktır.

Bu soruyu cevaplamak amacıyla Tu, Pani ve Hampton, Rhesus maymunlarını kuşların, çiçeklerin, balıkların ve insanların görüntülerini sınıflandırmaları için eğitti. Bu eğitimden sonra, maymunlara başlangıçta üzerleri gri dikdörtgen bloklarla kapatılmış görüntüler gösterildi. "Görüntüle" düğmesine basmak bir bloğu kaldırıyordu. Maymunlar, her bir görüntü için, istedikleri sıklıkta "görüntüle" düğmesine basabilir, istedikleri zaman da sınıflandırma yapabilirlerdi.

Her ne kadar
Her ne kadar "kopya" söz konusu olduğunda tek suçu öğrencide arasak da, eğitmenler, profesörler, öğretmenler, yasa yapıcılar olarak belki de suçun önemli bir bölümünü kendimizde aramalıyız. Örneğin, normalde hiçbir şekilde hırsızlık yapmayan bir kişi, neden bilgi çalma suçu olarak tanımlayabileceğimiz "kopya" davranışını sergilemektedir? Hırsızlık, ihtiyaçtan doğmaz mı? Bu ihtiyaç, "eğitim alıcı" konumunda olan öğrencinin suçu olduğu kadar, "eğitim verici" konumunda olan kurum, kuruluş ve öğretmenlerin de suçu değil midir? Öğretmenlerimiz ve genel olarak eğitim sistemimiz "öğrenmeye dayalı", eşitlikçi, özgür öğrenme ortamları yaratabilmekteler midir? Öğrenciler, sadece belli sayısal notlara ulaşabilmek için mi mücadele etmektedirler, yoksa hayatlarını etrafında inşa edecekleri bilgileri elde etme çabası içerisindeler midir? Bu ve bunun gibi soruların yanıtları, sadece öğrencileri "tembellik" ile suçlayan bir kopya-karşıtı duruşun ötesine geçebilmemizi sağlayacaktır. Unutmamak gerekiyor ki her sistem değiştirilebilirdir, her sistem geliştirilebilirdir. Belki de asırlar öncesinin öğrenme biçimine, asırlar öncesinin toplumsal öğrenim algısına, asırlar öncesinin toplumlarının eğitim ihtiyacına dayanan yaşlı öğretim sistemimizi kökünden değiştirmenin vakti geldi de geçiyor?

Blok boyutları küçüldüğünde maymunlar, “görüntüle” seçeneğini daha çok seçtiler, bir başka deyişle sınıflandırma için yeterli bilgiyi ortaya çıkarmak amacıyla daha fazla bloğun kaldırılması gerekliydi. Bu durum maymunların blokları kaldırmaya ilişkin kararlarını, sınıflandırma konusunda yeterli bilgiye sahip olup olmadıklarına göre belirlediklerini göstermekteydi.

Tüm Reklamları Kapat

Bir sonraki deneyde, maymunlara önceki deneyde doğru sınıflandırma yaptıkları noktada kullanılan aynı bloklar, ek bloklar (yani görüntü daha çok kapalı) ya da daha az sayıda bloklar (yani görüntü daha az kapalı) ile aynı görüntünün 3 hali gösterildi.

Maymunlar, birkaç tane blok kaldırmadan hiç sınıflandırma yapmadılar, ancak yine de "görüntüle" düğmesi kullanımını görüntünün ilk durumuna göre ​​ayarladılar; daha az görüntü mevcutken "görüntüle" düğmesini daha çok kullandılar, daha fazla görüntü mevcutken “görüntüle” düğmesini daha az kullanmayı tercih ettiler. Bu sonuçlar, maymunların mevcut bilgiyi değerlendirdiklerini ve sınıflandırma becerilerinden emin oluncaya kadar daha fazla bilgi toplamaya çalıştıklarını ortaya koymaktadır.

Tu ve meslektaşları, bilgi arama davranışını doğru tepki vermek için tek bir konu hakkında yeterli bilgi toplama bağlamında incelediler. Fakat final sınavları, bütün dönemde verilen muhtemelen alakasız konuları kapsar ve "başarı" tek bir soru üzerindeki performans değil, genel sınav notu olarak tanımlanır. Bu durumda, öğrenci, her şeyi detaylı çalışmak yerine, her konunun bazı yönlerine hakim olma stratejisini benimseyebilir.

Nitekim Murayama ve meslektaşları genellikle insanların öğrenecekleri bilgi miktarını sınırlamalarının her şeyi öğrenmeye çalışmaktan daha iyi bellek performansı sağlayacağına inandıklarını bulmuşlardır. Deneyde katılımcılara görevlerinin mümkün olduğunca çok kelime hatırlamak olduğu ve hatırlanan her doğru kelime için 10 sent verileceği söylendi. Kontrol grubundaki katılımcılara birer birer 50 kelime gösterildi. Deney grubundaki katılımcılara da birer birer kelimeler gösterildi, ancak onlara isterlerse 50 kelimenin tamamına çalışabilecekleri veya istedikleri zaman yeni kelime öğrenmeyi bırakmak için "durdurma" düğmesine basabilecekleri söylendi.

Tüm Reklamları Kapat

Deney grubundaki katılımcıların yarısından fazlası, 30-35 kelimeden sonra yeni kelime öğrenmeyi bıraktı. Ancak, öğrenmeyi bırakmanın bellek performansını artırmak için olduğu düşünülse de, bu etkili bir strateji değildi: Deney grubundaki katılımcılar, kontrol grubundaki katılımcılardan önemli ölçüde daha az kelime hatırladı. Aslında, katılımcıların yeni kelime öğrenmeyi bıraktıkları zaman ile bellek performansı arasında, çalışılan sözcük sayısı azaldıkça bellek performansının da azaldığını gösteren, istatistiksel olarak anlamlı korelasyon vardı.

Bu sonuçlar; insanların “bellek performansı, öğrenilen bilgi miktarı sınırlandırılarak artırılabilir” inanışına dayalı çalışma kararı verdiğini, fakat aslında daha çok bilgi edinmenin daha iyi hatırlama fırsatı sağladığını göstermektedir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
30
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 19
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 8
  • İnanılmaz 8
  • Bilim Budur! 5
  • Umut Verici! 5
  • Güldürdü 3
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Muhteşem! 2
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 06:53:19 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/5308

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Canlı Cansız
Doğa Yasaları
Beslenme Davranışı
Aşı
Diş Hekimi
Savunma
Avrupa
Sendrom
Su Ayısı
Kimyasal Evrim
Değişim
Goril
Deprem
Hastalık Dağılımı
Yayılım
Akıl
Bebek
Nötron
Toprak
Sağlık Bakanlığı
Yıldızlar
Evrimsel Tarih
Kırmızı
Terapi
Canlı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
-. APA, et al. Sınavlara Hazırlanırken Çalışmayı Ne Zaman Bırakacağımızı Biliyor muyuz?. (12 Ocak 2018). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/5308
APA, -., Üstündağ, S., Ölez, Ş. (2018, January 12). Sınavlara Hazırlanırken Çalışmayı Ne Zaman Bırakacağımızı Biliyor muyuz?. Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/5308
-. APA, et al. “Sınavlara Hazırlanırken Çalışmayı Ne Zaman Bırakacağımızı Biliyor muyuz?.” Edited by Şule Ölez. Translated by Selin Üstündağ, Evrim Ağacı, 12 Jan. 2018, https://evrimagaci.org/s/5308.
APA, ---. Üstündağ, Selin. Ölez, Şule. “Sınavlara Hazırlanırken Çalışmayı Ne Zaman Bırakacağımızı Biliyor muyuz?.” Edited by Şule Ölez. Translated by Selin Üstündağ. Evrim Ağacı, January 12, 2018. https://evrimagaci.org/s/5308.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close