Sınavlara Hazırlanırken Çalışmayı Ne Zaman Bırakacağımızı Biliyor muyuz?
Eğitim-öğretim döneminin sonuna gelindiğinde, dünyanın dört bir yanında öğrenciler sınavlara hazırlanmaktadır. Çalışma sürecinin özünde yer alan önemli bir husus, neye ne kadar çalışılacağına karar vermektir. Örneğin, öğrenciler, bir konuyu yeteri kadar iyi öğrendiklerine, artık başka bir konuya geçebileceklerine veya güzel bir uyku çekmek için çalışmayı tümüyle bırakabileceklerine karar vermek zorundadırlar. Kişinin ne kadar bildiğini kontrol etmesi ve davranışlarını buna göre ayarlaması karmaşık süreçler içerdiğinden, bu yeteneğin insan olmayan primatlarda da bulunup bulunmadığını sorgulamak ilginç olacaktır.
Bu soruyu cevaplamak amacıyla Tu, Pani ve Hampton, Rhesus maymunlarını kuşların, çiçeklerin, balıkların ve insanların görüntülerini sınıflandırmaları için eğitti. Bu eğitimden sonra, maymunlara başlangıçta üzerleri gri dikdörtgen bloklarla kapatılmış görüntüler gösterildi. "Görüntüle" düğmesine basmak bir bloğu kaldırıyordu. Maymunlar, her bir görüntü için, istedikleri sıklıkta "görüntüle" düğmesine basabilir, istedikleri zaman da sınıflandırma yapabilirlerdi.
Blok boyutları küçüldüğünde maymunlar, “görüntüle” seçeneğini daha çok seçtiler, bir başka deyişle sınıflandırma için yeterli bilgiyi ortaya çıkarmak amacıyla daha fazla bloğun kaldırılması gerekliydi. Bu durum maymunların blokları kaldırmaya ilişkin kararlarını, sınıflandırma konusunda yeterli bilgiye sahip olup olmadıklarına göre belirlediklerini göstermekteydi.
Bir sonraki deneyde, maymunlara önceki deneyde doğru sınıflandırma yaptıkları noktada kullanılan aynı bloklar, ek bloklar (yani görüntü daha çok kapalı) ya da daha az sayıda bloklar (yani görüntü daha az kapalı) ile aynı görüntünün 3 hali gösterildi.
Maymunlar, birkaç tane blok kaldırmadan hiç sınıflandırma yapmadılar, ancak yine de "görüntüle" düğmesi kullanımını görüntünün ilk durumuna göre ayarladılar; daha az görüntü mevcutken "görüntüle" düğmesini daha çok kullandılar, daha fazla görüntü mevcutken “görüntüle” düğmesini daha az kullanmayı tercih ettiler. Bu sonuçlar, maymunların mevcut bilgiyi değerlendirdiklerini ve sınıflandırma becerilerinden emin oluncaya kadar daha fazla bilgi toplamaya çalıştıklarını ortaya koymaktadır.
Tu ve meslektaşları, bilgi arama davranışını doğru tepki vermek için tek bir konu hakkında yeterli bilgi toplama bağlamında incelediler. Fakat final sınavları, bütün dönemde verilen muhtemelen alakasız konuları kapsar ve "başarı" tek bir soru üzerindeki performans değil, genel sınav notu olarak tanımlanır. Bu durumda, öğrenci, her şeyi detaylı çalışmak yerine, her konunun bazı yönlerine hakim olma stratejisini benimseyebilir.
Nitekim Murayama ve meslektaşları genellikle insanların öğrenecekleri bilgi miktarını sınırlamalarının her şeyi öğrenmeye çalışmaktan daha iyi bellek performansı sağlayacağına inandıklarını bulmuşlardır. Deneyde katılımcılara görevlerinin mümkün olduğunca çok kelime hatırlamak olduğu ve hatırlanan her doğru kelime için 10 sent verileceği söylendi. Kontrol grubundaki katılımcılara birer birer 50 kelime gösterildi. Deney grubundaki katılımcılara da birer birer kelimeler gösterildi, ancak onlara isterlerse 50 kelimenin tamamına çalışabilecekleri veya istedikleri zaman yeni kelime öğrenmeyi bırakmak için "durdurma" düğmesine basabilecekleri söylendi.
Deney grubundaki katılımcıların yarısından fazlası, 30-35 kelimeden sonra yeni kelime öğrenmeyi bıraktı. Ancak, öğrenmeyi bırakmanın bellek performansını artırmak için olduğu düşünülse de, bu etkili bir strateji değildi: Deney grubundaki katılımcılar, kontrol grubundaki katılımcılardan önemli ölçüde daha az kelime hatırladı. Aslında, katılımcıların yeni kelime öğrenmeyi bıraktıkları zaman ile bellek performansı arasında, çalışılan sözcük sayısı azaldıkça bellek performansının da azaldığını gösteren, istatistiksel olarak anlamlı korelasyon vardı.
Bu sonuçlar; insanların “bellek performansı, öğrenilen bilgi miktarı sınırlandırılarak artırılabilir” inanışına dayalı çalışma kararı verdiğini, fakat aslında daha çok bilgi edinmenin daha iyi hatırlama fırsatı sağladığını göstermektedir.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 19
- 8
- 8
- 5
- 5
- 3
- 3
- 2
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: American Psychological Association | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 06:53:19 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/5308
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in American Psychological Association. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.