Sigara İçmek, Regl Ağrılarınızı Kötüleştiriyor Olabilir!
Bu içerik tıp ve sağlık ile ilişkilidir. Sadece bilgi amaçlı olarak hazırlanmıştır. Bireysel bir tıbbi tavsiye olarak görülmemelidir. Evrim Ağacı'ndaki hiçbir içerik; profesyonel bir hekim tarafından verilen tıbbi tavsiyelerin, konulan bir teşhisin veya önerilen bir tedavinin yerini alacak biçimde kullanılmamalıdır.
Bu haber 1 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Avustralya'da yapılan bir çalışmaya göre sigara içen kadınların adet sancısı çekme olasılığı sigara içmeyen kadınlara göre daha yüksek. Çalışmaya katılan kadınlar arasından sigara içenlerin yoğun regl ağrısı çekmesinin ve günlük içtikleri sigara sayısı arttıkça ağrıların da kötüleşmesinin olası olduğu tespit edildi.
New York'taki Lenox Hill Hastanesi'nde kadın doğum uzmanı olan Jennifer Leighdon Wu, sigara içmenin regl ağrısını tam olarak nasıl artırabileceği bilinmese de rahme ulaşan oksijenin kısıtlanmasının bu duruma neden olabileceğini belirtiyor. Çalışmada görev almamış olan Wu, şöyle ekliyor:
Sigara içmenin vazokonstriksiyona, yani kan damarlarının daralmasına neden olduğunu biliyoruz. Bu durum rahimdeki damarlarda yaşandığında ağrıya sebep oluyor olabilir.
Tobacco Control dergisinde yayımlanan çalışma, 9.067 kadını ortalama 13 yıl boyunca takip etti. Araştırmanın başında 18 ila 23 yaşları arasında olan kadınların %25'i dismenore deneyimlediğini, yani adet sancısı çektiklerini belirtmişti ve yine yaklaşık %25'i de sigara içiyordu.
Araştırma süresince kadınların yaklaşık %14'ü adetlerinin %70 ila %80'inde şiddetli sancılar yaşadılar. Bu grup, araştırmacılar tarafından "kronik" dismenore grubu olarak sınıflandırıldı.
Çalışmada, daha önce sigara içmiş olanların kronik regl ağrısı çekme olasılığının daha önce hiç sigara içmemiş kadınlara göre %33 daha yüksek olduğu bulundu. Çalışma esnasında sigara içenler içinse bu oran hiç içmemiş olanlara göre %41 daha fazlaydı. Üstelik bu oranlar hesaplanırken dismenoreye neden olabilecek sosyal faktörler, yaşam tarzı ve üreme faktörleri de göz önüne alınmıştı.
Araştırmacılar ayrıca sigaraya daha erken başlamanın kronik regl ağrısı çekme olasılığını da artırdığını buldu. Sigaraya 13 yaşından önce başlayan kadınlar için bu risk %59 daha fazlayken sigaraya 14 veya 15 yaşlarında başlayanların ağrılı regl dönemleri geçirme olasılığı %50 daha yüksekti. Queensland Üniversitesi'nden araştırma lideri Dr. Hong Ju, araştırma sonuçlarının genç kadınları sigara içmemeye teşvik edebileceğini düşünüyor. Ju ve meslektaşları, araştırma raporunda da şunları belirtmişti:
Araştırmamız sigara içmenin regl döngüsünün devam ettiği yıllar boyunca ağrı çekmeye sebep olabileceğini gösteriyor. Bu da genç kadınların sigara içmekten kaçınması için iyi bir neden olabilir.
Araştırma genç Avustralyalı kadınları incelese de Ju, sonuçların farklı ülkelerden benzer özelliklere sahip kadınlar için genellenebileceğini söylüyor.
Araştırmacılar, regl ağrısın üreme çağındaki kadınların %91 gibi büyük bir oranını etkilediğini söylüyor. Kadınların %2 ila %29'u ise okula veya işe gitmelerini engelleyecek seviyede sancı çektiklerini belirtmiş. Wu, bu oranlar hakkında şöyle söylüyor:
Dismenorenin sebep olduğu büyük bir ekonomik kayıp var. Kadınlar ayda bir veya iki gün iş yapamayacak hale gelebiliyor ve bu iş gücünde büyük bir kayıp demek.
Ayrıca Wu, genç yaşta sigaraya başlayanların daha büyük risk altında olmasının nedeninin hormonal olabileceğini de belirtiyor:
Ergenlik döneminde vücudu etkileyen birçok hormon etki göstermeye başlıyor. 13 yaşından önce sigara içmeye başlamak, bu dönemdeki normal hormonal akışı bozabilir. Bu da genç kadınların neden çok fazla regl ağrısı çektiğini açıklayabilir.
Tüm bunlara rağmen bu çalışma gibi gözlemsel araştırmaların sigara içmenin regl ağrısını artırdığını direkt olarak kanıtlayamayacağına dikkat çekmek gerekiyor. Sigarayı bırakmanın ağrıları hafifletip hafifletemeyeceği konusu ise belirsizliğini koruyor. Ju bu konu hakkında şunları söylüyor:
Bu konuda bir ön çalışma yaptık ve sigarayı bırakan kadınların regl ağrılarının azalmasının içmeye devam edenlere göre daha olası olduğunu bulduk. Buna rağmen hipotezimizin kesin olarak doğrulanması için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 5
- 4
- 3
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- H. Ju, et al. (2016). Smoking And Trajectories Of Dysmenorrhoea Among Young Australian Women. Tobacco Control, sf: 195-202. doi: 10.1136/tobaccocontrol-2014-051920. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 10/12/2024 23:33:37 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15035
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.