Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Sicim Teorisi Bizim Sanal Varlıklar Olduğumuzu mu Gösterir?

3 dakika
4,532
Sicim Teorisi Bizim Sanal Varlıklar Olduğumuzu mu Gösterir?
Tüm Reklamları Kapat

Sormamız gereken ilk soru, belki de şu olmalıdır: ''sanal varlık'' nedir? Evet. Başlığımızı oluşturan soruyu sormamıza sebep olan popüler söylem kaynaklarının türettiği bu kavramın anlamını sorgulamamız gerekiyor. Sonra sicim teorisine geçebiliriz.

Yukarıda bahsettiğimiz kaynaklar, ''sanal varlıklar olmak'' eylemini varlık felsefesinde nereye koyuyorlar? Gerçekliğin karşısına mı, ''gerçek varlıklar olmak'' eyleminin karşısına mı? Gerçek varlığın gerçek varlık olduğuna, sanal varlığın sanal varlık olduğuna kim karar veriyor? Tüm bu soruları, günümüz aile yapısından farklı bir aile ortamında tartıştığımızda, bağlamın giderek fizikten varlık felsefesine kaydığına şahit oluruz. Zira bu sorular, fiziğin, diğer bir deyişle, doğaya dair tüm bildiklerimizin sınırlarındaki sorulardır. Bildiklerimizi birer ışık kaynağı olarak düşündüğümüzde, ışık kaynağımız olmadan karanlığa attığımız her adım, bizler için hem tehlikeli hem de değersiz olur.

''Sanal varlık'' söyleminin kaynakları çok çeşitlidir. Yazarlar grupları, çeşitli medya kuruluşları, hatta bilim kurguya dair herşey bu söyleme katkıda bulunabilir. Bilim ile bilim kurguyu ayırabilme yetisine sahip olmayan toplumlarda ise kuantum hayat koçluğu, kuantum olumlama eğitmenliği gibi meslek grupları ortaya çıkar, bunlar yanında tarikatlar gibi topluluklar bile oluşabilir. 

Tüm Reklamları Kapat

Tüm bunların dışında, ''sanal varlıklar'' sicim teorisi içerisinde nasıl değerlendirilir? Bu sorunun içinde bir gizli soru daha bulunuyor: ''Sicim teorisinde ''sanal varlıklar''dan bahsedilir mi?'' 

Bu teori, hepimizin bekleyebileceği gibi, en ilginç teorilerden biridir; hatta belki en ilginci olarak bile değerlendirilebilir. Bunda hemfikir olabiliriz. Ancak bu ilginçliğin kaynağı konusunda hemfikir miyiz? Sicim teorisi neden ilginç? Zira sınanabilir değil. Evet, burada şok geçirmeniz gerekiyor! ''Bir teori nasıl olur da sınanamaz?!'' diye sorduğunuzda, doğru yerdesiniz demektir. Öncelikle sicim torisinin neyi açıklayıp neyi açıklamadığına değinmemiz gerekiyor. 

Esasında bu teorinin yola çıktığı sorun evrenin en temel parçasıdır: ''Evren hangi ''şey''den meydana geliyor?'' Parçacık fiziğinde, ''Standart Model'' ifadesine çoğu kez rastlamışızdır. Fiziğin periyodik cetveli olarak düşünebileceğimiz bu model, tüm parçacıkları ve kuvvetleri bir araya getirip sistematikleştiren bir modeldir. İşte bu modelin içerdiği tüm parçacıklar, sicim teorisi bağlamında tek bir temel yapının, yani sicimin farklı tezahürleri olarak ortaya çıkıyor. Bu sicim, belli frekanslarda titreşebiliyor. Bu titreşimin niteliği, parçacıkların kütlesini, yükünü ve diğer özelliklerini belirleyebiliyor. Ancak bir sorunumuz var: bu sicimler varsayımsal ve gözlemleyemeyeceğimiz kadar küçükler. Yani gözlemleyemediğimiz şeyler hakkında konuşuyoruz; dolayısıyla deneyini de yapamıyoruz. İşte bu sebeple sicim teorisi, sınayamadığımız, yarım bir teori. Popülizmden nasibini almamış akademisyenlere sorduğunuzdaysa, üzerinde durulmaması gereken, boş bir düşünce. 

Peki ''sanallık'' bunun neresinde? Kendi yarattığımız bir düşünce üzerinden gerçeklik tartışması yapabilir miyiz? Elbette hayır. Eğer bağlamımız fizik ise, sanal varlıklar olduğumuzu tartışmamız, Kaf Dağı'nın yüksekliğini ölçmeye çalışmamıza benzer. Doğadan yola çıkarak belli modeller oluştururuz, bu modelleri sınarız ve eksiklerini tartışarak üzerlerinde revizyona gideriz. Ancak burada, bu noktada, yolumuzu tıkayan bir şey var. Sanal oluşumuzun bu yarım teoriyle ilişkisini ele almadan önce bu şeyi yolumuzdan kaldırmamız gerekiyor. Kaldı ki sanal varlıklar olsak bile (bir bilgisayarda oluşturulmuş modeller olduğumuzu; bizden daha gerçek (!) şeylerin de bulunduğunu varsayalım) bunu çok büyük ihtimalle, hiçbir zaman öğrenemeyiz. Zira eğer bir sistemin içinden, sisteme dair çok kapsamlı bir yorum yapıyorsanız, bu yorumun hata payı da çok kapsamlı olur. Bizim, işin bilemediğimiz ve bilemeyeceğimiz kısmı ise (yani hata payına bıraktığımız kısım), gerçeklik kısmıdır. 

Tüm Reklamları Kapat

Bilimle kalın, 

Sevgiler. 

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Grrr... *@$# 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 10:30:08 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/894

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Oral, et al. Sicim Teorisi Bizim Sanal Varlıklar Olduğumuzu mu Gösterir?. (6 Ocak 2013). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/894
Oral, E., Bakırcı, Ç. M. (2013, January 06). Sicim Teorisi Bizim Sanal Varlıklar Olduğumuzu mu Gösterir?. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/894
E. Oral, et al. “Sicim Teorisi Bizim Sanal Varlıklar Olduğumuzu mu Gösterir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 06 Jan. 2013, https://evrimagaci.org/s/894.
Oral, Emre. Bakırcı, Çağrı Mert. “Sicim Teorisi Bizim Sanal Varlıklar Olduğumuzu mu Gösterir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, January 06, 2013. https://evrimagaci.org/s/894.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close