Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Sibirya'daki Ay Tutulmasını Gösterdiğini İddia Eden Video Gerçek Değil!

3 dakika
2,711
Sibirya'daki Ay Tutulmasını Gösterdiğini İddia Eden Video Gerçek Değil!
Tüm Reklamları Kapat

İddia

Bu videoda, Alaska ile Rusya arasından Güneş tutulmasının nasıl gözüktüğü görülmektedir. Muhteşem, öyle değil mi?

Gerçek mi?

Sahte
Sahte

Gerçek Ne?

Video, Tiktok'taki bilgisayarla grafik üretme (CGI/VFX) sanatçısı "aleksey__nz" tarafından üretilmiştir (sonradan kullanıcı adını "laryloo" olarak değiştirmiştir). Video, gerçeği hiçbir şekilde yansıtmamaktadır.

İddianın Kökeni

Video, ilk olarak TikTok üzerinden paylaşıldıktan sonra, birçok sosyal medya hesabı tarafından tekrar paylaşılarak popüler hâle getirilmiştir. Aynı ismin daha önce yaptığı ve bilimsel dezenformasyona neden olan çalışmalar, Malumatfuruş tarafından bir Twitter zincirinde paylaşılmış paylaşılmıştır.

Sibirya'daki bir Güneş tutulmasını gösterdiği iddia edilen bu görüntüler bilgisayarda üretilmiştir ve gerçeği hiçbir şekilde yansıtmamaktadır.
laryloo

Bilgiler

Bu video, bu konuda yapılan CGI çalışmaları arasında hatalı olduğu en bariz olanı olabilir. Her ne kadar olan olay astronomi bilgisiyle açık bir şekilde çürütülse de, fotoğrafçılık deneyimi olan birisi tarafından da sezgisel olarak hatalı olduğu fark edilebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu Videonun Yanlış Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Astronomik Açıklama

Ay'ın gökyüzündeki büyüklüğü, onun Dünya'ya olan uzaklığı ve gerçek çapıyla alakalıdır. Ay'ın Dünya'ya ortalama uzaklığı 384,000 kilometre ve yarıçapı 1,737 kilometredir. Bu da onu gökyüzünde yaklaşım yarım derecelik bir boyutta görmemiz anlamına gelir. Zaman zaman yakınlaşıp uzaklaşsa da bu miktar, profesyonel bir gözün bile fark edebileceği düzeyde değildir.

Dünya'nın yarıçapının 6,371 kilometre olduğunu hesaba katacak olursak, Dünya'nın farklı bir konumundan Ay'a bakmanın, Ay'ın büyüklüğünü fark edilebilir bir miktarda değiştirmeyeceğini görürüz. Çünkü bu değer 384,000 kilometrenin yanında çok küçüktür.

Bir diğer hata da Ay'ın gökyüzündeki hareketinin bu kadar hızlı olması durumudur. Gök cisimlerinin gökyüzündeki hareketi, aslında Dünya'nın kendi ekseni etrafındaki dönüş hareketiyle ilişkilidir. Bir yıldız bulunduğu konuma, yaklaşık 24 saat sonra tekrar gelir (360 derecelik bir dönüş). Ay gibi yakın gök cisimleri, kendi yörünge hareketlerinden dolayı, 24 saatten biraz daha farklı bir saatte aynı noktaya ulaşır. Bu sapma günde yaklaşık 13 derecedir. Bu da yaklaşık 50 dakikalık bir sapmaya karşılık gelir. Yani gökyüzündeki tam hareketini tamamlaması yaklaşık 23 saat sürer şeklinde de yorumlayabiliriz. Oysa ki videoda bu saniyeler sürüyor. Böyle bir durumda Ay'ın yörünge hızı o kadar büyüktür ki yörüngede kalması mümkün olamaz.

Keza bu hareket, Dünya'nın her yerinden yaklaşık olarak aynı görünür. Çünkü olay Dünya'nın dönüşüyle alakalıdır. Sadece gökyüzündeki konumu değişiklik gösterebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Buna ek olarak Ay'ın gökyüzünde ve kendi etrafında yaptığı absürt dönüşten de anlaşılacağı üzere, yakınımızdaki (ama görünmeyen) bir cismin etrafında yörünge hareketi yaparken Dünya'ya inanılmaz bir biçimde yaklaşıyor. Bu tür bir gelgit kuvvetinin neden olacağı şeyler bir yana, bu şekilde bir üçlü sistemin olmayacağını da biliyoruz.

Video Açıklaması

Videoda en rahatsız edici durum, görüntüdeki hareketliliktir. Bazı telefoto lensler ile Ay'a bu denli olmasa da epey bir yaklaşabilmek mümkündür. Fakat bu kadar yakınlaşma durumunda, el titremesini bırakıp, sabit bir tripoda esen bir rüzgar bile belirgin bir titreşim yaratır. Ay'ın bu hızlı hareketini takip edebilmek için yapılacak bir hareket ise bu kadar yumuşak (yapay) olmayan bir titreşime neden olacaktır. Hiç kuşkusuz bu da yapay olarak kurgu sırasında videoya eklenebilirdi.

Aynı şekilde videoda ses olarak bas bir sesin geldiği duyulmakta. Genelde bu tür içeriklerde bir gerilim hissiyatı katmak için bu yapılmaktadır. Benzer şekilde tutulma başlangıç ve bitişininde de bir ses değişimi duyuluyor. Bu da videoyla ilişkilendirilecek bir hissiyat yaratmak için sonradan verilmiş gibi görünüyor. Bu tür dezenformasyonlara neden olan içeriklerde, böyle efektler yaygın olarak görülüyor, çünkü içgüdüsel olarak inandırıcılığı da artırmakta ve benzer amaçlarla sinema endüstrisinde sıkça kullanılmaktadır.

Evrim Ağacı, sizlerin sayesinde bağımsız bir bilim iletişi platformu olmaya devam edecek!

Evrim Ağacı'nda tek bir hedefimiz var: Bilimsel gerçekleri en doğru, tarafsız ve kolay anlaşılır şekilde Türkiye'ye ulaştırmak. Ancak tahmin edebileceğiniz Türkiye'de bilim anlatmak hiç kolay bir iş değil; hele ki bir yandan ekonomik bir hayatta kalma mücadelesi verirken...

O nedenle sizin desteklerinize ihtiyacımız var. Eğer yazılarımızı okuyanların %1'i bize bütçesinin elverdiği kadar destek olmayı seçseydi, bir daha tek bir reklam göstermeden Evrim Ağacı'nın bütün bilim iletişimi faaliyetlerini sürdürebilirdik. Bir düşünün: sadece %1'i...

O %1'i inşa etmemize yardım eder misiniz? Evrim Ağacı Premium üyesi olarak, ekibimizin size ve Türkiye'ye bilimi daha etkili ve profesyonel bir şekilde ulaştırmamızı mümkün kılmış olacaksınız. Ayrıca size olan minnetimizin bir ifadesi olarak, çok sayıda ayrıcalığa erişim sağlayacaksınız.

Avantajlarımız
"Maddi Destekçi" Rozeti
Reklamsız Deneyim
%10 Daha Fazla UP Kazanımı
Özel İçeriklere Erişim
+5 Quiz Oluşturma Hakkı
Özel Profil Görünümü
+1 İçerik Boostlama Hakkı
ve Daha Fazlası İçin Evrim Ağacı'nda..
Aylık
Tek Sefer
Destek Ol
₺30/Aylık
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
14
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Makalelerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu makalemizle ilgili merak ettiğin bir şey mi var? Buraya tıklayarak sorabilirsin.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu Makale Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 6
  • Bilim Budur! 6
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Güldürdü 2
  • Muhteşem! 1
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/02/2025 00:21:08 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12985

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ö. Kayalı. Sibirya'daki Ay Tutulmasını Gösterdiğini İddia Eden Video Gerçek Değil!. (15 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 22 Şubat 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12985
Kayalı, Ö. (2021, June 15). Sibirya'daki Ay Tutulmasını Gösterdiğini İddia Eden Video Gerçek Değil!. Evrim Ağacı. Retrieved February 22, 2025. from https://evrimagaci.org/s/12985
Ö. Kayalı. “Sibirya'daki Ay Tutulmasını Gösterdiğini İddia Eden Video Gerçek Değil!.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, 15 Jun. 2021, https://evrimagaci.org/s/12985.
Kayalı, Ögetay. “Sibirya'daki Ay Tutulmasını Gösterdiğini İddia Eden Video Gerçek Değil!.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, June 15, 2021. https://evrimagaci.org/s/12985.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close